Publicat 02/08/2019 13:52

La Generalitat situa l'atur del mes de juliol com el "pitjor" de la dcada

El secretari de treball Josep Ginesta
EUROPA PRESS

Barcelona registra el creixement més elevat i les dones en són les més afectades

BARCELONA, 2 ago. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha alertat que l'atur a Catalunya ha crescut en 1.558 persones durant el mes de juliol, una dada que el situa com el "pitjor" de la dcada i que deixa un xifra de 358.830 desocupats, un 0,4% més que al juny.

Les incerteses polítiques en el marc europeu i espanyol són els dos elements que han condicionat "de manera més rellevant" el mercat laboral catal, ha explicat en roda de premsa aquest divendres per valorar les xifres de l'Enquesta de la Població Activa (EPA).

La taxa de reducció interanual que registra --un 2,8%-- ha estat "molt inferior" a la d'altres contextos, sobretot a Barcelona, que ha registrat el "pitjor" atur del territori catal, amb un augment de 2.328 desocupats, un 0,9% més que al juny.

DESCOMPENSACIÓ ENTRE SECTORS

L'atur ha crescut de manera previsible en l'mbit de l'educació privada, per aquest creixement no s'ha vist compensat pels increments del sector serveis, fruit del context econmic.

Per sectors, l'atur ha crescut en els mbits de l'agricultura, construcció i serveis, especialment en aquest últim amb 2.200 persones més.

És el cas contrari de la indústria, que ha tingut una reducció de l'atur intermensual de 175 persones, perqu aquest sector no fa vacances durant el mes d'agost, ha explicat Ginesta.

La reducció interanual ha registrat reduccions "rellevants" en la indústria i la construcció --per sobre del 5%--, i de l'agricultura en un 11%, una xifra que s'allunya de l'1,9% del sector serveis i que mostra una ralentització de la reducció, sobretot en aquest sector.

UNA PERMANNCIA "POSITIVA" DE 9,2 MESOS

El secretari ha destacat que la permanncia en les llistes de l'atur s'est reduint, amb una permanncia mitjana de 9,2 mesos, una xifra "positiva" que s'allunya de l'atur de llarga durada, considerat a partir dels 12 mesos.

Amb una taxa de sortida per collocació també "positiva", Ginesta ha assenyalat que els fluxos d'entrada i sortida són bons, encara que assegura que aquest fet no es tradueix en una bona qualitat del mercat laboral, perqu uns bons fluxos impliquen més rotació.

"ALTA" CONTRACTACIÓ TEMPORAL

De fet, durant el mes de juliol s'han signat un total de 353.126 contractes dels quals només l'11,1% han estat indefinits, cosa que revela una "alta" contractació temporal.

Respecte al 2018, ha caigut la contractació indefinida tant en dades mensuals com interanuals i hi ha una "estancament de la contractació estable", una situació que implica la possibilitat d'acabar l'any amb unes taxes de temporalitat més altes, ha alertat.

L'afiliació mitjana ha registrat un increment de 12.000 persones en el mes de juliol respecte al juny, un creixement "important" en comparació amb la resta de l'Estat, i tot i que la xifra se situa en 79.300 persones més respecte al juliol del 2018, Ginesta alerta que es tracta d'un indicador relativament qualitatiu.

UN ATUR AMB NOM DE DONA

Mentre que en els homes l'atur s'ha redut en 380 individus en comparació amb el mes de juny, ha crescut en l'mbit femení, amb 1.938 noves aturades.

Encara que aquesta dada es vincula al grau de feminització elevat dels sectors en qu més ha crescut l'atur, Ginesta ha dit que "no deixa de ser una dada rellevant".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés