Actualitzat 28/05/2014 17:06

Famílies espanyoles aporten a l'Estat 9 de cada 10 euros, 50 vegades més que les empreses

Intermón dice que familias aportan más que empresas
EUROPAPRESS

L'organització exigeix al Govern espanyol un sistema més equitatiu

MADRID/BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

Les famílies espanyoles aporten nou de cada deu euros que recapta l'Estat via impostos, mentre les grans empreses i fortunes només posen l'1,98%, cinquanta vegades menys.

Així ho constata un informe d'Oxfam Intermón, que també s'ha presentat a Barcelona, que alerta que Espanya recapta poc i de manera no equitativa, aprofundint en la desigualtat dels ciutadans, i que la tendència marcada pel Govern espanyol a apujar l'IVA i rebaixar l'IRPF "és un suïcidi".

El treball, presentat en roda de premsa pel director general de l'ONG, José María Vera, la responsable d'Investigacions, Teresa Cavero, i el president de Gestha, Carlos Cruzado, posa de manifest amb dades de 2011 que a Espanya a les grans empreses es "beneficia sistemàticament" i no es compleix la màxima 'tant tens, tant ganes'.

Segons explica, els ciutadans van aportar el 2011 a l'Estat 139.737 milions d'euros, el 90,76% del total, mentre que les empreses van posar el 9,24%, 14.529 milions d'euros, fruit de beneficis i avantatges fiscals que han reduït un 64% la recaptació via impost de societats i han provocat que respecte del 30% de tipus efectiu que haurien de pagar, estiguin abonant només el 3,5% dels seus beneficis.

Pel que fa als ciutadans, també hi ha desigualtats ja que els més pobres fan un esforç fiscal igual o superior als més rics. L'informe revela que les llars amb ingressos més baixos van destinar entre un 30% i un 36% dels seus recursos a pagar impostos el 2011, mentre que les famílies de nivell mitjà van destinar-ne el 22% i les més riques no van arribar al 30%.

Quan es tenen en compte les famílies un nivell menys pobres i les famílies un nivell menys riques, la diferència és del 15,3% davant el 23,2%.

"No és només una qüestió de recaptació, sinó d'equitat. El que deixen de pagar les empreses ho hem de pagar altres persones i es deixen de finançar polítiques públiques per donar suport precisament a les persones en situació més vulnerable", explica Cavero, per incidir que aquests ciutadans estan contribuint per sobre del que els correspon.

La "baixa capacitat redistributiva" s'ha vist agreujada per les pujades de l'IVA i els impostos especials, ja que, tal com destaca Oxfam Intermón, recau sobre famílies amb rendes mitjanes i baixes. "L'única figura que contribueix a la progressivitat és l'IRPF", assegura l'informe.

En aquest context, l'organització alerta del suïcidi que seria reduir l'impost sobre les rendes i elevar l'IVA un altre cop al mateix temps que es rebaixen els salaris i es mantenen les exempcions fiscals a grans empreses, perquè, en paraules de Vera, aquestes han estat les receptes del Fons Monetari Internacional els últims anys per a Amèrica Llatina i el resultat ha estat "una desigualtat extrema" dels seus ciutadans.

LES RECEPTES DE L'FMI GENEREN DESIGUALTAT EXTREMA

El president d'Oxfam crida l'atenció sobre l'"esquizofrènia" que, afirma, s'està donant a l'FMI, ja que "el sector d'estudis accepta que la desigualtat és un llast per al desenvolupament i apunta en una direcció per avançar en la seva lluita (...) però les unitats de país s'aferren a una forta ortodòxia", apostant per mesures "que s'ha demostrat que no funcionen".

La "falta d'equitat" és un dels tres principals problemes del sistema espanyol que planteja l'informe, juntament ambla baixa recaptació (set punts sota la mitjana europea) i l'elevat nivell de frau, il·lusió, evasió fiscal i economia submergida (10-12 punts per sobre de la mitjana europea), amb unes pèrdues estimades en 40.000 milions d'euros.

Quant la baixa recaptació, Cavero ha incidit que durant el 2008, es va desplomar a causa de la crisi econòmica, per la fallida d'empreses i l'augment de l'atur, però també per l'engegada de determinades mesures, com eliminar l'impost de patrimoni o reduir l'impost de societats "que van privilegiar que les empreses deixessin de pagar" i van contribuir que entressin encara menys diners a les arques públiques. Algunes d'elles ja han estat revertides per "insostenibles", recorda.

L'informe diu a més que els beneficis fiscals d'aquestes grans empreses són set vegades i mig més grans que l'impost que acaben de pagar. En el cas particular de les estrangeres, denuncia la "legalitat" de què es troben exemptes de tributar les empreses de tinença de valors i que "han convertit Espanya en un autèntic paradís fiscal", una cosa "no molt coneguda entre la ciutadania".

EL 72% DE L'EVASIÓ I EL FRAU, EN GRANS EMPRESES

Finalment, en matèria de frau, posa l'accent que el 72% de l'evasió fiscal procedeix de les grans empreses i, tot i això, l'Agència Tributària destina menys del 20% dels seus recursos a investigar i perseguir les activitats en aquest àmbit: el 80% es dirigeix a controlar "les discrepàncies" en les rendes dels ciutadans, segons ha explicat el representant de Gestha.

Oxfam Intermón considera que la reforma fiscal en què treballa el Govern és una oportunitat per avançar en un sistema "que posi de relleu les persones i no els tradicionalment privilegiats" i ofereix una bateria de mesures per promoure que la fiscalitat s'utilitzi al servei de la lluita contra la desigualtat, conscients que és possible i que països com Àustria, Finlàndia o Dinamarca així ho han demostrat.

Gravar més qui més té, elevar el tipus efectiu que paguen les grans empreses, suprimir les empreses de tinença de valors, recuperar l'impost a les grans fortunes, frenar la pujada de l'IVA, blindar les cotitzacions socials i destinar més recursos humans i materials a la lluita contra el frau són algunes de les seves receptes.

Per aconseguir suports, han llançat la campanya 'Tant tens Tant Pagues?' per exigir a Mariano Rajoy que aprovi un decàleg de principis que han de regir la reforma de la política fiscal.

Oxfam Intermón recorda que segons les enquestes, vuit de cada deu ciutadans creuen que els rics haurien de pagar més impostos i nou de cada deu afirmen que el sistema fiscal actual és injust.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés