Publicat 11/3/2019 15:48:00 +01:00CET

El Govern fa "autocrítica" del seu tracte a la Val d'Aran

El Govern fa autocrítica del seu tracte a Aran i impulsa major reconeixement
EUROPA PRESS

VIELHA, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidncia, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns a Vielha (Lleida) que el Govern ha fet "autocrítica" sobre la relació que ha tingut la Generalitat amb el Conselh Generau d'Aran i que entén que ha d'haver-hi un punt d'inflexió i més reconeixement de la realitat aranesa.

"Fem un punt d'autocrítica en la relació que ha tingut la Generalitat com a institució aquests anys i per tant entenem que ha d'haver-hi un punt d'inflexió, més reconeixement de la realitat nacional aranesa", ha afirmat en roda de premsa Artadi després de la reunió del Consell Executiu que, de manera extraordinria, s'ha fet a Vielha.

"Avui hem volgut escenificar el que volem que sigui aquesta nova relació, per no hem vingut a fer-nos una foto, hem vingut a seguir treballant i aprofundint en aquesta relació i que sigui d'igual a igual que és el que es mereix el reconeixement nacional de l'Aran", ha afirmat.

El Govern ha aprovat les bases d'un nou model de finanament d'Aran que preveu una durada de cinc anys, a diferncia de l'actual que és anual, i l'import del qual dependr d'alguns indicadors com l'IPC i les despeses del Govern de la Generalitat i, d'altra banda, es tindr en compte la gestió d'autogovern.

L'any base pren com a referncia el 2018 i té un import de 23,1 milions d'euros i, tenint en compte la situació pressupostria de prrroga de pressupostos aquest any, l'import del fons incondicional és la mateixa de l'any base.

"La previsió és que d'aquí a cinc anys la xifra estigui al voltant de 29 milions d'euros, per la xifra, com depn d'indicadors, és impossible de saber", ha dit la consellera.

SÍNDIC BARRERA

Artadi ha valorat la bona relació entre el síndic Carlos Barrera i el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha afirmat: "Amb el síndic, la veritat és que hem tingut molta sort. Hem tingut una relació molt fluda des que iniciem aquesta legislatura".

Ha assenyalat que, a més dels acords d'aquest dimarts com el trasps de l'heliport, de la boca sud del túnel de Vielha o la gestió dels espais naturals, el Govern en prepara d'altres amb la Conselleria d'Interior i amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

També ha aprovat un pla per promoure la llengua aranesa en l'oferta educativa, en els webs de la Generalitat i en el sistema de salut.

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per la mort d'un home a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)

 2. 2

  Els professionals de la sanitat privada acusen el Govern de "discriminació"

 3. 3

  L'IEC incorpora Sebastià Alzamora i Vicent Partal a la Secció Filològica

 4. 4

  Mor un ciclista atropellat per un conductor begut a Tortosa (Tarragona)

 5. 5

  Lleida detecta cinc positius en una residència per a persones sense llar