Publicat 22/04/2014 16:43

Carod demana un Govern fort després del 9N perquè la independència arribi en "mesos"

Joan Herrera (ICV), exvicepte.Govern J.L.Carod-Rovira, David Fernández (CUP)
EUROPA PRESS

"Un dels punts més febles del procés és que tenim un Govern feble"

BARCELONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident de la Generalitat i exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira ha reivindicat un Govern fort després de la consulta del 9 de novembre, perquè la independència arribi en "qüestió de mesos".

Ho ha dit aquest dimarts al presentar la tercera edició del seu llibre '2014' (Pagès Editors), acompanyat pel líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i el diputat de CUP al Parlament David Fernández.

"Ara mateix, un dels punts més febles del procés és que tenim un Govern feble", segons Carod, que ha constatat una paradoxa: ampli consens sobre el sobiranisme, però no en polítiques socials i econòmiques.

Així, el Govern ha pactat pregunta i data de la consulta amb ERC, ICV-EUiA i CUP, mentre que projectes com el BCN World s'impulsen amb el suport del PSC: una situació que no pot continuar més enllà del 9N, segons Carod.

"El procés no pot fer-se des de la debilitat d'un Govern que no té majoria. No podem afrontar així un procés", ha assegurat l'exmilitant d'ERC, i ha demanat amplis consensos sobre el model social, cultural i democràtic.

A més, ha tornat a instar la Generalitat a dotar-se d'una Conselleria d'Exteriors, i a treballar de manera "discreta" en àmbits com la seguretat i l'energia.

"Sabem qui controla l'electricitat, l'aigua, el gas, l'energia nuclear, la telefonia mòbil i les telecomunicacions? Tot això cal estar treballant discretament", ha defensat, perquè té la impressió que el Govern no ho fa.

PAPER DE LES ESQUERRES

Carod ha tornat a augurar que el sistema de partits vigent des de la Transició experimentarà notables canvis en poc temps, i desitja que, davant de la consulta, "les esquerres catalanes arribin a aquest moment amb les millors condicions possibles".

"En cas contrari, a l'escenari que vindrà després, tornaran a no tenir l'hegemonia les forces d'esquerres", ha advertit Carod, que a més insta el PSC a donar un gir de 180 graus.

Per a ell, el catalanisme --que defineix com a "el patriotisme dels catalans i catalanes"-- està en una nova etapa, ja que el centre-dreta ha renunciat a arribar a acords amb l'Estat, mentre que bona part de centre-esquerra ha abandonat el federalisme.

"Tot el catalanisme polític ha sortit de les seves posicions clàssiques perquè la societat civil catalana ho qüestiona tot" després del malestar que va provocar la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), i des d'aleshores ha assentat el dret a decidir entre els catalans de manera transversal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés