Actualitzat 12/11/2015 13:29

Els desnonaments es disparen un 384% en cinc anys a Barcelona i segueixen a l'alça

Paralizado Un Deshaucio En El Número 56 De La Calle Alegre De Dalt
EUROPA PRESS

Icab reclama reforçar els jutjats que superin un col·lapse del 125%

   BARCELONA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Les execucions hipotecàries a Barcelona han passat de les 16.692 el 2006 a les 80.749 el 2014, fet que suposa un increment del 384% i que segueix a l'alça malgrat que els consumidors des de mitjan 2013 poden reclamar contra les clàusules abusives.

   En una roda de premsa per presentar l'Informe sobre la Justícia 2015, la diputada de la Junta de l'Icab Eva Pous ha valorat que són dades "terrorífiques" i ha plantejat que ha d'obrir-se un debat que plantegi la necessitat d'un mecanisme de segona oportunitat per evitar embargar tot el patrimoni a les persones físiques.

   El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, ha assegurat que aquestes xifres no han baixat en l'últim any, sinó que segueixen a l'alça, i que cada any des del 2006 han estat superiors a l'anterior.

   Durant la presentació de l'informe, ha tornat a destacar la important taxa de congestió que acumulen els jutjats de Barcelona, que en el cas de la jurisdicció laboral supera el 197%, i Rusca ha reclamat un "reforç" per part de l'Administració de Justícia als jutjats de qualsevol jurisdicció que superin el 125% de nivell de saturació.

   Aquest reforç pot ser des d'un increment de personal qualificat a la creació d'un nou jutjat, tot i que Rusca ha considerat que també s'ha de "racionalitzar" i que un jutjat menys carregat d'assumptes pugui assumir els d'un altre més col·lapsat, de manera que s'ampliï la competència d'alguns en alguna zona.

   Respecte a la jurisdicció contenciosa administrativa, Pous ha lamentat que pateixen un important col·lapse des de fa uns quants anys i que la mitjana d'anys necessaris perquè un particular solucioni un litigi amb l'administració pot arribar a ser de sis o set anys.

   En aquesta jurisdicció, Rusca ha reclamat que la imposició dels costos del procés no recaiguin de manera automàtica al demandant en el cas que perdi, perquè aquest és un mecanisme dissuasori per no reclamar a l'administració, sinó que els jutges del contenciós l'apliquin només en cas d'abús.

   Respecte a les execucions pendents de finalitzar, la majoria s'acumulen en la jurisdicció civil i mercantil, en què hi ha dos milions d'execucions pendents, entre les quals es troben separacions, desnonaments, concursos mercantils, incompliments de contracte i arrendaments, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés