Actualitzat 27/02/2014 10:26

Chacón avisa que amb impedir la consulta no n'hi ha prou

Carmen Chacón
Foto: EUROPA PRESS

Demana "afecte recíproc" i adverteix que el debat ja genera incertesa als inversors

MADRID, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'exministra de Defensa Carme Chacón (PSC) creu que la posició d'oposar-se a la consulta "és correcta" però no resol el problema de fons.

   En un article del 'Miami Herald' recollit per Europa Press, l'exaspirant a liderar el PSOE i possible candidata a les primàries del partit comparteix que la consulta va contra de la Constitució i està absolutament fora del Dret Internacional, però avisa de que "aquesta resposta simple no afronta un problema tan complex".

   Així, demana revisar i actualitzar el model territorial i que Espanya es plantegi convertir-se "en una veritable unió federal, no molt diferent dels Estats Units i el Canadà".

   A més, proposa un nou marc legal que "permeti i fomenti la diversitat dins de la unió d'Espanya" i normes "modernes" en línia amb l'evolució de la resta d'Europa, és a dir, a favor de la integració i reduint les "ocurrències d'aïllament cultural".

    I, al costat d'una reforma legal, subratlla que Espanya ha de promoure una política d'"afecte recíproc" i "emocions compartides" entre els catalans i la resta del país.

   Segons la seva opinió, aquesta és l'única manera constructiva i la més efectiva de "neutralitzar la retòrica radical del sector separatista català" i dels qui "aspiren a falses solucions per centralitzar i abolir una Catalunya plural".

   En resum, reclama una "coalició" que defensi el dret de tots a donar suport a "l'única opció raonable i la més prometedora, viure junts en pau i harmonia".

   L'exministra, que va deixar el Congrés per donar classes durant aquest curs a la Universitat de Miami Dade, diu als lectors estatunidencs que els "moviments secessionistes" a un país molt més petit que els Estats Units "poden sonar estranys en temps de globalització i economies obertes".

   Deixa clar que la proposta de consulta és contrària a la Constitució, però avisa també que el fons del problema no és l'aspecte legal, sinó que una "secessió de Catalunya" perjudicaria la prosperitat de Catalunya, d'Espanya i de la UE.

JA HI HA DANYS

   Tem perquè els perjudicis ja hagin començat a Catalunya pel mer fet de que s'hagi obert aquest debat, perquè els inversors "eviten la incertesa, i creu que aquest moviment ja està empenyent Catalunya cap a aigües desconegudes", i afegeix que els inversors saben que la secessió automàticament l'exclouria de la UE.

   A més, adverteix que la cosa més perillosa és el dany que està infligint a la societat catalana, "que corre risc de fractura", tenint en compte que, segons enquestes del propi Govern, set de cada 10 catalans se senten també espanyols.

   L'exministra explica als estatunidencs al seu article que Catalunya és una comunitat més rica que la resta d'Espanya i que en els últims anys hi ha hagut "tensions" entre el Govern espanyol i l'autonòmic sobre aspectes com "la distribució del poder i dels diners", el grau d'autogovern i sobre quina seria una contribució "justa" de Catalunya al pressupost espanyol.

LES TRADICIONS HAN COEXISTIT

   Detalla també que Espanya es va formar "a partir de diferents regnes i territoris" en un procés que va començar fa més de 500 anys, i diu que Catalunya és un d'aquests territoris, amb la particularitat de que té la seva pròpia llengua, les seves pròpies tradicions culturals i el seu propi Dret Civil.

   Afirma que aquestes senyes d'identitat sempre han "coexistit amb les d'Espanya", tot i que hi ha hagut períodes en els quals han estat "seriosament amenaçades" i la cultura "assetjada i oprimida", com va passar durant els 40 anys de la dictadura del general Franco.

   Tot i això, afegeix que en democràcia, i especialment amb la Constitució de 1978, els catalans han pogut "desenvolupar la seva pròpia identitat" i gaudir d'un grau d'autogovern "semblant al de qualsevol Estat o província d'un Estat federal" com els Estats Units i el Canadà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés