Publicat 19/02/2015 14:01

Els grups tramiten la ILP de la llei electoral a la recerca d'un acord però evidencien les seves diferències

Pleno del parlament
EUROPA PRESS

CiU preveu elevar la norma al ple aquesta legislatura hi hagi o no majoria suficient

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dijous la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la llei electoral per incorporar-la als treballs de la ponència conjunta i arribar a un acord sobre la llei després de diversos anys sense aconseguir-ho, tot i que els grups han tornat a evidenciar que el consens per aconseguir els dos terços que requereix la norma és difícil.

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP han rebutjat l'esmena a la totalitat presentada pel PP, per la qual cosa la ILP s'incorporarà ara als documents amb els quals treballa la ponència conjunta, que ja havia considerat alguns aspectes de la proposta impulsada fa sis anys per l'extinta plataforma Ciutadans pel Canvi.

La tramitació de la ILP ha servit per traslladar al ple els debats que es mantenen a porta tancada a les reunions de la ponència, i ha evidenciat que ara com ara la possibilitat de sumar els 90 diputats necessaris sembla difícil per les diferències sobre el sistema electoral.

CiU i PSC han creuat retrets sobre la falta de flexibilitat dels uns i dels altres per buscar una posició de consens, i han insistit en els dos aspectes principals sobre els quals se sustenten les seves diferències: proporcionalitat i representativitat del territori.

El diputat socialista Celestino Corbacho ha aprofitat la seva intervenció per acusar CiU de tenir "més responsabilitat que altres" en el fet que encara no existeixi una llei electoral catalana, i l'ha acusat d'evitar aprovar la norma el 2009, 2010, 2011 i 2012.

Lluís Corominas (CiU) ha replicat que ells sí que s'han mogut i "altres no", ha rebutjat el recompte únic i ha rebatut les acusacions que el sistema vigent beneficia CiU --ha dit que totes les simulacions de nous models donen més diputats a la federació o la deixen gairebé igual-- i que el sistema és poc proporcional.

CINC MESOS PER DAVANT

La novetat en aquesta ocasió és que existeix un acord entre diversos grups del Parlament perquè la ponència no es tanqui en fals i elevi un projecte de llei per debatre al Parlament existeixi o no la majoria suficient per aprovar-la, una mesura amb la qual es busca augmentar la pressió per a l'acord.

Ara com ara els partits més pròxims a un acord semblen CiU, ERC i ICV-EUiA --84 vots--, als quals es podrien sumar els tres diputats de la CUP, i, segons diverses fonts, no es descarta intentar els suports que falten per arribar als 90 diputats buscant parlamentaris disposats a desmarcar-se del seu grup.

El mateix Corominas s'ha dirigit directament a diputats del PSC i PP de Girona i de Tarragona --a Juli Fernández, Núria Ventura (PSC) i Rafa Luna (PP)-- per preguntar-los si estan d'acord que les altres províncies perdin pes a favor de Barcelona en un futur sistema electoral.

El compromís de votar la llei abans que a finals de juliol acabi la legislatura dóna cinc mesos als grups per llimar les diferències i buscar l'acord que s'ha resistit en les últimes tres legislatures, deixant Catalunya com l'única autonomia sense una llei electoral pròpia.

LLISTES DESBLOQUEJADES

Més enllà de proporcionalitat i representativitat, sí que hi ha altres aspectes de la norma que susciten el consens suficient, com les millores en administració electoral que permetin un estalvi a les arques públiques i un model més transparent, com també la possibilitat d'implementar llistes desbloquejades.

Santi Rodríguez (PP) ha rebutjat que en la recerca de proporcionalitat es perdi representativitat del territori, una tesi subscrita també per Roger Torrent (ERC): "Més proporcionalitat sí, però més territorialitat també".

Des d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha explicat que si no hi ha acord al sistema, el seu grup està disposat a renunciar al model i --per tal d'aprovar la llei-- mantenir l'actual amb alguns retocs en proporcionalitat i desbloqueig de llistes, mentre que la diputada no adscrita Marina Geli ha donat suport a la tramitació de la ILP.

Carlos Carrizosa (C's) ha defensat que el vot de tots els ciutadans ha de valer el mateix amb independència de la seva ubicació geogràfica, i ha alertat que l'auge de la desafecció urgeix a aprovar la norma, mentre que Quim Arrufat (CUP) ha advertit que aquesta norma per si sola no pot presentar-se com l'eix de la renovació política.

"EL MOMENT EXIGEIX AQUESTA LLEI"

L'encarregat de defensar la ILP ha estat el professor de Ciències Polítiques de la UAB Joan Botella, qui ha advertit als grups que "el moment exigeix aquesta llei" i els ha reclamat que no afrontin la negociació fent projeccions de resultats perquè l'escenari polític és imprevisible.

Després de l'admissió a tràmit de la ILP, els seus promotors han mostrat la seva alegria perquè el text continuï endavant i s'incorpori als treballs de la ponència, i estan convençuts que s'aconseguirà el consens necessari per aprovar la llei electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés