Actualitzat 10/11/2017 11:05

Borrell creu que el fet que Forcadell abjuri de la independència haurà provocat "entusiasme" entre els qui la van creure

Josep Borrell
Europa Press

Considera "bo" que "quants menys responsables polítics estiguin en presó preventiva, millor" de cara a les eleccions a Catalunya

MÚRCIA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

L'exministre d'Obres Públiques, Transports i Medi ambient d'Espanya i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha considerat que el fet que la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, hagi "hagut d'abjurar" de la via unilateral d'independència "haurà provocat molt d'entusiasme entre la gent que se la va creure, sens dubte".

Així ho ha fet saber Borrell en un contacte amb els mitjans de comunicació poc abans de protagonitzar l'esmorzar informatiu que ha ofert el Foro Nueva Murcia, on ha pronunciat una conferència titulada 'Europa, entre la integració i la desintegració'.

En ser preguntat pel "canvi d'actitud" de Forcadell en la seva declaració davant el Tribunal Suprem en renunciar a la unilateralitat amb la qual es va declarar la independència de Catalunya, Borrell ha reconegut que "no sabem" el que la presidenta del Parlament de Catalunya "ferà" sinó "el que ha dit".

Referent a això, ha recordat que Forcadell, com a "activista política que és", ha dit "moltes vegades" que, en el marc de la seva estratègia, "calia provocar l'Estat" i calia empènyer-lo "contra les cordes" per "obligar-lo a reaccionar", segons les seves pròpies paraules.

Així, ha recordat que la presidenta del Parlament sostenia que "com més reaccionés" l'Estat i ho fes "violentament, doncs millor, perquè l'acció i la reacció beneficiava el seu projecte polític".

"És el que ha estat fent", segons Borrell, qui considera que Forcadell ha estat "pressionant l'Estat" i "posant-lo contra les cordes", com ella mateixa "ha dit moltes vegades".

No obstant això, al final, ha valorat que "qui s'ha trobat contra les cordes és ella, que ha hagut d'abjurar per així dir-ho i explicar-nos que la declaració d'independència que tan solemnement es va votar en urna, etcètera, era una cosa merament simbòlica".

Borrell també s'ha referit a les mesures judicials adoptades contra Forcadell, després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena acordés aquest dijous per a ella presó eludible sota fiança de 150.000 euros.

En ser preguntat referent a això, Borrell ha assenyalat que ell té el costum de "no comentar" les decisions dels jutges.

"Tot es pot comentar, però jo crec que que els jutges han de fer la seva feina sense pressions", segons l'exministre, qui ha afirmat que no li agrada que hi hagi "manifestacions davant dels tribunals ni que s'insulti o es desqualifiqui els jutges que prenen una decisió o una altra".

Al seu parer, els jutges "han de fer una feina difícil" i ha reconegut que "es troba dins de la seva apreciació, de vegades subjectiva, determinar com s'aplica la llei".

Borrell, "personalment", ha considerat positiu que "quants menys responsables polítics es trobin a la presó preventiva, millor", de cara a les properes eleccions a Catalunya, no obstant això, ha reconegut que els jutges "no dicten les seves sentències sobre la base de criteris polítics".

Així mateix, Borrell ha esperat que el problema de Catalunya es resolgui "amb una gran participació electoral que permeti que no hi hagi un govern independentista".

En ser preguntat per si el fet que PSC i Units per Avançar hagin segellat una aliança "pel seny i el catalanisme" pot ser bo per aconseguir aquesta solució al problema, Borrell ha considerat que "si no ho creguessin no ho haguessin fet".

"EL FUTUR D'EUROPA ESTARÀ DETERMINAT PEL DE CATALUNYA"

Borrell s'ha felicitat pel fet que la seva conferència hagi despertat "tant d'interès" entre els mitjans de comunicació, la qual cosa considera que "pot ser que tingui a veure amb les circumstàncies que estem passant en aquests moments", però ha assegurat que quan Foro Nueva Murcia va planejar l'acte "no en teníem ni idea de què passaria en un moment com aquest".

L'exministre ha assenyalat que en la conferència, titulada 'Europa, entre la integració i la desintegració', tenia previst abordar la situació d'Europa, que és un projecte d'"integració dels països, de supressió de les fronteres i de compartir cada vegada més coses".

No obstant això, ha lamentat que "alhora a tota Europa hi ha tendències disgregadores".

"Els Estats s'enfronten a processos de separació, no només a Espanya, sinó també a Itàlia, al Regne Unit o a Bèlgica", segons Borrell, qui ha assenyalat que la Llombardia, el Vèneto, Escòcia, Flandes o Catalunya "són exemples de processos de disgregació; no només que els Estats ja no s'uneixen més, sinó que es trenquen".

Al seu parer, això "té molt a veure amb la crisi econòmica i amb l'aparició de noves formes de fer política, dels partits populistes que representen l'emergència de classes socials, del precariat que es diu, mal pagat, amb condicions de treball molt precàries i amb identitats nacionals".

"Europa està, avui dia, més cap a la desintegració que cap a la integració, i el que passa a Catalunya és un exemple", segons Borrell, qui creu que "podem dir que el futur d'Europa es juga a Catalunya".

"Podríem dir que el futur d'Europa estarà determinat pel futur de Catalunya", ha insistit Borrell, qui recorda que ja va passar el mateix entre els anys 1934 i 1939, quan a Catalunya "es va perdre la Guerra Civil espanyola i això va determinar també el futur d'Europa".

Doncs bé, considera que "ara estem sense guerra, afortunadament", però "en una situació en la qual la manera en la qual es resolgui aquest problema condicionarà la manera en la qual es desenvolupi Europa en el futur".

En ser preguntat pel paper que juga Rússia en aquesta desintegració d'Europa i de l'aprofitament de la "conjuntura catalana", Borrell ha contestat als periodistes que ell "no en sap més" que ells, perquè llegeix "els diaris" però no té "línia directa" amb els serveis secrets.

No obstant això, Borrell ha considerat una "bona idea" que el Grup Socialista en el Parlament Europeu hagi sol·licitat "més ciberseguretat", però "no només davant els possibles atacs procedents de Rússia, sinó sobre tots els problemes que avui existeixen en les comunicacions modernes".

I és que "no és un secret per a ningú que Rússia té poderosos sistemes d'interferència i d'activitat a les xarxes de comunicació, que ha influït molt en la disseminació de notícies falses durant la campanya electoral de Donald Trump".

De fet, ha recordat que recentment va rebre "una llista de notícies falses que havien estat difoses pels sistemes d'informació russos relatives a Catalunya", i creu que el "problema" és que "la gent es creu tot el que llegeix a la xarxa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés