Publicat 15/01/2014 21:54

El Parlament aprovarà demanar-la al Congrés amb la unitat del PSC en suspens

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

CiU, ERC i ICV-EUiA donaran suport a que es transfereixi la competència i la CUP s'abstindrà

BARCELONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament aprovarà aquest dijous una proposició de llei per demanar al Congrés que transfereixi a la Generalitat la competència per convocar un referèndum, amb una votació que mesurarà la unitat del PSC, ja que fins a quatre dels seus diputats sospesen desobeir el 'no' al traspàs que va acordar el Consell Nacional del partit.

La proposta elevarà una proposició de llei a la Cambra Baixa perquè aquesta debati si traspassa la competència a la Generalitat per convocar la consulta d'autodeterminació mitjançant l'article 150.2 de la Constitució Espanyola, una possibilitat que ja ha descartat el PP, amb majoria absoluta al Congrés.

La via del 150.2 era una de les quals el Consell Assessor per a la Transició Nacional preveia per poder fer la consulta en 2014, i els partits que la ratifiquen admeten que no prosperarà però sostenen que portar el debat al Congrés contribuirà a "carregar de raons" als quals defensen la consulta, perquè visualitzarà el 'no' del Govern espanyol.

La proposició de llei és fruit de l'acord del president Artur Mas, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP del 12 de desembre, i que fixa la consulta per al 9 de novembre amb les preguntes: 'Vol vostè que Catalunya sigui un Estat?' i, en cas afirmatiu, 'Vol que sigui un Estat independent?'.

"SORPRESOS" AMB LA CUP

El següent pas acordat pels grups ha estat que el Parlament elevés una petició al Congrés perquè autoritzés la consulta, tot i que finalment els tres diputats de la CUP s'abstindran, al veure innecessari "demanar permís a ningú" per a una consulta.

La decisió de la CUP ha descol·locat la resta de grups partidaris de la consulta, que s'han declarat "sorpresos" perquè la formació independentista sí havia signat la proposició de llei, i han avançat que intentaran convèncer-los fins a l'últim moment perquè acabin recolzant la iniciativa.

Així, previsiblement secundaran la proposta de resolució 84 diputats, a expenses que pugui haver alguna absència d'última hora i del que facin els diputats del PSC, immers en les últimes hores en un intens debat sobre si votar en contra de la transferència, a favor, abstenir-se o donar llibertat de vot als seus parlamentaris.

LA MARXA DE ROS

Així, tot i que el Consell Nacional del PSC va acordar votar en contra d'aquesta petició tal com defensava la direcció de Pere Navarro, dimecres a la tarda els diputats crítics del PSC Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Núria Ventura i Marina Geli encara no han aclarit què votaran al ple del Parlament d'aquest dijous.

La direcció del PSC ha defensat des del principi votar 'no' aquest dijous al·legant que els partits sobiranistes han plantejat la consulta de manera unilateral i sense voler pactar-la, mentre que els diputats crítics entenen que el 'no' els equipara a PP i C's i prefereixen l'abstenció o el 'sí'.

El debat obert en els socialistes catalans i les seves discrepàncies amb la direcció han portat a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, a renunciar aquest dimecres a la seva acta de diputat, tot i que ha reafirmat el seu compromís amb el projecte del PSC i ha anunciat que seguirà al capdavant de l'Ajuntament i en els òrgans de direcció del partit.

Llevat de sorpreses, Navarro té assegurat que 15 dels 20 diputats del grup --19 sense comptar a Ros-- seguiran la disciplina de vot i diran 'no', i està en espera del que decideixin Elena, Geli, Ventura i Martínez-[Sampere], que preveuen mantenir la incògnita fins al final.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés