Actualitzat 04/07/2014 12:09

El Consell de Garanties veu constitucional la llei espanyola d'exteriors però "poc precisa"

BARCELONA, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries ha conclòs per unanimitat que la llei d'acció exterior i del servei exterior del Govern espanyol no és contrària a la Constitució ni a l'Estatut, tot i que avisa que és "poc precisa", o que podria portar que es vulnerin competències autonòmiques en la seva aplicació.

Així es recull al dictamen que el maig li havia sol·licitat el Govern perquè considerava que el contingut de la norma, en vigor des del març, podria vulnerar competències de l'Estatut en matèria d'exteriors, sobretot en aquells capítols que obliguen les comunitats a informar el Govern espanyol de les seves activitats internacionals i advoquen per una estratègia comuna de l'acció exterior espanyola.

Tot i això, el Consell de Garanties ha conclòs que la llei és constitucional, malgrat destacar que la seva "constant referència a l'acció exterior de les comunitats autònomes i altres administracions públiques en condiciona l'adequació a les 'directrius, fins i objectius' de la política exterior fixats pel Govern espanyol, i constitueix una tècnica normativa poc precisa".

"El caràcter genèric i l'ambigüitat d'aquests conceptes jurídics podien impedir la garantia de l'exercici efectiu, amb efectes supraestatals, de les competències de les comunitats autònomes", afegeix el dictamen.

Així, adverteixen que tal com està concebuda l'acció exterior de l'Estat i la seva demanda que hi hagi una estratègia comuna recula un "marge notòriament incert" a la Generalitat a l'hora de poder desenvolupar la seva acció exterior, la qual cosa podria portar que es vulneressin competències autonòmiques.

El dictamen també aprofundeix sobre l'obligació de les comunitats d'informar el Govern espanyol sobre les activitats que portin a terme en matèria d'acció exterior, una mena de supervisió prèvia que "no es tradueix en la configuració d'un instrument de control jurídic que de manera clara i efectiva comporti una alteració de la titularitat de la competència de la Generalitat".

A més, apunten que de l'"obligació d'informar" no se'n deriva un control previ que condueixi a una sanció jurídica.

Sobre els dubtes del Govern en relació amb el capítol sobre eficiència i estalvi en el servei exterior de l'Estat, el Consell de Garanties conclou que la fórmula que s'utilitza --"es promou la integració"-- és de caràcter genèric, la qual cosa no obliga la Generalitat a integrar, en els immobles de l'Estat, els quals formen part dels seus serveis a l'exterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés