Actualitzat 03/10/2014 16:47

Fiscalia demana onze anys de presó per a sis mossos del cas Benítez

Mossos imputados acuden a declarar arropados por colegas
Foto: EUROPA PRESS

Els acusa d'homicidi al concloure que sabien que el detingut podia morir

BARCELONA, 3 Oct. (EUROPA PRESS)

La Fiscalia de Barcelona ha demanat onze anys de presó per a sis agents dels Mossos d'Esquadra que van participar en la detenció al barri del Raval de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez el 5 d'octubre del 2013, i que va morir hores més tard a l'hospital.

   En la qualificació prèvia al judici amb jurat popular a la qual ha tingut accés Europa Press, la fiscal els acusa dels presumptes delictes d'homicidi per dol eventual, pel que demana 10 anys de presó per a cada mosso, i un altre contra la integritat moral, pel que afegeix un any de presó.

   A dos agents més els atribueix un delicte d'obstrucció a la justícia --per presumptament intentar esborrar proves--, i demana per a ells un any i mig de presó per a cadascun.

   La fiscal conclou que, tot i que els acusats no tenien la intenció directa de causar-li la mort, "van col·locar la víctima en una clara situació de risc i perill que podia causar la seva mort, coneixent per tant, que aquest resultat podia produir-se".

   Considera que Benítez va ser detingut a la porta de casa seva del carrer Aurora "de manera excessiva, desproporcionada", tant en la durada temporal --que va poder ser superior als 12 minuts--, en el nombre de mossos que van intervenir, com per la força física exercida.

   Afegeix que els agents van causar al detingut "un estat d'estrès, el qual, unit als cops, cops de puny, cops de genoll i puntades de peu diverses que li van propinar, i l'ús de la porra o defensa policial en posició horitzontal" que el van dur a un estat d'inconsciència i parada cardiorespiratòria.

   Malgrat trobar-se en aquest estat, "va ser introduït pels acusats en el vehicle policial emmanillat i amb els peus subjectes a les mans per l'esquena", detalla l'escrit fiscal.

   També relata que, tot i que al lloc ja havia acudit una ambulància, els policies no van requerir els seus serveis per atendre Benítez "fins que aquest, emmanillat i amb els peus subjectes a les mans per darrere, va ser conduït a l'interior del vehicle policial, trobant-se inert".

   A petició dels sanitaris, Benítez va ser desencadenat i tret del vehicle per intentar reanimar-lo, però poc després "donat l'estat de gravetat que presentava" se'l va traslladar a l'Hospital Clínic de Barcelona, on va morir hores més tard.

   La fiscal creu que els mossos eren conscients de les nombroses lesions en extremitats, tronc, cap i zones vitals que diversos d'ells li van propinar i que la resta d'acusats no van impedir: "Al contrari, van facilitar, van afavorir i van coajudar amb la seva presència activa i actuació en grup".

   Els retreu la desproporció en el nombre de cops que li van donar, l'excessiva durada de la intervenció, el nombre d'agents que van intervenir, que no hagués un comandament que coordinés les actuacions i prolonguessin la contenció "fins i tot quan el senyor Benítez havia deixat de gemegar".

VAN INTENTAR "OBSTACULITZAR" LA INVESTIGACIÓ

   Una vegada que Benítez va ser conduït a l'hospital, dos agents van tirar una ampolla d'aigua cadascun sobre la taca de sang que havia quedat a terra esborrant-la i "obstaculitzant amb això, de manera intencionada, el bon final de la investigació".

   Una d'aquests agents va pujar a un dels pisos on una veïna havia estat prenent fotografies, li va preguntar si havia gravat alguna cosa, i la veïna les va esborrar davant de la policia, de manera que la fiscal considera que va voler obstaculitzar "de manera intencionada" la investigació.

   Sobre la primera baralla que Benítez va tenir amb un dels veïns del carrer i que va propiciar la intervenció dels mossos, la fiscal creu que les lesions que va patir la víctima són "d'escassa entitat", de manera que desvincula aquestes ferides de la seva mort.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés