Actualitzat 11/3/2019 19:41:46 +00:00 CET

El Govern espanyol homenatja les víctimes de l'11M amb un acte propi pel 15è aniversari de la tragèdia


Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha organitzat a la tarda d'aquest dilluns el seu propi acte per retre homenatge a les víctimes dels atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid en el 15è aniversari de la tragèdia.

A diferència de la resta d'actes que han tingut lloc en la jornada d'aquest dilluns, que han estat organitzats per l'Ajuntament de Madrid, la Comunitat o associacions de víctimes, el d'aquesta tarda a la plaça de Daoiz i Velarde ha estat l'únic organitzat per l'Executiu d'Espanya.

El Govern de l'Estat no celebra cada any el seu acte propi d'homenatge a les víctimes de l'11M. Ho va fer l'anterior Executiu de Mariano Rajoy pel 10è aniversari i ho fa el gabinet de Pedro Sánchez en aquesta ocasió amb motiu del 15è aniversari.

El lloc que s'ha escollit per a l'homenatge ha estat la plaça Daoiz i Velarde, on se situa el poliesportiu municipal que, fins i tot abans de ser inaugurat, es va convertir en el primer hospital de campanya que va atendre les víctimes del tren de rodalies que va esclatar abans d'entrar a l'estació d'Atocha, a l'altura del carrer Téllez.

Presidit pel cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i amb l'assistència dels presidents del Congrés i Senat, Ana Pastor i Pío García Escudero, la vicepresidenta, Carmen Calvo, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i altres autoritats de l'Estat, l'acte ha començat amb l'himne d'Espanya interpretat per la banda de música de la Policia Municipal.

Davant els representants de totes les associacions de víctimes, s'ha projectat un vídeo de quatre minuts que mostrava la feina dels serveis d'emergència en aquella jornada, les expressions de solidaritat de la ciutadania que donava sang per als ferits o les diferents manifestacions contra el terrorisme que es van succeir per tot el territori i que van fer sortir als carrers a 11 milions de persones.

Una veu en off subratllava en el vídeo la necessitat de recordar a totes i cadascuna de les 193 víctimes dels atemptats. "No us oblidem", afirmava.

Dos alumnes del col·legi Gredos San Diego que participen en un projecte del Ministeri de l'Interior en què víctimes del terrorisme fan xerrades als centres educatius per explicar el seu testimoniatge han llegit poemes inspirats en la tragèdia: '1 de marzo' de José Mateos i 'En el lugar del odio' d'Antonio Colinas.

Les autoritats principals han fet una ofrena floral abans de fer un minut de silenci per recordar els morts, els noms dels quals s'han projectat sobre la pantalla.