Torra ratifica l'acord de finançament d'Aran (Lleida) per als propers cinc anys

AMP.- Torra ratifica l'acord de finançament d'Aran (Lleida) per als propers zinc
GENERALITAT
Publicat 11/3/2019 15:28:16CET

Es compromet a desenvolupar la llei de l'Aran "en totes les seves capacitats i possibilitats"

VIELHA (LLEIDA), 11 Març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ratificat aquest dilluns l'acord de finançament de la Vall d'Aran per als propers cinc anys, la qual cosa permetrà donar una "estabilitat molt desitjada" al Conselh Generau d'Aran.

Així ho ha anunciat en una declaració institucional després de reunir-se amb el síndic d'Aran, Carles Barrera, abans de celebrar per primera vegada la reunió del Consell Executiu a Aran en què aprovaran un paquet de mesures per enfortir l'autogovern aranès i potenciar "un territori singular amb personalitat pròpia".

Després de recordar que la disposició addicional primera de la llei d'Aran reconeix el dret d'autodeterminació del poble aranès, ha assegurat que és així com Catalunya reconeix "realitats nacionals, un dret que també vol veure reconegut per a ella".

Per Torra, el benestar, progrés i prosperitat dels aranesos beneficiarà sempre els catalans, i ha recordat que el reconeixement d'Aran, a més de la llei aprovada el 2015, s'ha traduït també en la creació d'una secretaria en la Conselleria de Presidència per dotar les relacions amb Aran "d'una eina de rang superior".

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

"És la voluntat del Govern que presideixo, desenvolupar la llei que defineix el règim especial d'Aran en totes les seves capacitats i possibilitats", ha assegurat el president de la Generalitat, que ha fet una crida a aprofitar la candidatura catalana en els Jocs Olímpics d'Hivern per situar els Pirineus en el seu lloc.

Així, ha apel·lat a reforçar l'enteniment catalanoaranès per reforçar tots dos territoris "com a baluards de la democràcia i la llibertat en un moment canviant i incert" en una Catalunya que, al seu parer, viu un estat d'emergència que ha fet que una part de l'anterior govern sigui la presó i l'altra hagi d'haver de viure fora d'Espanya.

Es tracta, ha afegit, d'aprofitar "les sinergies actuals per consolidar un moment de plenitud en les relacions bilaterals entre tots dos països, entre les dues realitats nacionals".

DETALLS DEL NOU FINANÇAMENT

L'acord, que tindrà una durada de cinc anys, es concreta en dos elements: partirà d'un any base que haurà d'actualitzar-se anualment a partir d'un indicador: l'IPC, regla de despesa, despesa no financera no finalista de la Generalitat i PIB; i es tindrà en compte la gestió de l'autogovern a través d'un coeficient de gestió de competències.

La comissió bilateral entre el Govern català i el Conselh Generau d'Aran, que es convocarà durant les properes setmanes, fixarà l'import, encara que l'any base de determinació del fons és el 2018 amb un import de 23,1 milions d'euros.

A partir del 2020 incorporarà una dotació addicional per compensar Aran pel desenvolupament de polítiques pròpies, i la previsió és que d'aquí a cinc anys, el 2023, la xifra de finançament global assoleixi els 29 milions d'euros aproximadament.

La llei d'Aran determina que la llei de pressupostos de la Generalitat ha de crear i dotar un fons per al finançament del Conselh Generau d'Aran.

A més, fins ara la Generalitat ha dut a terme 28 decrets de traspàs de competències o d'ampliació de competències al Conselh Generau d'Aran en diferents àmbits.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.