Actualitzat 12/12/2018 17:00

Guardiola (Sabadell) critica que el supervisor demani a la banca ser rendible en un model que no hi ajuda

Conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha criticat que els supervisors nacionals i internacionals demanin al sector bancari ser rendible en un model construït perquè no ho sigui.

Així ho ha indicat el 'número dos' del Banc Sabadell durant la seva intervenció aquest dimecres en el 14ena Trobada del Sector Bancari organitzat pel IESE i EY, i ha assegurat al mateix temps que si un banc no aconsegueix cobrir el seu cost de capital pot implicar diferents riscos de fragmentació de l'economia.

"Hi ha un elevat consens en què la banca ha de ser rendible; els supervisors ho assenyalen com un problema. Però la realitat és que no hi contribueixen molt en construir un model que impedeix que ho sigui", ha subratllat.

En aquest sentit, Guardiola ha admès que els bancs espanyols es troben actualment en una zona "realment confortable" pel que fa a la rendibilitat si es compara amb altres sistemes bancaris com l'alemany, que se situa a la cua.

No obstant això, ha precisat que "costarà veure" una volta en els nivells de rendibilitat previs a la crisi a causa de la pressió regulatòria i a més requeriments de capital per la mateixa unitat d'actiu.

El banquer ha explicat que els factors determinants en la rendibilitat bancària estan relacionats amb diferents elements conjunturals com el mateix cicle econòmic, la inflació o la política monetària, o el nivell d'excedència dels actius improductius.

D'altra banda, també va fer referència a diversos components estructurals com la regulació i supervisió, la concentració, la competència i l'aparició de nous competidors en la nova era digital; i, d'altra banda, als elements específics de les mateixes entitats, com els relacionats amb la grandària, el model de negoci o la governança.

En relació amb aquests factors, Guardiola ha destacat el "ràpid esforç" d'evacuació pel que fa al sanejament de balanç dut a terme pels bancs espanyols, i ha subratllat el que s'ha fet durant els darrers mesos per Sabadell, que s'ha desprès de diferents actius valorats en uns 12.000 milions d'euros, fins a deixar la ràtio de 'tòxics' sobre el total d'actius a l'1,7%.

Al contrari de l'optimisme pel que fa al nivell d'actius improductius, el conseller delegat de Sabadell creu que el sector bancari espanyol té ja poc marge per actuar contra la sobrecapacitat. "El procés de concentració ha estat brutal, el gruix ja s'ha produït", ha postil·lat.

Així, encara que el supervisor europeu continua demanant la consolidació, el banquer sosté que només s'ha de considerar si veritablement produeix un estalvi de costos i importants sinergies, principal atractiu per a una operació d'aquest tipus.

"ARA TOT TÉ MÉS BON ASPECTE"

Amb tot, Guardiola veu el moment actual amb optimisme. "Tot té un aspecte més bo, les perspectives econòmiques són bones, la inflació s'està recuperant i la política monetària es normalitzarà ràpid i de manera gradual", ha dit.

De la mateixa manera, respecte a la digitalització, encara que la considera un repte important, assegura que les oportunitats de sinergies en el sector són enormes, i ha afegit que les entitats han de mirar de conformar-se com la plataforma de construcció dels serveis financers davant de l'entrada de les 'bigtech' i les 'fintech'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés