Publicat 08/09/2015 14:37

ERC, PSC, Catalunya sí que és pot i CUP defensen la gestió pública de l'aigua a Catalunya

BARCELONA, 8 set. (EUROPA PRESS) -

ERC, PSC, Catalunya sí que és Pot i CUP han subscrit aquest dimarts el document 'Compromís per l'Aigua a Catalunya', elaborat per Aigua és Vida, que inclou propostes en matèria d'aigua: considerar-la dret humà, la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), i convertir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en òrgan regulador.

En roda de premsa aquest dimarts, el candidat de Catalunya sí que és pot, Lluís Rabell; el representant de la CUP, Lluc Pelàez; el d'ERC, Ricard Martínez, i el del PSC, Xavier Sabaté han mostrat el seu posicionament respecte a la proposta, que s'han compromès a defensar.

Aigua és Vida ha plantejat el document de cara a les eleccions catalanes, en les quals "es decidiran qüestions essencials" per a Catalunya, indica el document, que considera l'aigua un bé essencial que està en risc.

El text advoca per incorporar en la legislació catalana el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament, i assegurar l'accés "gratuït per a totes les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica", tot extenent-lo al cànon social que l'ACA aplica a consums iguals o inferiors a 18 metres cúbics per habitatge i trimestre.

Defensa garantir la gestió pública de l'ATLL i critica que la Generalitat hagi recorregut davant del Tribunal Suprem (TS) l'anul·lació del concurs per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que atorgava la concessió a Acciona.

Insta a iniciar el procés per convertir l'ACA en un "òrgan regulador de control públic del cicle integral de l'aigua" en totes les conques fluvials de Catalunya; paralitzar el procés que cedeix les depuradores de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a canvi de la privatització del cànon de l'aigua, i promoure la renovació de les xarxes de subministrament en alta i baixa per minimitzar pèrdues, entre d'altres.

POSICIONAMENTS POLÍTICS

Des d'ERC, Martínez ha aclarit que el seu suport és com partit i no com Junts pel sí, ja que el programa d'aquesta candidatura sobiranista, en què està CDC --protagonista de la privatització de l'ATLL--, no esmenta la "gestió pública o gestió privada" de l'aigua, sinó que només parla del Pacte Nacional de l'Aigua, i no ha descartat models mixtos o privats, tot i que Aigua és Vida els rebutja.

Ha condicionat revertir la privatització de l'ATLL a la disponibilitat econòmica: "Si tenim diners ho farem i si no, no", ha explicat en insistir que la prioritat seran els serveis socials, la sanitat i l'educació.

Rabell ha apostat perquè la Generalitat "recuperi la gestió pública" de l'ATLL, una empresa rendible i moderna que, segons la seva opinió, és una verdadera estructura d'Estat, i ha reivindicat que si el consens polític en el tema de l'aigua es donés en altres àmbits Catalunya tindria una majoria social de progrés que obriria la porta a tenir un govern diferent de Junts pel sí.

Tant CUP com PSC han reivindicat que aquest posicionament coincideix amb les seves línies de treball: Peláez ha advocat per la remunicipalització de la gestió, invertir més en depuradores, i millorar la situació de les aigües residuals que és "nefasta".

Sabaté ha lamentat l'absència de Junts pel sí en la firma del document perquè segons les enquestes podrien guanyar les eleccions, i ha culpat a ERC de votar en contra, al costat de CiU, de tornar l'ATLL a la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés