Publicat 14/01/2019 11:52

Borrell creu que els independentistes permetran la tramitació dels PGE, "i aix ja és un pas endavant"

Esmorzar informatiu d'Europa Press amb Josep Borrell
Eduardo Parra - Europa Press

Es pregunta, en relació amb el Brexit, com és que hi va haver "flautistes d'Hamelín" que van portar Catalunya fins al precipici

MADRID, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, creu que els grups independentistes al Congrés dels Diputats --ERC i PDeCAT-- no presentaran esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) ni donaran suport a cap altra que es presenti, amb la qual cosa permetran el debat parlamentari, així que considera que "aix ja és un pas endavant".

Durant la participació en un esmorzar informatiu d'Europa Press, Borrell ha dit que els independentistes són "un conjunt complicat de persones, complicat i dividit", de manera que no ha volgut apostar per si finalment donaran suport al projecte de comptes públics del Govern espanyol per al 2019.

Segons ells, ats que entre els independentistes hi ha els qui volen donar suport als PGE i els qui no, "la societat catalana hauria de fer pressió perqu aquests pressupostos s'aprovin" perqu els considera "beneficiosos per a l'economia i la societat espanyola i també catalana" i "de progrés en tots els fronts".

Per a Borrell, rebutjar els Pressupostos per exigir com a contrapartida "decisions o concessions que desborden el marc constitucional i que saben perfectament que no es poden concedir" és més "una actitud de consum intern per mantenir viva la tensió", per que "no condueix a res positiu". És més, ha recalcat que aquestes suposades contrapartides -el dret d'autodeterminació-- no les concedir "ni aquest Govern central ni cap altre que no vulgui abans reformar la Constitució".

"Si diuen no donarem suport tret que el Govern espanyol faci coses que són competncia del Poder Judicial o faci coses al marge de la Constitució, estalvin-se la saliva, aix no passar, ho ha dit el president del Govern espanyol per activa i passiva", ha insistit. En canvi, ha afegit que si el que volen és debatre les inversions previstes, "benvingut sigui si s'obre un debat", per no ha volgut fer apostes.

EL BREXIT I CATALUNYA

El ministre sí ha reflexionat, sobre el complicat que est resultant el Brexit, sobre com és possible que "algú fes creure a la meitat de Catalunya que es podia fer la independncia de la nit al dia".

"Realment el grup de flautistes d'Hamelín que van portar amb gust fins a la vora del precipici la societat catalana no eren conscients del que estaven fent", ha dit, i ha convidat a contemplar el Brexit "per saber el que hagués significat un intent real de sortir d'Espanya per part d'una de les comunitats autnomes".

En aquest punt, ha assenyalat que el Regne Unit ja tenia el control de les seves fronteres, la seva prpia moneda i les seves prpies institucions, amb l'excepció d'un mercat comú i una unió duanera, i amb tot aix el país afronta "grans dificultats" per a la "desconnexió" --com deien els independentistes sobre Catalunya-- i els costar anys i esforos tornar a ser "autnoms" al món. Catalunya, ha recordat, comparteix amb la resta d'Espanya moneda, fronteres, institucions i prcticament tot.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés