Publicat 13/02/2019 13:36

El fiscal critica que vulguin fer seure l'Estat al banc dels acusats

Javier Zaragoza intervé durant la segona jornada del judici pel procés
POOL

MADRID, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza ha comenat la seva exposició en la segona jornada del judici contra el procés fent un ferm allegat en defensa de l'alt tribunal davant dels arguments de les defenses dels 12 independentistes que estan sent jutjats, i ha assegurat que "semblen autntics libels acusatoris basats en una versió distorsionada de la realitat", que pretenen desprestigiar la Justícia espanyola i, per tant, "qüestionar la qualitat democrtica del nostre estat de dret" i intentar "fer seure l'Estat al banc dels acusats".

Així, ha defensat que aquest "és un judici en defensa de la democrcia" i de la Constitució "que garanteix els drets de tots els que formem part d'aquest país".

Zaragoza, un dels fiscals presents en la vista juntament amb el seu company Fidel Cadena, ha fet aquestes consideracions abans d'argumentar la seva impugnació a totes les qüestions prvies exposades aquest dimarts pels advocats dels encausats, que volen aconseguir la nullitat del procediment, denunciant vulneracions de drets fonamentals durant la instrucció del procés.

ES PRESENTEN COM A VÍCTIMES

Segons el parer del fiscal, les defenses van utilitzar aquest trmit legal de qüestions prvies per "transformar en víctimes els que han fracturat l'ordre constitucional i fer seure l'Estat al banc dels acusats", que en aquest assumpte no ha fet més que "restaurar l'ordre polític mitjanant l'únic instrument en una societat democrtica, que és l'aplicació de la llei".

"Uns dies enrere l'editorial d'un mitj deia que no es jutja dirigents que reclamaven llibertats, sinó dirigents que volien arrabassar-les", i en aquest sentit ha subratllat que quan es pretenen exercir drets polítics al marge de la llei "no només no hi ha lesió d'aquests drets, sinó que es vulneren els drets de la resta dels ciutadans".

En aquest punt ha alludit a aquesta majoria social silenciosa de Catalunya, un 60 per cent del cens electoral, que no va participar en el referndum de l'1-O, així com a l'atac a la sobirania nacional que resideix en la totalitat del poble espanyol, en les seves paraules.

El representant del Ministeri Públic ha centrat gran part de la seva intervenció, que ha durat una mica més d'una hora, a mirar de contrarestar totes les argumentacions que van presentar aquest dimarts les defenses dels encausats, per posant l'accent principalment en les exposades pels advocats de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i dels coneguts com els 'Jordis'.

NO ES JUTJA L'INDEPENDENTISME, SINÓ FETS

"No és cert, no és l'independentisme el que es jutja, no és el projecte polític, sinó els gravíssims fets que van esdevenir en els mesos de setembre i d'octubre", ha insistit diverses vegades. Per aquest motiu ha recuperat l'ordre de processament del jutge Llarena que deia que els independentistes "no van defensar" la seva idea "per la via pacífica" i a través de les vies constitucionals, "sinó per una reiterada desobedincia" i amb la intenció d'impedir la funció dels agents policials.

Així, el fiscal ha retret que les defenses hagin basat els seus escrits de defensa en una "fallcia que ha de ser proclamada als quatre vents". "No existeix el dret a l'autodeterminació ni a Espanya ni a la resta de pasos del nostre voltant", ha subratllat i recordat que tant a la regió italiana del Vneto com en l'alemanya de Baviera es va negar la possibilitat de convocar un referndum i es va acatar "com és obligat en una democrcia".

Així, entre algunes de les mentides que, segons el fiscal, s'han abocat per part de les defenses, ha lamentat que es digui que els promotors de la secessió hagin estat perseguits des del principi, quan "fa anys que proclamen el projecte independentista, amb manifestacions multitudinries" i ningú no ha estat detingut fins que "han passat els límits establerts per als drets polítics fonamentals reconeguts en la Constitució".

Zaragoza, que s'ha expressat en un to directe per rebatre les qüestions prvies dels advocats dels 12 líders independentistes, ha arribat a elevar el volum quan ha fet referncia a una de les manifestacions que va fer l'advocat de l'exvicepresident Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, que va assegurar que tots els drets fonamentals, fins i tot la llibertat de culte, han estat vulnerats. "Només s'ha de veure la causa per saber que no s'ha escorcollat cap casa ni s'ha intervingut cap telfon", dels investigats al Tribunal Suprem, ha assegurat.

MOBILITZAR CIUTADANS PER FER DE "MURS HUMANS"

La defensa de l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat durant la jornada de l'1-O també ha estat objecte en el discurs del fiscal. En aquest sentit, ha retret a la defensa de Jordi Cuixart que hagi comparat "l'ús legítim i proporcional" dels agents policials amb "tortures".

"És un disbarat jurídic de dimensions importants", ha dit, quan van ser els líders independentistes els que "van mobilitzar milers de ciutadans per fer de murs humans i van impedir la legítima funció policial", que mirava de fer complir un mandat judicial d'impedir el referndum declarat illegal. Ha afegit que en aquesta jornada només hi va haver dos ferits greus, malgrat les xifres que va donar la Generalitat.

El fiscal del Suprem ha apuntat davant del tribunal que presideix Manuel Marchena que l'acció política "no justifica desobeir de manera reiterada i sistemtica l'ordre constitucional", ni tampoc "convocar milers de ciutadans per retenir i tenir segrestada prcticament una comissió judicial" amb el pretext que era un "atac a Catalunya". "El dileg des de la imposició no és acceptable en una societat democrtica", ha dit contundentment.

Després d'aix, Zaragoza ha comenat a contestar a cadascuna de la impugnacions del Ministeri Públic a totes les qüestions prvies exposades aquest dimarts per les defenses i ha defensat igualment la competncia del Suprem i dels altres rgans judicials que investiguen els fets vinculats amb el procés, com la imparcialitat i independncia dels set magistrats del Suprem que jutgen aquest assumpte i la del jutge instructor, Pablo Llarena.

Sobre aquest assumpte, ha recordat que les recusacions a tots aquests magistrats han estat resoltes per l'anomenada Sala especial del 61, per la qual cosa ja no cal tornar a aquesta qüestió. Pel que fa al jutge que va dur a terme la investigació dels fets que ara estan sent jutjats, i que les defenses critiquen que se senten "víctimes" en escriure en dues resolucions la primera persona del plural, el fiscal ha estat rotund: "Són expressions tretes de context i l'única cosa que vol dir és que en la investigació s'havien acreditat unes actuacions d'illegalitat".

CRÍTICA AL TRIBUNAL ALEMANY

Durant l'hora que ha durat l'exposició, Zaragoza ha criticat la "doble intromissió" del tribunal alemany que va decidir no entregar Carles Puigdemont pel delicte de rebellió. "Ha incomplert la llei sobre l'aplicació de l'ordre europea de detenció" perqu "va creure que podria enjudiciar els fets", ha agregat.

Zaragoza ha concls la seva intervenció i ha emfatitzat que "no sembla apropiat culpar l'Estat d'una suposada falta de voluntat de dileg com un factor desencadenant o que aboca a un factor de fallida de l'ordre constitucional i a una secessió consumada que va ser revertida per l'Estat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés