Publicat 19/04/2016 12:35

La falta de Govern a Espanya impedeix remetre a Brussel·les un nou pla de reformes més enllà del 2016

El ministro Luis de Guindos en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha explicat aquest dimarts que el fet d'estar en funcions ha impedit al Govern espanyol elaborar un nou Pla Nacional de Reformes que inclogui mesures per reduir el dèficit més enllà d'aquest any.

Això significa que la documentació que el Govern espanyol remetrà a Brussel·les abans de finals d'any en el marc del Programa d'Estabilitat 2016-2019 només inclourà les mesures previstes per al 2016 i un escenari de política fiscal constant per al 2017. D'aquesta manera, el Govern central confia el gruix l'ajust del dèficit al creixement econòmic.

Així ho ha indicat Guindos durant la compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats per donar compte del nou equip macroeconòmic i el Programa d'Estabilitat 2016-2019.

El ministre d'Economia ha reiterat que el Govern central ha incrementat l'objectiu de dèficit públic del 2016, del 2,8% al 3,6% del PIB, i del 2017, de l'1,4% al 2,9%.

En aquest any, la reducció del dèficit del 5% del PIB amb el qual es va tancar el 2015, fins al 3,6%, un total d'1,4 punts percentuals menys, vindrà per l'aportació del cicle econòmic, la retallada de la despesa de l'Estat de 2.000 milions d'euros anunciada la setmana passada i l'aplicació de la regla de despesa en el cas de les comunitats autònomes.

D'altra banda, Guindos ha indicat que les vuit dècimes addicionals de marge, des del dèficit del 2,8% inicialment previst fins al 3,6% del PIB que recull el nou equip, "es distribuiran entre l'Estat i les diferents comunitats autònomes".

Tot i això, el ministre d'Economia ha assenyalat que en el cas de l'any 2017, en què la sendera exigeix una reducció del dèficit de set dècimes, fins al 2,9% del PIB, aquest ajust més petit es deu a un menor creixement previst, mentre que no es preveuen noves mesures per reconduir els comptes públics. La raó és que no és possible fer aquesta projecció perquè el Govern espanyol està en funcions.

"Tota la correcció prové del cicle econòmic del 2017, perquè l'escenari s'ha elaborat sota una política fiscal constant", ha dit el ministre d'Economia.

I SENSE PLA NACIONAL DE REFORMES

En conseqüència, Guindos ha comentat que el fet que el Govern central estigui en funcions també "comporta la impossibilitat de desenvolupar els plans" de reformes, per la qual cosa, en el seu lloc, l'executiu remetrà a Brussel·les el balanç de les mesures adoptades fins avui per complir les recomanacions específiques formulades els últims anys.

En qualsevol cas, el ministre d'Economia s'ha felicitat d'aquesta flexibilització de la sendera d'ajust perquè complir amb l'objectiu inicial per a aquest any "requeria un ajust pressupostari molt intens que podria tenir un impacte molt negatiu sobre el creixement econòmic".

Guindos ha detallat que la sendera de creixement del PIB (un 2,7% aquest any i un 2,4% el que ve) s'ha calculat amb un preu mitjà del barril de petroli de 40 dòlars durant aquest any abans d'una "recuperació moderada" el 2017. A més, el Govern central té un tipus d'interès i de canvi compatibles amb els senyals de la política monetària del Banc d'Espanya.

Alhora, l'executiu preveu per a aquest any i el següent un "sòlid avanç" de les vendes a l'exterior pels guanys de competitivitat dels últims anys. Alhora, Espanya tindrà previsiblement una capacitat de finançament superior al 2% en aquests dos anys i la inflació tornarà al terreny positiu el 2017.

D'altra banda, Guindos s'ha referit als nous objectius de deute públic --99,1% del PIB el 2016 i 99% el 2017-- i ha explicat que reduirà el seu pes en aquests dos anys en part perquè les necessitats d'emissió neta s'han reduït a 40.000 milions d'euros aquest any, menys de la meitat de les que hi havia el 2012.

A més, ha valorat que Espanya segueix creixent en ocupació i que els registres d'afiliació a la Seguretat Social anticipen un increment "sòlid" durant el primer trimestre fins a una taxa del 3%, només dues dècimes menys que en el mateix període de l'any passat.

"Així, tot i l'alentiment mundial, l'economia gairebé no ha perdut manxa i segueix en expansió gràcies a les reformes adoptades", ha sentenciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés