Actualitzat 11/6/2019 20:26:31 CET

La defensa de Sànchez, Rull i Turull: "L'1-O ningú no va percebre el que s'entén com un cop d'estat"


SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Destaca que "a Catalunya hi ha pau" i que mostra d'això és que també hi ha manifestacions per la unitat d'Espanya

MADRID, 11 Juny (EUROPA PRESS) -

Jordi Pina, que exerceix la defensa de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i dels exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, ha criticat aquest dimarts en el judici pel procés independentista al Tribunal Suprem que la Fiscalia descrivís en el seu informe de conclusions els fets que s'han enjudiciat com un 'cop d'estat' i ha assegurat que ni en la concentració davant la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017, ni el dia del referèndum, l'1 d'octubre, "ningú va percebre el que podem entendre com un cop d'estat".

Aquest advocat ha estat el tercer que ha exposat davant el tribunal les seves conclusions provisionals, en el qual ha defensat que en cap cas s'ha comès una rebel·lió, tal com acusa el Ministeri Públic perquè, al seu judici, no va haver cap tipus d'"alçament violent", que es requereix per condemnar per aquest delicte.

Igual que ha fet anteriorment l'advocat de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, s'ha preguntat "quan es va donar aquest alçament". Ha afirmat que "el que va passar a Catalunya" entre els mesos de setembre i octubre del 2017 van ser "protestes, manifestacions".

L'advocat ha començat el seu al·legat retraient que el fiscal Javier Zaragoza afirmés la setmana passada "amb xerinola i alegria per a tots els mitjans de comunicació, que estàvem davant un cop d'estat". "La gent hauria de saber que en el dret penal espanyol no existeix cap delicte pel cop d'estat. Per més que es digui, ningú no trobarà aquestes veus de cop d'Estat", ha subratllat.

Per a Pina, la qual cosa va ocórrer l'1-O va ser l'"esperit" de la votació sobiranista del 9 de novembre del 2014, perquè de "2.000 col·legis" en els quals es va celebrar el referèndum, només en una "trentena va haver-hi algun incident". Amb això, ha assegurat que "ningú va percebre el que podem entendre com un cop d'estat" i per a això s'ha remès a les reaccions de personatges públics que, segons ha dit, cap va lamentar altercats violents.

TUIT DE PEDRO SÁNCHEZ I DISCURS DEL REI

Es tracta del president del Govern, Pedro Sánchez, que l'1 d'octubre va publicar un missatge a Twitter manifestant el seu "desacord amb les càrregues policials" o el Rei Felipe VI, que, segons l'advocat, en la seva intervenció pública el 3 d'octubre "no va parlar en cap moment de rebel·lió o de violència, sinó de tornar a l'ordre constitucional".

D'altra banda, la defensa de Sànchez, Rull i Turull ha criticat als fiscals que hagin intentat justificar la seva acusació dient que entenen el delicte que imputen com una rebel·lió diferent". "No hi ha un delicte d'homicidi diferent, no hi ha un delicte de lesions diferent, no hi ha delictes diferents, són els que són", ha recalcat.

Així mateix, Pina ha continuat qüestionant l'acusació del Ministeri Públic per assegurar que a Catalunya s'ha donat un "període insurreccional", terme que precisament va emprar, ha recordat, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, que va dirigir la investigació policial de l'1-O en la seva declaració com a testimoni.

L'advocat ha ironitzat que si realment s'hagués donat aquesta situació a la comunitat autònoma, els "rebels, secessionistes, independentistes que estan copant la societat catalana" no haguessin permès que el 8 d'octubre del 2017 s'hagués celebrat una manifestació per la unitat d'Espanya, ni quatre dies després per celebrar el Dia de la Hispanitat. "A Catalunya hi ha pau", ha emfatitzat.

"VAIG VOTAR, VAIG DORMIR I EM VAIG ANAR A TREBALLAR"

"A ningú se li ha ocorregut acusar els promotors d'aquestes manifestacions", ha afirmat, però sí pel 20-S quan "ni una joieria, ni un entitat bancària, ni una farmàcia" va resultar "malmesa" i per l'1 d'octubre, quan només va haver-hi cinc detinguts, dels quals només un va ser posat a disposició judicial, ha apuntat.

Per reflectir la normalitat, que al seu judici, va haver-hi en la jornada del referèndum, s'ha posat com a exemple i ha dit que ell va anar a votar, va anar a "dormir a casa seva" i l'endemà es va anar "a treballar" i no va trucar la seva companya de despatx a Madrid, Ana Bernaola, per dir-li que els catalans ja eren "estrangers".

En aquest sentit, Pina, que en nombroses ocasions ha utilitzat l'expressió "per l'amor de Déu" per ressaltar la seva incredulitat per les proves emprades per la Fiscalia, ha posat l'accent que les acusacions no han pogut demostrar la "lleu violència", doncs en els vídeos que es van reproduir a la sala no es van veure totes les "escopinades, els llançaments de pedres i puntades" que van explicar els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

En aquest moment, l'advocat ha aprofitat per reiterar les seves disculpes al tribunal pel seu comportament "impropi" cada vegada que escoltava a aquests testimonis.

"Li aplaudeixo senyoria (Fiscalia) per construir aquesta tesi de piràmides. Perquè ningú entén la rebel·lió sense una piràmide de promotors, subalterns i participants", ha conclòs, alhora que ha destacat que els dos milions de votants, fins i tot els que van dipositar la seva papereta amb el 'No' a la "ruptura d'Espanya", no estan sent objecte de cap procediment judicial.