Actualitzat 11/02/2014 10:48

El Congrés debat la dació en pagament aprovada pel Parlament per unanimitat

Protesta contra los desahucios
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 11 Feb. (EUROPA PRESS)

El Congrés debatrà aquest dimarts si admet a tràmit la proposició de llei de Mesures contra el sobreendeutament i de protecció hipotecària.

   Aquesta proposició de llei, entre d'altres coses, preveu la dació en pagament i que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el juliol del 2012.

   Aquesta és la primera de les iniciatives de parlament autonòmic que estaven pendent de debat i que només es discuteixen al Ple del Congrés una a una, en la primera sessió de cada mes.

   La proposta de delegar la competència a la Generalitat per fer la consulta sobiranista segueix en llista d'espera.

   La iniciativa sobre desnonaments va ser promoguda per separat per ICV-EUiA, ERC i C's, tot i que finalment es va arribar a un text únic de ponència amb aportacions de tots els grups i de la Generalitat.

   L'objectiu és corregir amb urgència el buit legal en relació amb el sobreendeutament vinculat a l'habitatge habitual, com també "prevenir eventuals escenaris de concessió abusiva de crèdit" en el futur.

   "És part del principi que els incidents al mercat del crèdit han de ser suportats per totes les parts implicades, no només pel deutor. Es tracta de models moderns i transparents en els quals es busca el bé comú", argumenta la iniciativa, que intenta combinar la concessió d'una segona oportunitat per a insolvents sobrevinguts alhora que s'eviten desincentius al pagament dels deutes hipotecaris.

30 ANYS D'HIPOTECA COM A MÀXIM

   La proposta del Parlament s'articula en tres capítols: al primer s'estableixen mesures per evitar el sobreendeutament en el futur, limitant el termini d'amortització de les noves hipoteques als 30 anys i l'import del crèdit al 90% del valor de taxació o, com a màxim, al 100% del preu escripturat.

   A més, els interessos moratoris no podran superar en cap cas els límits que fixi la Llei de Protecció de Consumidors i Usuaris.

   Per altra banda, preveu que tant l'entitat bancària com el notari hagin d'informar el consumidor sobre el contracte i els riscos que assumeix i facilitar la legislació de protecció dels consumidors a què es pot acollir.

   En el cas que, amb tot, el contracte inclogui causes abusives, la proposta preveu que siguin causa perquè un jutge suspengui l'execució hipotecària.

   El capítol segon regula els processos administratius extrajudicials per a la reordenació o liquidació del deute en cas d'insolvència, incloent la dació en pagament.

   En concret, es proposa que el deutor en situació d'insolvència que pugui perdre l'habitatge pugui iniciar el procés dirigint-se a la Comissió de Sobreendeutament corresponent, que seran d'àmbit autonòmic. El començament del procés comportarà la suspensió de l'execució hipotecària i la meritació d'interessos de mora.

   Després de demanar la intervenció extrajudicial, el deutor haurà de presentar la seva proposta de liquidació dels seus deutes, incloent tant els compromisos de pagament que pot assumir i els recursos per a les necessitats familiars bàsiques, com les quitacions o condonacions que proposa, o fins i tot l'alliberament del deute no satisfet en cinc anys. També haurà d'especificar com liquidar el préstec hipotecari i les alternatives de permanència a l'habitatge.

PREVISTA LA DACIÓ EN PAGAMENT

   Si el deutor és titular d'un únic immoble que és el seu habitatge habitual, el pla podrà acordar la dació com a pagament alliberador del deute reclamat i "podrà acordar que aquest pagament doni per satisfetes les quantitats que pugui deure en concepte de capital, d'interessos i de costos", s'afegeix.

   De fet, si el pla comporta l'abandonament de l'habitatge, l'afectat pot demanar a la Comissió que intervinguin en el procés les administracions amb competències en matèria de serveis socials i habitatge per garantir-li un allotjament temporal mentre manca d'habitatge, i perquè li "facilitin l'orientació, ajudes i avals que li puguin correspondre".

   Tot i això, el pla de reestructuració de deute haurà de respectar en tot cas els supòsits d'inembargabilitat recollits a la Llei d'Enjudiciament Civil, incrementant la quantitat vigent en un 50% i augmentant a més amb un 30% del salari mínim interprofessional (SMI) per cada membre de la família (cònjuge, ascendents i descendents de primer grau que convisquin a l'habitatge) sense ingressos propis regulars (salari o pensió).

   En un mes, la Comissió de Sobreendeutament haurà d'emetre la proposta de pla de liquidació ordenada dels deutes, que les parts podran negociar durant 30 dies més. Si no aconsegueixen arribar a un acord, la Comissió podrà aprovar el pla o dictar una resolució concloent al procediment.

   En aquest últim cas, el deutor podria encara declarar davant del jutjat mercantil un concurs de creditors "abreujat i molt simplificat" amb dret a assistència jurídica gratuïta.

ALTRES PROPOSTES

   En el capítol tercer de la proposició de llei, el Parlament recull la regulació específica dels processos d'execució hipotecària d'habitatges de protecció pública. A més, el text promou un canvi a la Llei d'Enjudiciament Civil perquè les licitacions mínimes admissibles en cas de segona i tercera subhasta de l'habitatge habitual superin el 80% del valor de taxació inicial o, com a mínim, l'import total del deute hipotecari.

   El Parlament demana a més una reforma de la normativa de les societats cotitzades d'inversió al mercat immobiliari (SOCIMI) perquè siguin "autèntics instruments de promoció i vertebració" del mercat d'habitatge de lloguer, amb l'objectiu de "millorar-ne el tractament fiscal i de flexibilitzar, fer més transparents i abaratir els requisits que se'ls exigeixen per constituir-se i operar".

   A més, s'insta el Govern perquè, en un termini màxim de sis mesos, es presentin sengles projectes de llei per garantir la "total independència i imparcialitat" de les societats de taxació, per modificar la llei de l'IRPF de manera que les dacions en pagament no s'interpretin com a guanys patrimonials, i per incloure a la Llei d'Hisendes Locals una bonificació del 99% en la determinació de la 'plusvàlua' (IVTNU) en operacions de dació en pagament d'habitatge habitual i per compensar els ajuntaments per aquesta pèrdua.

PROPOSTA AMBICIOSA

   Després de l'aprovació d'aquesta proposta a la Cambra catalana, representants de tots els grups polítics van celebrar el consens aconseguit en "una proposta ambiciosa" que acostaria la legislació espanyola a la de països com França i Alemanya, donant una segona oportunitat a les persones que no poden fer front al deute hipotecari.

   A més, van recordar que Espanya és un dels pocs països d'Europa que no té una legislació contra el sobreendeutament, i van subratllar la importància que la unitat aconseguida es traslladés al Congrés, apressant el PSC i el PP català a convèncer els seus companys al Congrés perquè la norma tiri endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés