Publicat 05/11/2014 16:40

Creix la preocupació per l'atur i la mala percepció de la situació econòmica

Sede del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS)
EUROPA PRESS

El 80,5% desqualifica la conjuntura política i el 40% la jutja pitjor que fa un any

MADRID, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

La preocupació que genera l'atur entre els espanyols va créixer el mes d'octubre passat fins al 76%, de la mateixa manera que la mala percepció que tenen els ciutadans de la situació econòmica, que és dolenta o pitjor per al 82,2%, segons el baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic aquest dimecres.

La desocupació continua al capdavant de la llista de problemes nacionals, amb un 76% d'esments en els qüestionaris, set dècimes més que el mes anterior, seguit en la segona plaça per la corrupció i el frau, que marca un 42,3%, quatre dècimes menys amb relació a setembre.

Aquest sondeig es basa en un total de 2.480 entrevistes personals i domiciliàries realitzades a 239 municipis de 50 províncies en els primers 13 dies d'octubre i té un marge d'error de més/menys 2%. El treball de camp va coincidir amb l'esclat del cas de les targetes B de Caja Madrid i amb el contagi per Ebola de la infermera Teresa Romero, però cap d'aquests dos assumptes ha tingut una especial influència en els resultats.

L'ordre dels assumptes que els enquestats assenyalen com els principals problemes del país no es va alterar el mes passat i, després de l'atur i la corrupció en tercer lloc figuren un altre cop els d'índole econòmica, que s'anoten un descens d'1,8 punts respecte al setembre i es col·loquen al 27%.

L'EBOLA INQUIETA L'1,1%

També disminueix la inquietud per la classe política, la quarta del rànquing, que passa d'un 25,8% d'esments al setembre a un 23,2% un mes després. Alhora les al·lusions al Govern espanyol i els partits baixen dues dècimes, fins al 2,9%.

La sanitat torna a aparèixer com a la cinquena inquietud ciutadana, però, malgrat la crisi de l'Ebola, només puja tres dècimes i es queda amb un 11,8% d'esments. A més, únicament un minoritari 1,1% esmenta directament aquesta malaltia com a un dels problemes del país en aquells dies.

En sisè lloc repeteix l'educació, amb un 9,1% --mig punt menys que el setembre-- i li segueixen els problemes socials que pugen una dècima (7,8%).

A UN MES DE LA CONSULTA EL NACIONALISME PREOCUPA MÉS

En plena polèmica per la convocatòria oficial de la consulta sobiranista catalana del 9 de novembre i els primers recursos interposats pel Govern espanyol contra la mateixa, la preocupació pels nacionalismes va créixer 1,2 punts, aconseguint el 3,4%, respecte del 2,2% que havien registrat el juliol i setembre.

Tampoc pateix alteracions en la cúspide la relació de problemes que més afecten personalment els entrevistats. La desocupació apareix al 44,9%% dels qüestionaris, els problemes econòmics al 27,6%, la corrupció i el frau al 12,2%, la sanitat en l'11,2% i en la cinquena plaça, amb un 8,3% l'educació.

La situació econòmica és "bona" o "molt bona" només per a l'1,3% dels sondejats i "dolenta" o "molt dolenta" per al 82,2%. Respecte al mes anterior creixen 3,4 punts els que la desqualifiquen, però si es comparen aquestes dades amb les d'octubre del 2013 s'aprecia menys pessimisme, perquè llavors era dolenta per al 88,3%.

Per al 12,3% l'economia ha millorat respecte fa un any, mentre que ara està pitjor per al 39,2%. Amb la vista a l'octubre del 2015, el 20% pronostica que serà millor i el 25% que empitjorarà. Quan es feia aquesta mateixa pregunta fa 12 mesos, els que auguraven un empitjorament eren el 32% i el 18% confiava que millorés.

El CIS també ha preguntat al 39,1% dels enquestats que encara té treball si tem perdre'l en els pròxims 12 mesos, possibilitat que preveu el 16,8%, respecte del 14,7% que ho feia al setembre. Els que contesten que veuen "poc" o "res probable" anar-se'n a l'atur baixen gairebé un punt i sumen el 75,9%.

Entre els que busquen feina hi ha un 33,3% que confia a col·locar-se en el pròxim any --respecte del 34% de setembre--, mentre que el percentatge dels qui ho veuen "poc" o "res probable" baixa just un punt fins al 57,6%.

Respecte a la situació política, és desqualificada pel 80,5% que la jutja "dolenta" o "molt dolenta" i només el 2,1% la considera "bona" o "molt bona". Per al 3,7% és millor que fa un any, però el 39,2% opina el contrari. A més, un 11,6% espera que millori a l'octubre del 2015, respecte del 27,3% que calcula que serà encara pitjor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés