Actualitzat 14/09/2015 12:54

La CUP rebutja continuar a la UE i la resta de l'oposició veu perillar les pensions

Iceta: La independència pot "ressuscitar" la Travessia Central ferroviària del Pirineu

   BARCELONA, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

   El candidat número 3 de la CUP per Barcelona, Josep Manuel Busqueta, ha assegurat aquest dilluns que són europeistes però ha reiterat el seu rebuig total a l'Europa de l'austeritat dels últims anys durant la crisi: "Qui proposa directament sortir de la UE sóc jo".

   Ho ha dit en un debat de candidats organitzat pel diari 'Ara' i la Cambra de Barcelona, quan els participants discutien sobre el futur d'una Catalunya independent dins o fora de la UE.

   En un altre moment del debat, Busqueta ha afirmat que el neoliberalisme és l'origen del problema del sistema de pensions, i ha demanat un compromís polític europeu per garantir la seva viabilitat: "No som antieuropeistes, som els més europeistes de tots, però Europa s'ha convertit en el Saturn que devora els seus fills".

   La CUP ja va renunciar a presentar-se a les eleccions europees per evidenciar que veu la UE com un espai antidemocràtic que imposa la privatització de serveis públics i els interessos del capital i dels Estats, va dir llavors.

PENSIONS

   Les pensions han protagonitzat bona part del debat: PSC, PP, Catalunya sí que es pot, C's i Unió han alertat del risc que no es pugui mantenir aquest sistema si Catalunya es converteix en Estat.

   El candidat de Junts pel sí a Tarragona, Germà Bel, s'ha quedat sol defensant el sistema si hi ha secessió, i ha dit que les pensions a Catalunya tenen millor salut que la resta d'Espanya: "El dèficit català de pensions és inferior per persona i PIB a l'espanyol".

   "Les pensions a Catalunya tenen els mateixos problemes que al món occidental: l'envelliment de la població i la pèrdua de productivitat", ha defensat.

   Enric Millo (PP) ha asseverat que l'única manera de garantir les pensions és continuar a Espanya, i ha apel·lat a la reforma laboral d'aquesta legislatura com a garant del sistema: "Aquestes reformes laborals són les que han permès crear un entorn de més flexibilitat que permet evitar la sagnia de pèrdua de llocs de treball".

   El número 3 de Catalunya sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat la reforma laboral de causar una caiguda en la recaptació d'impostos i de repercutir en els diners disponibles per als subsidis, però també ha avisat els independentistes que "la unilateralitat no s'aguanta amb les pensions".

OCUPACIÓ

   El candidat del PSC a la Presidència, Miquel Iceta, ha acusat el Govern català de "desmantellar" el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i reduir la seva inversió en polítiques d'ocupació i de suport als aturats, i creu que la secessió suposaria sortir de la UE, el que ha fonamentat amb una resolució que ha publicat el Consell de Regions.

   La presidenciable de C's, Inés Arrimadas, ha demanat facilitar la contractació i les mesures que incrementin la natalitat per assegurar el sistema de pensions; ha acusat el Govern espanyol i al català de no incentivar l'ocupació, i també ha ironitzat sobre el candidat socialista: "El dia que facin una proposta per generar ocupació, el senyor Iceta no sé quin ball farà, però serà una festa".

   Des d'Unió, Roger Montañola ha demanat un nou Pacte de Toledo per assegurar les pensions del futur i ha demanat recuperar la proposta d'un concert econòmic semblant al basc per a Catalunya.

INFRAESTRUCTURES

   L'AVE i el Corredor Mediterrani han protagonitzat el debat sobre infraestructures, en què Iceta ha advertit als independentistes que el seu projecte de ruptura farà "ressuscitar" la Travessia Central del Pirineu com a alternativa al corredor.

   Joan Coscubiela ha carregat contra el PP per la seva política amb l'alta velocitat i per desatendre les Rodalies, però també ha demanat a CDC i Unió no donar lliçons sobre infraestructures, perquè el seu vot va servir el 2010 "per al primer rescat de les radials de Madrid".

   Enric Millo ha reivindicat que el Govern espanyol haurà invertit 6.100 milions en el Corredor Mediterrani entre 2010 i 2016; i Inés Arrimadas ha carregat contra la gestió del Govern català de la Línia 9 del Metro de Barcelona.

   Per a Germà Bel, l'Estat utilitza les infraestructures per a una "construcció nacional" que no té res a veure amb les necessitats dels catalans, i ha assegurat que, en cas d'independència, ni el govern espanyol ni l'alemany s'atreviran a posar fronteres a Catalunya perquè és lloc de pas de moltes mercaderies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés