Procés.- Marchena vuelve a abroncar a la defensa de Cuixart y exige que interrogue por hechos con trascendencia jurídica
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Admeten que coneixien la suspensió del Tribunal Constitucional i expliquen que els mossos no van entrar per la gran quantitat de gent

MADRID, 7 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos ciutadans catalans que van participar en el referndum de l'1 d'octubre del 2017 han relatat aquest dimarts al tribunal que jutja el procés independentista com al llarg de la jornada van ser ells mateixos els que es van organitzar per dur a terme la votació i mirar d'impedir l'actuació de la Policia Nacional i la Gurdia Civil quan es van personar als centres amb l'objectiu de complir l'ordre judicial de clausurar els locals i confiscar el material electoral.

Tots els votants han estat citats en qualitat de testimonis per la defensa dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l'expresident de l'ANC Jordi Snchez, que ha incidit en els incidents violents amb policies i gurdies civils, si bé la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han centrat les seves preguntes en la condició d'illegal de la consulta.

Així, la majoria dels testimonis que han passat aquest matí per la Sala de Plens del Tribunal Suprem han adms que sabien que el Tribunal Constitucional havia susps el referndum i que la Policia i la Gurdia Civil tenien ordres d'impedir la votació, per han matisat que van acudir aquest dia als centres electorals perqu consideren que "votar no és cap delicte".

Aix sí, en cap cas han identificat específicament els membres del Govern de Carles Puigdemont com les persones que els van animar a votar, sinó que "sabien" que l'1-O hi havia un referndum i que tots volien participar perqu era un dia "de festa". Cap no va rebre notificació oficial de quin centre havien d'acudir, sinó que van anar directament als que tenen assignats en qualsevol elecció ordinria. "No estvem allí per les declaracions del Govern central, teníem moltes ganes de votar", ha explicat un testimoni.

"Era la festa de la democrcia", ha arribat a dir Joan Porras, amb el sobrenom de 'Joan Bonanit' en els seus perfils de les xarxes socials arran de les seves visites diries a la presó de Lledoners --el centre penitenciari de Catalunya en qu van estar els polítics presos abans de ser traslladats a Madrid per al judici-- per desitjar, megfon en m, 'bona nit' als exdirigents del Govern catal.

"TOTS ÉREM ELS RESPONSABLES"

Porras ha estat el primer a declarar i a assegurar, tant a les preguntes de l'advocat Jordi Pina com de la Fiscalia i l'advocada de l'Estat, que tots els que estaven presents al centre de votació al qual va acudir eren els "responsables": "Els mossos van arribar i ens van preguntar qui era el responsable; vam dir que érem tots els responsables".

"Sabia que la votació estava suspesa?", ha preguntat la fiscal Consuelo Madrigal. "No sé si ho sabia; per no em vaig plantejar que votar fos un delicte perqu si votar fos delicte, en aquest banc hauríem de ser-hi milions de catalans", ha replicat el testimoni, que ha dit ser membre "de l'ANC, d'mnium, del FC Barcelona i de la Penya Blaugrana de Manresa".

"All em vaig trobar un ambient festiu, vaig estar parlant amb tots els coneguts. Érem all per defensar el nostre dret a vot", ha defensat la següent testimoni, una professora de Secundria jubilada quan li ha preguntat l'advocada de l'Estat si van mirar d'impedir l'actuació dels policies i gurdies civils.

UN HOME VA DEIXAR L'URNA A LA PORTA

Una altra dona, mestressa de casa, ha explicat com es va personar al seu centre de votació de la petita localitat de Dosrius (Barcelona) "abans de les set del matí" per no perdre's "si arribava o no l'urna". De fet, sobre aquest assumpte ha explicat un relat fora sorprenent en assegurar que a primera hora de l'1-O "va arribar un cotxe, va aparcar al costat de la porta del collegi, va sortir un senyor, va deixar l'urna i va marxar", tot aix en un moment en el qual, segons assegura, "no hi havia mossos".

Aquesta testimoni ha explicat que es va quedar tot el dia al centre, encara que ella ja havia votat, perqu "all era una festa" i per l'"emoció" que els produa el referndum. Per també ha reconegut que va quedar-se allí després de veure imatges de crregues policials en altres collegis: "Havíem vist imatges de la Gurdia Civil traient els pantalons a un senyor; aix no va d'urnes, va d'humiliació. Em semblava malament marxar i volia quedar-me per acompanyar la gent que era allí. No volia marxar i deixar la gent all".

L'autogestió de la ciutadania en l'organització tant del mateix dia 1 com dels dies anteriors per evitar el tancament dels centres ha estat la tnica de la majoria dels testimonis: "Tots sabíem que es votaria aquell dia i ens organitzvem entre tots"; "Hi havia activitats que organitzava l'associació de pares de l'institut; jo no soc pare, per me'n vaig assabentar i m'hi vaig unir"; "Havien organitzat tallers al collegi i com que hi havia tant ambient ens vam quedar; i com jo, molts vens. No era la meva idea quedar-me tot el cap de setmana. Va ser espontani", han estat alguns dels testimoniatges aportats aquest dimarts al judici.

SENSE REPERCUSSIÓ LEGAL

Un altre testimoni que va ser en un collegi "des de dissabte a la tarda fins a diumenge a la nit" ha explicat al tribunal que encara que coneixia la suspensió del Constitucional, ell va entendre que el que significava era que el resultat "no tindria una repercussió legal", per sí que serien "incontestables" pel que fa a la voluntat popular.

Aquest testimoni, que com d'altres abans que ell ha reconegut que els ciutadans es van collocar davant de les portes del centre per dificultar l'actuació policial, ha justificat el seu lideratge aquell dia entre els altres votants perqu "havia estat president de l'associació de vens" i molta gent el coneixia.

El torn de preguntes dels fiscals, l'advocada de l'Estat i l'acusació popular que exerceix Vox també ha servit per interrogar els testimonis sobre el paper que van jugar els Mossos d'Esquadra. La majoria ha esmentat la presncia d'un 'binomi' als voltants, per que en cap cas va mirar d'entrar i va quedar-se en actitud passiva.

Un testimoni ha assegurat que els mossos se'ls van apropar per preguntar si els permetrien l'accés, a la qual cosa els ciutadans concentrats van contestar que no. Un altre ha manifestat que els agents "van ser all tot el dia, per van veure que no podien entrar" per l'alta concentració de persones. Un tercer ha afirmat que "una parella de mossos" va anar al seu collegi a "visitar" els votants "un parell de vegades".

"EM VAN AGAFAR PELS TESTICLES I EM VAN AIXECAR"

I una altra versió en la qual han coincidit els testimonis és a subratllar que les intervencions policials no van respondre cap provocació per part dels votants, sinó que han assegurat que els agents van comenar a carregar sense intervenir paraula. Un d'ells, un home gran, ha relatat que es trobava al costat d'un grup de gent asseguts a terra i que uns agents el "van agafar pels testicles" i el "van aixecar".

Especialment dur ha estat el testimoniatge de la professora jubilada, que ha explicat com uns agents la "van llanar a terra", la "van insultar" i "la van amenaar" mentre ella plorava. "Un va agafar la meva documentació i li va dir a l'altre: 'identifica-me-la, que aquesta se les carregar. Després va arribar un altre i va dir que deixés de fer el ridícul de tant plorar", ha indicat, visiblement emocionada.

Un altre testimoni ha explicat com un gurdia li "va arrencar la samarreta" i el "va copejar a l'espatlla, a la cuixa i al bra" mentre un segon li va donar "una puntada al tou de la cama". Una dona ha reconegut que els manifestants van insultar els agents, per només quan marxaven, i "pot ser" que sentís qualificatius com "assassins".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés