Actualitzat 31/01/2020 16:34

La Fiscalia s'oposa al permís de tres dies de Cuixart per "absència de penediment"

Jordi Cuixart surt de la presó de Lledoners en el seu primer permís penitenciari, 16 de gener del 2020.
PAU VENTEO - EUROPA PRESS

Assenyala que en la seva última paraula davant el TS va dir que "ho tornaria a fer" i titula el seu llibre 'Ho tornarem a fer'

BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia s'ha oposat a concedir un permís de tres dies al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per sortir de la presó i al·lega que no assumeix els fets delictius i "absència de penediment" pel delicte de sedició pel qual el Tribunal Suprem (TS) el va condemnar a nou anys de presó per l'1-O, segons un escrit que ha recollit Europa Press.

La junta de tractament de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), va proposar la setmana passada un permís penitenciari de 72 hores per a Cuixart, tot i que cal que l'autoritzi el jutjat de vigilància penitenciària.

Si finalment se li concedeix, el permís se sumaria al de dos dies que Cuixart va poder fer el 16 de gener, i que el Servei de Classificació de la Conselleria de Justícia havia aprovat el 15 de gener.

El ministeri públic s'ha oposat al permís de 72 hores perquè el considera prematur per l'"escàs temps de compliment en relació amb la pena imposada" i ha afegit que frustra les finalitats de la pena de prevenció i rehabilitació.

Ha argumentat que, segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC), els permisos són "possibilitats" i no drets, i que no sempre s'han de concedir, tot i que s'hagi complert la primera quarta part de la pena i hi hagi bona conducta.

En el cas de Cuixart, la Fiscalia ha destacat que quan la junta de tractament va fer la proposta de permís de 72 hores "no només no havia complert la meitat de la condemna (prevista el 14/4/22), sinó que feia només nou dies que havia complert" la quarta part de la pena.

També ha remarcat que en la seva última paraula davant el TS, Cuixart va manifestar que "ho tornaria a fer" i que no se'n penedia, i que ja a la presó ha publicat el llibre 'Ho tornarem a fer'.

PERCEPCIÓ "CONTRÀRIA" A LA SENTÈNCIA

En el seu escrit, la Fiscalia també ha recollit informes dels professionals de Lledoners, i ha conclòs que "la percepció de l'intern que els fets no van ser violents és contrària als fets declarats que es van provar en la sentència condemnatòria i especialment amb els actes que va protagonitzar Jordi Cuixart aprofitant la seva indiscutida capacitat de lideratge" i la seva condició de president d'Òmnium el 20 de setembre del 2017.

L'informe psicològic de la Fiscalia indica que Cuixart és "un subjecte disciplinat amb les normes i creences que estan contemplades en allò que ell anomena 'llei superior', el dret moral a obeir, i que aquestes creences estan fonamentades, segons manifesta, en la declaració universal de drets humans fonamentals".

"Es deriva que l'intern pot ser que reconegui els fets que es van recollir en la sentència i n'assumeixi les conseqüències, però en fa la seva pròpia interpretació i no considera que siguin un delicte perquè l'existència d'aquesta anomenada 'llei superior' justifica la seva actuació", ha afirmat la Fiscalia.

El ministeri públic ha al·legat que les manifestacions de Cuixart que recull el psicòleg resulten definitives perquè "indica que ho tornaria a fer en les mateixes condicions i per les mateixes vies".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés