Publicat 03/04/2014 13:30

Ernest Maragall relativitza el setge al Parlament i veu "desproporcionat" que es jutgi a l'AN

COMIENZA EL JUICIO CONTRA VEINTE ACUSADOS POR EL ASEDIO AL PARLAMENT CATALÁN
POOL

Dos càrrecs de CiU asseguren que el setge va alterar la normalitat del ple i va sobrepassar una mera protesta

SAN FERNANDO DE HENARES, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller socialista Ernest Maragall, ara a les files d'Esquerra per a les europees, ha fet un al·legat final al judici pel setge al Parlament per afirmar que és "desproporcionat" que aquests fets s'enjudiciïn a l'Audiència Nacional i en "el pitjor dels casos" podrien qualificar-se com a faltes, però en cap cas com a delictes.

"Jo penso que això és desmesurat, en el plantejament que es formula en termes penals i des del meu punt de vista, que no és jurídic i per tant és perfectament discutible, podríem estar parlant de faltes en el pitjor dels casos però no de delictes", ha afirmat Maragall per videoconferència des de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Ha recordat que ja va manifestar en fase d'instrucció que ell estava "absolutament" a favor de resoldre aquest assumpte per la "via del diàleg i la mediació". "Vaig sol·licitar que aquest cas no hagués de ser vist per l'Audiència Nacional perquè em semblava desproporcionat en el sentit de la qualificació penal", ha afegit.

Davant de les dificultats de la traducció, Maragall ha passat del català al castellà per acabar la seva intervenció. "Responc en castellà i acabem abans", ha dit, per assenyalar que només va trobar la "legítima pressió" dels concentrats, que no li van faltar el respecte i van manifestar pensaments diferents, una cosa que ha d'acceptar-se "com a part de la normalitat democràtica".

Maragall ha assenyalat que aquest dia va ser assistit pels Mossos per accedir a la Cambra, on es va modificar l'ordre del dia davant de l'absència de diversos diputats i del propi president. "No és la primera vegada que hi ha alteracions de l'ordre del dia, però la novetat és que es produeix per aquestes circumstàncies", ha remarcat.

INSULTS I ESCOPINADES CONTRA CONVERGENTS

Poc abans, el conseller català Santi Vila i el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, han testificat en català coincidint que el setge del 15 de juny del 2011 va aconseguir alterar el desenvolupament de la sessió plenària en què estava previst aprovar els pressupostos catalans i els manifestants van anar més enllà d'una mera protesta al bloquejar el pas dels diputats.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Santi Vila, ha declarat per videoconferència des de la seu de la Generalitat per afirmar que no va patir cap agressió, però sí que li "van tirar aigua" i li van dirigir "insults i escopinades". "El fet rellevant és que aconseguim no deixar-nos vèncer per la por, però evidentment ens espantem", ha afegit.

Vila, que va ser ajudat pels Mossos per aconseguir entrar al Parlament, ha dit no tenir la percepció d'haver patit "danys psicològics" i ha indicat que la sessió ordinària va començar amb retard quan la majoria de parlamentaris van arribar i van voler "enviar un missatge que estàvem tots més o menys serens i havíem de reprendre el que havíem vingut a fer".

Per la seva banda, el líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha relatat que una multitud el va arraconar aquell dia quan es trobava amb el diputat invident Josep Maria Llop mentre que els dirigien "tota mena d'improperis". Després d'un moment de "tensió" en què un exaltat va intentar arrabassar a Llop el seu gos guia, van aconseguir fugir i finalment refugiar-se a la comissaria de Sant Martí.

"Vaig sentir desconcert i por perquè no sabia com acabaria", ha prosseguit Turull, per indicar que va accedir en helicòpter a la Cambra autonòmica i que la sessió va començar amb una mitja hora llarga de retard. Segons la seva opinió, els Mossos es van veure "sobrepassats" per la quantitat de gent i la tensió del moment, tot i que veu "gratuït" entrar a valorar el dispositiu policial.

A petició de la defensa, ha declarat el llavors membre de l''Acampada Bcn' Ibai Arbide per afirmar que els indignats volien "detenir els plans" del Parlament però no els seus membres. "Era un lema mediàtic. Les úniques agressions que vaig veure van ser les dels Mossos contra els manifestants asseguts a terra", ha dit.

Poc abans, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha afirmat des del seu despatx que mai havia viscut una manifestació com la del 15 de juny deñ 2011 i que estava preocupat per la imatge de la "realitat catalana i de les seves institucions". Ha afegit que va recórrer a un mitjà "excepcional" com l'helicòpter davant de la "violència" i la "coacció" dels manifestants per aconseguir accedir a la Cambra.

Aquests testimonis s'han pronunciat així durant la quarta sessió del judici contra 19 acusats per assetjar la Cambra autonòmica per protestar contra les retallades i impedir que els parlamentaris votessin els Pressupostos, uns fets pels quals el Fiscal demana cinc anys i mig de presó i Manos Limpias nou anys de presó per a cadascun d'ells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés