Publicat 16/01/2015 18:23

El fiscal creu que el PP tenia una 'caixa B' que nodrien els adjudicataris de contractes públics

Sede del PP en la calle Génova
EUROPA PRESS

Bárcenas es va quedar, amb l'aval de Lapuerta, amb gairebé 300.000 euros opacs de la formació amb els quals va comprar un pis a Baquèira

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audiència Nacional apunta en el seu escrit d'acusació sobre el 'cas Gürtel' que el Partit Popular (PP) tenia una "comptabilitat paral·lela" o "caixa B" constituïda per "donatius que incomplien la normativa de finançament dels partits polítics i que eren efectuats per persones relacionades amb entitats beneficiàries d'importants adjudicacons públiques".

A l'escrit provisional d'acusació del Ministeri Públic sobre la "primera època" d'activitats de la trama Gürtel (1999-2005), les fiscals Concha Sabadell i Concha Nicolás apunten que l'extresorer del PP Luis Bárcenas es va quedar amb 299.650,61 euros que procedien d'aquesta comptabilitat opaca, que gestionava al costat del també acusat Álvaro Lapuerta.

Així, entre els anys 2001 i 2003, amb el "consentiment" de Lapuerta, prevalent-se del seu càrrec a aquesta formació política i aprofitant-se de l'"evident opacitat" que oferia aquesta "doble estructura comptable", Bárcenas va detreure de la 'caixa B' del PP un mínim de 150.050,61 euros que va ingressar en un compte del Dresdner Bank de Ginebra (Suïssa).

El 2005 i aprofitant les mateixes circumstàncies i el "secret i ocultació" d'aquesta doble comptabilitat, l'acusat es va apropiar d'altres 149.600 euros que va destinar, d'acord amb la seva dona, Rosalía Iglesias, a l'adquisició d'"uns immobles", referint-se a una casa prop de l'estació de Baquèira Beret que van adquirir aquell any.

EL PP VA DECIDIR INVERTIR EN LLIBERTAT DIGITAL

Aquesta apropiació es va produir, segons la Fiscalia, amb motiu de l'adquisició d'accions de Libertad Digital, que es va decidir "en el si de la formació política amb la finalitat de col·laborar amb aquesta societat" i "ocultant el verdader aportant dels fons", que va ser la dona de Bárcenas.

En concret, Iglesias es va fer el 29 d'octubre del 2004 amb 1.360 accions del grup mediàtic, que va vendre el 15 de març del 2005 al treballador del PP Francisco Yáñez, ja mort, per un valor de 149.600 euros que després no han sigut reintegrats a "el seu verdader propietari", referint-se a la formació política.

En aquest context, la dona de Bárcenas va fer dos ingressos de 74.000 i 75.600 euros a la sucursal de Caja Madrid situada al voltant del seu domicili, al carrer Príncep de Vergara de la capital, que van ser utilitzats per a l'adquisició de l'immoble de Baquèira. Per ocultar aquests ingressos a Hisenda, Iglesias va declarar el 2005 que els 149.600 euros detrets de la 'caixa B' del PP provenien de rendes generades per la transmissió d'"elements patrimonials diferents d'immobles o accions".

SUBORNS A CÀRRECS PÚBLICS

L'escrit d'acusació també detalla que entre el 1999 i el 2009 el presumpte líder de la trama 'Gürtel', Francisco Correa, va liderar, amb l'assistència del seu número dos --l'exsecretari d'Organització del PP de Galícia Pablo Crespo, "un entramat societari i personal dirigit a enriquir-se il·lícitament amb càrrec a fons públics".

L'origen dels seus ingressos, segons la Fiscalia Anticorrupció, procedia de l'obtenció de contractes públics per a les seves empreses o les de tercers o bé mitjançant "l'apoderament directe de fons d'entitats públiques".

Per a això, la xarxa de Correa es va valer del "suborn" a funcionaris i autoritats, la creació d'una trama de factures falses i l'establiment d'entramats societaris amb els quals d'una banda s'obtenien contractes públics vulnerant la normativa administrativa i per un altre s'ocultava la procedència il·lícita d'aquests fons.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés