Actualizado 19/10/2017 17:23

Barcelona proposa ampliar les Fàbriques de Creació amb projectes privats i una xarxa metropolitana

X.Marcé, J.Collboni i V.Oviedo, Icub
EUROPA PRESS

L'ajuntament aportarà 3,1 milions anuals a aquests espais culturals de creació

BARCELONA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha proposat crear a les Fàbriques de Creació una nova figura d'espais associats, que no disposin de local propietat del consistori però exerceixin un servei públic de creació cultural, amb una convocatòria de subvencions pròpia, a més de crear una xarxa i una estratègia compartida a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Així ho proposa una nova mesura de Govern municipal, que haurà de votar-se al ple, i vol "donar coherència al sistema creatiu barceloní públic" i unificar el model de les fàbriques, a més de donar-li un nou impuls, passant de 2,1 a 3,1 milions d'euros anuals, ha explicat aquest dijous en roda de premsa el segon tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.

El projecte de les Fàbriques de Creació va sorgir el 2017 amb l'objectiu d'augmentar la xarxa pública creativa i transformar edificis singulars que no s'utilitzaven en espais generadors de cultura, en els quals es generen projectes que no tenen per què exposar-se al mateix espai, i en aquesta dècada s'ha invertit al voltant de 23,5 milions d'euros, a més d'incloure nous espais.

Davant els canvis experimentats en aquests anys, aquesta nova mesura recull també consensuar un model de governança i d'avaluació des de l'àmbit públic, així com que el sistema de finançament sigui el més coherent, transparent i responsable possible, així com el sistema d'accés a aquestes, pel que volen ordenar l'oferta de recursos i eines dels quals disposen.

La figura de les fàbriques associades inclouria espais privats i associatius que no es troben en un local de titularitat pública de l'ajuntament, "iniciatives que ja funcionen i volen formar part, des de la seva pròpia identitat i funcionament, d'aquest sistema publico barceloní", i comptaran amb una convocatòria de subvencions, establerta per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

A l'àrea metropolitana, han plantejat crear un espai de coordinació i informació per superar les barreres físiques de gestionar solament l'àmbit estricte de la ciutat, amb l'objectiu d'establir una estratègia compartida amb els ajuntaments de l'àrea per recaptar recursos externs.

La mesura també proposa desenvolupar projectes concrets de divulgació conjunta dels continguts sorgits als espais de creació, i ha afegit que ja ha parlat amb ajuntaments com el de Badalona, L'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, amb resultats positius, ha explicat Collboni al costat del gerent de l'Icub, Valentín Oviedo, i l'assessor Xavier Marcé.

Ha explicat que en els últims mesos han mantingut converses i trobades amb els espais, que tenen en comú que reben dotacions públiques i es troben en un edifici titularitat del consistori, encara que "tots tenen la seva pròpia idiosincràsia", i ha afegit que les mesures han estat acordades i consensuades amb aquests.

30.000 METRES QUADRATS

Conformen les fàbriques de creació la Fabra i Coats, El Graner, La Seca, L'Escocesa, La Caldera, La Central del Circ, L'Ateneu Popular 9 Barris, Hangar, la Sala Beckett/Obrador i la Nau Ivanow, que conformen 30.000 metres quadrats d'equipaments.

En 2016, aquests espais van comptar amb 300 projectes de residència, més de 600 projectes en cessió d'espais, i fins el 50 projectes internacionals, a més de 160 activitats de formació para prop de 3.000 alumnes i 400 activitats de difusió.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés