Publicat 03/07/2019 11:42

Borrell nega que la seva futura responsabilitat li doni més força per combatre l'independentisme

El ministre d'Afers Exteriors en funcions i proper cap de la diplomcia europea, Josep Borrell.
Eduardo Parra - Europa Press

Qualifica les delegacions del Govern d'"instruments al servei de la difusió de la propaganda independentista"

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions i proper cap de la diplomcia europea, Josep Borrell, ha negat aquest dimecres que la seva futura responsabilitat li doni més fora per combatre l'independentisme des de l'mbit internacional.

En una entrevista a Cadena Ser Catalunya recollida per Europa Press, ha argumentat que "el representant de la UE per a política exterior i de defensa no s'ocupa dels problemes interns dels estats".

"No m'agrada gens ser el dimoni de res, i li asseguro que des del punt de vista hum i personal he manifestat les meves opinions, suposo que hi tinc el mateix dret que els altres. No ha estat sempre fcil ni agradable, per penso que cal fer-ho", ha dit requerit per les seves opinions sobre el moviment sobiranista.

I ha afegit: "El que no es pot fer és acceptar una hegemonia, un pensament únic i que només es puguin manifestar els que estan a favor de la independncia".

Ha opinat que l'independentisme "encara té un suport molt gran, és evident, per ja es manifesta d'una altra manera", i ha defensat que a la societat catalana li ha faltat gent que sortís a dir que les coses que s'han explicat des del sobiranisme no eren veritat.

Borrell, que ha recordat que el seu nomenament ha de ser validat pel Parlament Europeu i s'ha mostrat prudent fins que es confirmi la proposta, ha valorat la possibilitat d'ocupar "un dels crrecs més representatius i visibles de la UE", que tindr el repte d'aconseguir una Europa més integrada.

Ha citat qüestions pendents com una reforma de procediments d'asil, construir una política comuna d'immigració i aconseguir que no desaparegui un acord nuclear amb l'Iran: "El món que ve és un món en qu Europa ha d'existir més, ha de tenir més fora i, per fer-ho, ha d'estar més unida".

"La política exterior reflecteix la visió del món i cada país té la seva. La tasca ara és aproximar aquestes visions per actuar amb objectius conjunts", ha defensat.

DELEGACIONS DE BERLÍN, LONDRES I SUSSA

Sobre la petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del Ministeri d'Afers Exteriors de tancar tres de les delegacions catalanes a l'estranger -Berlín, Londres i Sussa--, ha allegat: "Pensem que exerceixen competncies que no són prpies d'una comunitat autnoma, sinó que són instruments al servei de la difusió de la propaganda independentista; hi ha molts casos que ho demostren".

"Si fan activitats completament alienes a la seva funció, ho hem d'explicar als tribunals. Vol que mirem a una altra banda i que simulem que no veiem res?", ha plantejat.

INVESTIDURA DE PEDRO SÁNCHEZ

Ha mostrat la seva comprensió sobre les raons del candidat socialista a la presidncia, Pedro Sánchez, de descartar un govern de coalició amb Unides Podem per desencallar la seva investidura com a president del Govern espanyol, i ha mostrat dubtes sobre Cs: "El paper de Cs no l'entenc gaire, em sorprn fora".

"En aquest país sempre ens ha faltat un partit frontissa que estigui enmig dels grans blocs i completi les majories dels uns i els altres sense tenir dimensió territorial", ha ressaltat Borrell, que ha atribut a aquest fet problemes d'estructura territorial.

Ha criticat que Cs parli dels partits nacionalistes com els 'amics del PSOE', i s'ha preguntat: "Vost creu que jo estaria amb un govern així? Per jo no soc la prova del cotó de res".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés