Publicat 11/3/2019 15:28:16 +01:00CET

Torra ratifica l'acord de finançament d'Aran (Lleida) per als propers cinc anys

AMP.- Torra ratifica l'acord de finanament d'Aran (Lleida) per als propers zinc
GENERALITAT

Es compromet a desenvolupar la llei de l'Aran "en totes les seves capacitats i possibilitats"

VIELHA (LLEIDA), 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ratificat aquest dilluns l'acord de finanament de la Vall d'Aran per als propers cinc anys, la qual cosa permetr donar una "estabilitat molt desitjada" al Conselh Generau d'Aran.

Així ho ha anunciat en una declaració institucional després de reunir-se amb el síndic d'Aran, Carles Barrera, abans de celebrar per primera vegada la reunió del Consell Executiu a Aran en qu aprovaran un paquet de mesures per enfortir l'autogovern arans i potenciar "un territori singular amb personalitat prpia".

Després de recordar que la disposició addicional primera de la llei d'Aran reconeix el dret d'autodeterminació del poble arans, ha assegurat que és així com Catalunya reconeix "realitats nacionals, un dret que també vol veure reconegut per a ella".

Per Torra, el benestar, progrés i prosperitat dels aranesos beneficiar sempre els catalans, i ha recordat que el reconeixement d'Aran, a més de la llei aprovada el 2015, s'ha tradut també en la creació d'una secretaria en la Conselleria de Presidncia per dotar les relacions amb Aran "d'una eina de rang superior".

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

"És la voluntat del Govern que presideixo, desenvolupar la llei que defineix el rgim especial d'Aran en totes les seves capacitats i possibilitats", ha assegurat el president de la Generalitat, que ha fet una crida a aprofitar la candidatura catalana en els Jocs Olímpics d'Hivern per situar els Pirineus en el seu lloc.

Així, ha apellat a reforar l'enteniment catalanoarans per reforar tots dos territoris "com a baluards de la democrcia i la llibertat en un moment canviant i incert" en una Catalunya que, al seu parer, viu un estat d'emergncia que ha fet que una part de l'anterior govern sigui la presó i l'altra hagi d'haver de viure fora d'Espanya.

Es tracta, ha afegit, d'aprofitar "les sinergies actuals per consolidar un moment de plenitud en les relacions bilaterals entre tots dos pasos, entre les dues realitats nacionals".

DETALLS DEL NOU FINANAMENT

L'acord, que tindr una durada de cinc anys, es concreta en dos elements: partir d'un any base que haur d'actualitzar-se anualment a partir d'un indicador: l'IPC, regla de despesa, despesa no financera no finalista de la Generalitat i PIB; i es tindr en compte la gestió de l'autogovern a través d'un coeficient de gestió de competncies.

La comissió bilateral entre el Govern catal i el Conselh Generau d'Aran, que es convocar durant les properes setmanes, fixar l'import, encara que l'any base de determinació del fons és el 2018 amb un import de 23,1 milions d'euros.

A partir del 2020 incorporar una dotació addicional per compensar Aran pel desenvolupament de polítiques prpies, i la previsió és que d'aquí a cinc anys, el 2023, la xifra de finanament global assoleixi els 29 milions d'euros aproximadament.

La llei d'Aran determina que la llei de pressupostos de la Generalitat ha de crear i dotar un fons per al finanament del Conselh Generau d'Aran.

A més, fins ara la Generalitat ha dut a terme 28 decrets de trasps de competncies o d'ampliació de competncies al Conselh Generau d'Aran en diferents mbits.