C.Puigdemont
EUROPA PRESS

El jutge Llarena va retirar l'euroordre per evitar que la justícia belga intrferís en el procés judicial

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia demanarà al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els fets relacionats amb el denominat 'procés', que reactivi l'ordre europea de detenció contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont si viatja demà a Copenhaguen (Dinamarca) per participar en un debat a una universitat de la capital danesa.

En un comunicat, la Fiscalia General de l'Estat destaca que està a l'espera de "confirmació oficial via policial" de si l'expresident català fugit a Brussel·les (Bèlgica) es trasllada fins a Dinamarca per assistir aquest dilluns al debat organitzat pel Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen sobre la situació política de Catalunya.

L'universitat anuncia a la seva pàgina web que el debat tindrà lloc aquest dilluns, a les 14.00 hores, i tant des de JxCat com fonts de l'organització consultades per Europa Press han indicat que Puigdemont hi intervindrà "presencialment".

"De produir-se aquesta confirmació, és intenció de la Fiscalia actuar immediatament sol·licitant al magistrat instructor del Tribunal Suprem que procedeixi a l'activació de l'euroordre de detenció i entrega per sol·licitar a l'autoritat judicial danesa la detenció de l'investigat", diu el comunicat.

Puidgemont i quatre exconsellers del seu Govern es troben a Brussel·les per evitar comparèixer davant la justícia espanyola. La jutge de l'Audiència Nacional els va citar el passat 2 de novembre com investigats pel procés independentista.

ORDRES CONTRA PUIGDEMONT I QUATRE EXCONSELLERS CATALANS

A causa que no es van presentar a l'Audiència Nacional, la magistrada va emetre ordres de detenció europees i internacionals contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí.

Una vegada que la causa contra el 'procés' oberta a l'Audiència Nacional es va acumular a la que estava instruint al mateix temps el Tribunal Suprem pels mateixos fets, el jutge Llarena va decidir retirar les ordres de cerca i captura a Europa --que no a Espanya-- i les internacionals contra aquestes cinc persones.

Llarena va explicar en el seu acte, amb data del 5 de desembre, que està investigant un "delicte de naturalesa plurisubjectiva dotat d'unitat jurídica inseparable", fet que requereix una "única contestació per evitar respostes contradictòries".

La intenció del magistrat llavors era evitar que la Justícia belga pogués diferir, a l'hora de l'entrega dels imputats, referent a la tipificació dels cinc delictes --rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència-- que s'imputa als ex-membres del Govern fugits.

ENTORPIR EL DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS

Per al jutge, mantenir les ordres europees de detenció podria entorpir un adequat desenvolupament del procés, ja que si Bèlgica denegués parcialment l'execució de les mateixes, hi hauria "una restricció del títol d'imputació per als investigats que es troben fugats, la qual cosa dificultaria la resposta homogènia que va justificar l'acumulació de les actuacions davant aquest tribunal".

D'altra banda, Vox, personat com a acusació popular a la causa, descarta de moment sol·licitar al magistrat de l'alt tribunal la reactivació d'aquestes ordres de detenció.

Fonts del partit van insistir en declaracions a Europa Press, que el jutge Llarena va retirar les euroordres perquè el problema no és que es desplacin d'un país a un altre, sinó que la seva detenció internacional impossibiliti que puguin jutjar-se pels delictes més greus.

Per això, l'acusació popular "en principi" descarta la possibilitat de la reactivació de l'ordre de detenció perquè considera que a Dinamarca podria donar-se la mateixa situació que a Brussel·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés