Publicat 17/1/2019 9:14:59 +01:00CET

El Govern catal denunciar les detencions d'aquest dimecres a Girona i demanar explicacions a Calvo

Elsa Artadi (arxiu)
Europa Press

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat presentar una denúncia contra l'actuació de la Policia Nacional d'aquest dimecres a la província de Girona, en qu es van detenir diverses persones presumptament vinculades amb el tall de les vies de l'AVE a la capital gironina el passat octubre, i exigir explicacions "com a primer punt de l'ordre del dia" a la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo.

Diverses fonts del Govern catal consultades per Europa Press han explicat que així ho far la consellera de Presidncia, Elsa Artadi, en la reunió que mantindr aquest dijous a Madrid amb Calvo juntament amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons.

L'Executiu catal considera "inacceptable" que el Cos Nacional de Policia (CNP) dugués a terme les detencions sense autorització judicial, per la qual cosa entén que els fets poden ser constitutius d'un delicte de detenció illegal, recollit en l'article 167 del Codi Penal.

Concretament, la Policia Nacional ha detingut al llarg d'aquest dimecres 16 persones acusades de desordres públics, entre ells un fotoperiodista i els alcaldes cupaires de Verges i Celr (Girona).

L'Executiu de Catalunya ha recordat que la llibertat d'expressió és un dret fonamental de l'ordenament jurídic tant per estar recollit en l'article 17 de la Constitució com per ser un valor superior en la Carta Magna i en els textos subscrits per l'Estat com la Declaració Universal dels Drets Humans.

A més, ha assenyalat que el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets de l'Home i les Llibertats Fonamentals determinen que una detenció només pot produir-se per causes legalment previstes i els supsits de legitimitat d'aquestes detencions.