Publicat 03/03/2015 10:07

CaixaBank vol quadruplicar rendibilitat en tres anys i continuar sumant quota de mercat

Gonzalo Gortázar e Isidre Fainé (CaixaBank)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 març (EUROPA PRESS) -

CaixaBank preveu quadruplicar la seva rendibilitat en tres anys fins a entre el 12% i el 14% a partir del 2017, així com augmentar cinc punts --del 15 al 20%-- la quota de mercat en recursos de clients i inversió creditícia en quatre anys, segons el seu pla estratègic 2015-2018, han explicat en roda de premsa el president de l'entitat, Isidre Fainé, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, que aquest dimarts presenten aquests plans a analistes i inversors a Londres.

El primer objectiu respon a la rendibilitat sobre els fons propis tangibles (Rote), és a dir, ajustant dels fons propis els actius intangibles, bàsicament fons de comerç, de manera que el 2014 la Rote va ser del 3,4%.

Aquesta meta de Rote es tradueix en una rendibilitat financera (Roe) d'entre el 10 i el 12%, i CaixaBank la vol aconseguir amb un creixement d'ingressos a una mitjana del 5,7% anual, congelació de costos i menors provisions --amb un cost del risc inferior al 0,5%--.

Fainé ha resumit els pilars del pla estratègic: Ser líders en confiança, perquè sense confiança no hi ha negoci, i "la confiança reforçarà el potencial comercial"; tenir nivells de rendibilitat sostenibles, per sobre del cost del capital, mantenint els dividends per poder continuar amb l'Obra Social, i liderar la revolució digital per oferir nous productes i serveis financers sense perdre el tracte personal; tot això per continuar creixent com a líder en banca minorista a Espanya amb solvència i liquiditat.

Al final del pla, CaixaBank vol ser "un grup financer líder a Espanya i un dels grans d'Europa", amb una perspectiva global perquè l'economia ho és, i reconegut per la responsabilitat social, la qualitat de servei al client, la robustesa financera i per anar un o dos passos per davant dels competidors en innovació, ha remarcat.

ENTORN

Ha contextualitzat que CaixaBank espera que el volum de negoci torni a créixer, després de diversos anys a la baixa, per la millora de l'economia --una mica més del 2% anual de mitjana-- amb l'augment del consum i la inversió, que es traduirà alhora en creació de llocs de treball, i perquè el sector immobiliari està en fase de començar un "creixement moderat" de vendes i preus --l'entitat augura que el negoci immobiliari pot deixar de donar-li pèrdues el 2017--.

El banc també preveu tipus d'interès baixos com a mínim fins a la segona meitat del pla --amb creixement a partir de mitjan 2017 i l'Euríbor a 12 mesos a l'1,75% o per sota a finals del 2018--, la incògnita de la pressió regulatòria, i una demanda canviant amb un pes més gran dels productes d'inversió i plans de previsió.

MAJOR EFICIÈNCIA SENSE DESTRUIR OCUPACIÓ

Amb més ingressos i els mateixos costos, l'entitat vol dur la ràtio d'eficiència al 45%, efront del 56,8% actual, el que Gortázar ha afirmat que es pot aconseguir sense destruir llocs de treball, i combinant les sucursals amb la banca digital.

Ha descartat que sobrin sucursals, i ha apuntat que una de les fortaleses de CaixaBank és la seva elevada capil·laritat en el territori espanyol --té un 100% de cobertura als municipis de més de 10.000 habitants--, sumada al fet que el cost de cada oficina és inferior al de les de la competència.

INGRESSOS I DIVIDENDS

A l'apartat de majors ingressos, CaixaBank preveu un augment del 6% anual dels recursos de clients; guanyar dos punts de quota de mercat en fons, assegurances i plans de pensions; augmentar un 4% anual el crèdit sa expromotor, i guanyar 0,6 punts de quota de mercat en el crèdit total.

També augura una reducció de la morositat del 60% fins a menys del 4% el 2018, i també una retallada del 60% en l'exposició immobiliària problemàtica fins a menys de 5.000 milions d'euros al final del pla, respecte als 11.000 actuals.

"Podem créixer en comunitats autònomes on estem infrarepresentats", ha afegit Gortázar, com Madrid --al qual ajudarà Barclays--, Galícia, Astúries i el País Basc, i també hi ha recorregut d'augmentar quota de mercat en crèdit al consum i el negoci d'empreses.

Respecte a la política de dividends, CaixaBank continuarà repartint el 50% o més del benefici anual i, si la ràtio de capital supera el 12% el 2017, hi haurà un dividend extraordinari i/o recompra d'accions, ha anunciat Gortázar.

MENYS PES DE PARTICIPADES

A l'apartat dels costos, CaixaBank vol reduir el cost de capital de la cartera de participades des del 16% actual (11% de banca i 5% industrial) fins al 10% el 2018, tot i que sense plans concrets sobre el futur de les participades actuals, ha assenyalat el president de l'entitat, Isidre Fainé, que sí ha reconegut que pels propis objectius de creixement del pla estratègic "el banc cada vegada serà més banc" i caurà el pes industrial.

Malgrat que el banc català no ha concretat els seus objectius en aquest punt, només hi ha dues maneres d'aconseguir menys cost de capital de les participades: desinvertir en algunes o reduir el percentatge de participació actual.

Pel que fa a si la Fundació Bancària La Caixa està disposada a reduir la seva participació a CaixaBank per sota del 50%, Fainé ha afirmat: "Farem el que sigui millor per al banc, però hi volem tenir una presència important".

INTERNACIONALITZACIÓ

L'estratègia internacional es continuarà desenvolupant de manera conjunta amb altres socis bancaris amb col·laboració comercial. En aquesta estratègia CaixaBank aportarà el seu coneixement en les àrees en les quals es considera excel·lent, com la tecnologia, banca mòbil, assegurances, finançament del consum i microcrèdits, targetes de crèdit i pagaments electrònics.

CaixaBank no ha concretat nous mercats objectius, i Gortázar ha explicat que la decisió de llançar una oferta de compra del Banc Portuguès de Investimento (BPI) respon a la proximitat dels models financers d'Espanya i Portugal, i que CaixaBank ja era soci majoritari. També ha insistit que la intenció és mantenir-lo com a banc independent i cotitzat a Portugal.

Fainé ha evitat comentar possibles dificultats per dur a terme l'OPA sobre BPI, i ha exposat: "Acabem de començar el partit. Caldrà esperar que l'OPA transcorri i els fets aniran mostrant el que passarà finalment", i ha afegit que si fa falta fer ampliació de capital a CaixaBank per sufragar l'adquisició, es farà.

Quan li han preguntat per si encara hi ha marge per a més operacions de compra en el sector financer espanyol, ha opinat que la reestructuració a Espanya ja està feta: "Pot haver-hi alguna més, però no gaires, si és que n'hi ha".

Sí ha vist la possibilitat d'"operacions esporàdiques a Europa, però no amb la intensitat viscuda a Espanya", i ha exemplificat que als Estats Units hi ha un mercat financer comú i no s'han vist moltes integracions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés