Actualitzat 06/09/2014 10:46

Romeva admet que Catalunya no té aliats a la UE però veu possible una ampliació que l'aculli

Raül Romeva (ICV)
EUROPA PRESS

Insta el Govern a concretar els "molts diners" invertits a desactivar el procés

BARCELONA, 6 set. (EUROPA PRESS) -

L'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva ha admès que Catalunya no té Estats aliats a la UE en la seva voluntat d'independitzar-se, al marge que puguin simpatitzar o no amb el 'dret a decidir', però veu possible que Europa faci una ampliació interna que l'aculli si els catalans decideixen separar-se de la resta d'Espanya.

"Aliats de Catalunya no n'hi ha perquè, òbviament, és un problema. Pot ser que el dia que això es concreti sí que hi hagi, però de moment no n'hi ha: ni Estats ni institucions", ha sentenciat en una entrevista d'Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 'Som una nació europea (i una carpeta incòmoda)', editat per Rosa dels Vents.

Segons ell, els aliats responen moltes vegades als interessos particulars dels Estats, i "Catalunya és un problema ara mateix, i estar a favor seu implica estar en contra de l'Estat. Aliats, pocs, per no dir cap".

Tot i això, s'ha mostrat ferm que els catalans han de votar el 9 de novembre, i ha deixat clar que fins ara no ha sentit que cap institució europea doni suport públicament a la posició espanyola de no deixar que els ciutadans puguin decidir el seu futur.

"No he sentit ningú que digui: 'Molt bé per Espanya, que no deixa votar a Catalunya'. És més, el que he sentit i llegit és el contrari; fins el Financial Times", diu, i considera que a la UE es pregunten què ha fet el Govern de Mariano Rajoy per convertir en un problema el que no ho era anys enrere.

Si una majoria de catalans apostessin per la independència, Romeva està convençut que la UE trobaria una solució per incorporar un Estat català, i discrepa dels qui auguren que, si Catalunya s'independitza, quedarà fora 'dels 28'.

Així, ha incidit que Europa s'adaptarà a la nova realitat i trobarà mecanismes que permetin avançar en el nou escenari que es dibuixi, com ha passat en el cas de Kosovo, tot i que el diferencia del català: "Si alguna cosa he vist i après és que el que era impossible, demà les circumstàncies poden fer que sigui possible. Ho he vist en molts casos".

També ha arremès contra els esforços que ha dut a terme el Govern espanyol i el seu cos diplomàtic per impedir o frenar el procés sobiranista.

Per això, ha instat l'Estat a revelar els "molts diners" que ha gastat per intentar desactivar-lo tenint en compte, segons ell, la rapidesa amb la qual responien cada declaració de cancelleries o governs a favor que Catalunya pugui votar el 9 de novembre.

SUSPENSIÓ DE L'AUTONOMIA

Suposat d'una Catalunya independent, Romeva veu "possible" que, de la mateixa manera que la UE es pot ampliar externament amb l'adhesió de nous membres, ho pugui fer també a partir d'una ampliació interna.

Tot i això, ha avisat que la resposta europea dependrà dels passos que donin l'Estat i els catalans, perquè hi haurà cada vegada més tensió i s'intentarà crear "un escenari de confrontació", davant de la qual cosa caldrà mantenir la serenitat i actuar des de la raó.

Després de preguntar-li si en aquest escenari de confrontació preveu que el Govern promogui una suspensió de l'autonomia catalana, ho veu possible, no probable, però descarta que el procés sobiranista pugui derivar en un conflicte al carrer, perquè "no es tracta de quatre bojos, encaputxats o terroristes; és una majoria de gent que, democràticament, demana votar".

"Tots som conscients que, per aquesta falta d'aliats internacionalment, qualsevol cosa que no sigui això és un error i contraproduent", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés