Actualitzat 4/10/2019 15:45:27 +00:00 CET

Celaá avisa el Govern de les conseqüències que hi haurà si incompleix la llei

- Eduardo Parra - Europa Press

Celaá avisa el Govern de les conseqüències que hi haurà si incompleix la llei (Eduardo Parra - Europa Press)

MADRID, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern central ha advertit aquest divendres a la Generalitat dels mecanismes que té al seu abast l'Estat per respondre a una eventual infracció de la legalitat: "llei de seguretat nacional, 155 i punts suspensius".

Així s'ha pronunciat la ministra portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha avisat que la Generalitat "és l'única institució en aquest moment que té la clau per obrir la porta de l'excepcionalitat".

Celaá ha recordat que l'executiu té l'"obligació constitucional de salvaguardar la llibertat i seguretat de tota la ciutadania", i compta amb "tots els mecanismes legítimament democràtics" que li atorga la Constitució i les lleis "si hi ha inseguretat o excepcionalitat". "Si no hi ha excepcionalitat no hi ha aplicació excepcional dels mecanismes que té", ha abundat.

Entre ells, ha citat, la llei de seguretat nacional, que té l'objectiu de "salvaguardar el superior interès general" en cas d'"emergència o inseguretat" i que permet "coordinar totes les administracions públiques per aconseguir un resultat més eficient".

I també s'ha referit a l'article 155, ha recordat Celaá, quan aquella comunitat que no compleix les obligacions de la Constitució o les lleis li encomanen, previ requeriment al president, el Govern central sol·licitarà a través de la majoria absoluta del Senat l'aplicació d'aquest article amb la finalitat de "salvaguardar i garantir l'estabilitat i el compliment de la legalitat".

La portaveu ha recordat que el Tribunal Constitucional, a través de la seva sentència, ofereix un "manual d'instruccions" sobre com s'ha d'aplicar l'article 155 que, diu l'alt tribunal, ha de ser "subsidiària, extraordinària i temporal".

Celaá ha confirmat que un govern en funcions pot sol·licitar l'aplicació de l'article 155 si es produeix un "incompliment de la legalitat". No obstant això, ha afirmat que actualment no ens trobem "en el mateix escenari" que el 2017, quan els independentistes van vulnerar la Constitució amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independència de Catalunya.