Actualitzat 04/06/2011 14:50

La direcció del PSC es divideix sobre si pactar amb CiU als Ajuntaments

A Barcelona també estan dividits tot i que la línia oficial és passar a l'oposició


BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El PSC està dividit davant de la conveniència d'arribar a acords amb CiU després de la debacle que va experimentar el partit a les eleccions del 22 de maig, quan va recollir el pitjor resultat de la seva història en unes municipals.

Segons han confirmat a Europa Press diverses fonts del PSC, hi ha un gran malestar entre sectors del partit per l'aposta que fan diversos membres de la direcció per intentar arribar a acords amb CiU per mantenir parcel·les de poder després de perdre feus emblemàtics com l'Ajuntament de la capital catalana i la Diputació de Barcelona.

No hi ha acord sobre si el que ha de fer el partit és una oposició bel-ligerant a CiU per marcar el seu perfil més d'esquerres, o bé intentar arribar a acords sobretot en una de les joies de la corona conquistades per la federació: la Diputació de Barcelona, que gestiona un pressupost consolidat de 662 milions.

Escassos dirigents del PSC s'han posicionat obertament sobre aquesta qüestió i un dels pocs que ho ha fet és l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui el 22-M va aconseguir revalidar la seva majoria absoluta.

Segons el parer de l'edil, a la Diputació "un camí interessant seria un pacte entre CiU i PSC" perquè afavoriria el municipalisme, sobretot en moments de "dificultats", tot i que ha descartat posicionar-se sobre la presidència de la institució.

Una altra de les possibilitats que s'estudia a la Diputació és un eventual tripartit de CiU, PSC i PP.

Els socialistes a la ciutat de Barcelona també estan dividits sobre la conveniència o no de pactar amb CiU per conservar petites parcel·les de poder: la defensen obertament els negociadors del traspàs de poders, Jordi William Carnes i Assumpta Escarp, però la federació socialista barcelonina s'hi oposa, per seguir la línia oficial traçada per Jordi Hereu i Carles Martí.

Des del PSC de Barcelona, han advertit que la federació decidirà ella mateixa i sense ingerències els seus pactes, tot i que ara com ara no vol fer-li el favor als convergents d'evitar-li un pacte amb el PP, després de rebutjar l'oferiment de Trias d'oferir al PSC les regidories executives dels cinc districtes en què els socialistes han estat els més votats el 22-M.

RELACIONS AMB EL PSOE

Les relacions amb el PSOE són un altre factor que genera debat tot i que, després del 22-M, des de la direcció del partit van admetre que hi ha d'haver canvis.

Així, fa una setmana, el viceprimer secretari i portaveu del partit, Miquel Iceta, va incloure en el seu decàleg de propostes per renovar el partit en la qual advocava per un grup parlamentari "federal de tots els socialistes" al Congrés. Tot i que en aquelles qüestions d'importància "transcendental per a Catalunya que no hagin pogut ser acordades prèviament", obria la porta que els diputats del PSC votessin de manera diferent dels del PSOE.

Segons diverses fonts del partit, aquest pas el veuen com un intent d'Iceta d'advocar per una renovació dins d'uns determinats límits, i situen el portaveu del partit com a successor de José Montilla al capdavant de la primera executiva del PSC. Iceta lideraria una executiva amb noves cares procedents de l'anomenada 'Generació BlackBerry', com es denominen els valors a l'alça dels últims temps d'entre 30 i 40 anys.

Aquesta aposta per un major perfil del PSC s les Corts és insuficient per a sectors del partit, que reivindiquen un grup propi a part del PSOE.

De fet, aquesta és una de les tesis per renovar el partit que inclou 'Nou Cicle', col·lectiu de militants del PSC agrupats al voltant de la figura de l'exprimer secretari i eurodiputat Raimon Obiols, qui fa sis mesos, després dels mals resultats a les autonòmiques de novembre, ja es va avançar al debat precongressual i va proposar una gran aliança dels partits progressistes, com 'L'Olivera' italiana tot i que a la catalana.

Mentrestant, les xarxes socials són un niu de propostes i manifestos sobre com ha de ser el PSC en el futur, i ja existeixen diverses plataformes de debat: 'Més PSC' i 'Congrés des de Baix'.

També s'ha sumat a la discussió el manifest 'Per un nou socialisme català' que proposa un gir a l'esquerra, i signen entre d'altres, històrics del PSC de Barcelona com Joan Ferran o Francesc Narváez, i la històrica corrent 'Esquerra Socialista', que rebutja el grup propi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés