Publicat 10/12/2015 14:36

Báñez: El PP vol acabar la segona legislatura amb dos milions més de llocs de treball

SEVILLA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha afirmat aquest dijous que el Govern del PP "està guanyant la primera part del partit" en referència a l'actual legislatura i que ha mostrat la seva confiança per acabar "la segona part, amb quatre anys més, amb dos milions de lloc de treball més", fins a arribar a 20 milions, de la mateixa manera que ha avisat que "la resta són experiments".

Durant la seva intervenció en els esmorzars informatius d'Europa Press Andalusia i la fundació Cajasol, en col·laboració amb Atlantic Copper, la ministra ha assenyalat que la metàfora usada sobre un partit que "juguem en equip" amb vista a la campanya electoral en desenvolupament "no ha estat gratuïta". "Ens queda jugar la segona part del partit, quatre anys més perquè arribin dos milions de llocs de treball més, i jo sempre estaré on vulgui el PP", ha subratllat.

Així, ha apuntat que "la decisió més social de tota la legislatura" presa pel Govern central ha estat "evitar el rescat", fet que va servir per atendre els més vulnerables per la crisi i posar en marxa, "amb autonomia econòmica i no dirigits, una estratègia general per al creixement econòmic i generar ocupació".

"Evitar el rescat va donar l'oportunitat de donar suport als pensionistes. Si no s'hagués evitat, hauríem hagut d'abaixar les pensions; però en evitar-lo, va servir per descongelar-les i pujar-les des del 2012."

La ministra ha explicat les "debilitats clares" que es van trobar en el Govern espanyol fa quatre anys i que "calia superar per crear intensament ocupació". En aquest sentit, ha detallat "un marc de relacions laborals rígid, una normativa resistent a la creació de llocs de treball, que no incentivava la contractació indefinida, i un model productiu de creixement basat en el sector dels serveis i la construcció".

Pel que fa al marc rígid de relacions laborals, Báñez ha indicat que, "en l'etapa anterior, l'acomiadament es constituïa com l'única alternativa per a quan venien mal dades", i això va fer que la destrucció d'ocupació fos més important a Espanya davant de les caigudes als països de l'entorn.

"Aquest marc no afavoria la creació ràpida d'ocupació", ha explicat Báñez, qui ha detallat que calia créixer al 3% per poder crear ocupació, fet que "obligava a estar esperant". A més, ha assenyalat que el model mostrava "incapacitat" per donar oportunitats a col·lectius molt castigats: dones, joves i aturats de llarga durada.

FORTALESES

Davant d'aquestes debilitats, la ministra d'Ocupació ha cridat l'atenció sobre les fortaleses "no menors" amb què compta Espanya. "El president del Govern central, Mariano Rajoy, i el Govern epanyol ha tingut confiança en la societat espanyola, en la seva gran capacitat de superació", ha advertit, i alhora ha assenyalat la capacitat de reinvenció de les empreses, que han apostat per la innovació i l'exportació. Alhora, ha recalcat la "solidaritat com a element transversal de la societat espanyola".

Davant d'això, la ministra ha assenyalat que el Govern central el que havia de fer era "aplicar reformes" al costat de les fortaleses per tenir "resultats positius com més aviat". En aquest marc, el Govern espanyol va impulsar una reforma laboral "completa i equilibrada" que introduïa flexibilitat i seguretat, de manera que "l'acomiadament passava a ser l'últim recurs".

Així, Báñez també ha detallat les mesures posades en marxa pel Govern central per apostar per la contractació estable: la simplificació dels models de contractes, de 42 a 4; respostes específiques a joves, plans per a aturats de llarga durada i per al retorn al mercat laboral de les dones.

CREACIÓ DE LLOCS DE TREBALL

La ministra d'Ocupació ha indicat que quan van arribar al Govern central es van trobar "amb l'increment més elevat de desocupació de la democràcia", però ara s'acaba la legislatura "amb la reducció més alta d'aturats de la nostra història". En aquest sentit, ha apuntat que "Espanya aportava la meitat de la destrucció d'ocupació a la zona euro i ara és la que aporta la meitat de la creació d'ocupació".

A més, Báñez ha apuntat que s'ha començat a crear ocupació amb taxes de creixement econòmic de menys de l'1% i "va haver d'esperar a creixements de l'economia del 3%". "Creixem al 3,4% i es crea ocupació al 3,2%", ha explicat, i alhora ha apuntat que s'ha incrementat la contractació indefinida.

"Avui a Espanya, tres de quatre persones que estan treballant tenen un contracte indefinit. Els contractes temporals de menys d'un mes suposen menys de l'1% del total de contractes a Espanya, el 0,97 %", ha detallat.

Segons ha detallat, es crea ocupació juvenil "des del primer moment", mentre que, "en la crisi del 93, van haver de passar dos anys per crear ocupació juvenil". Ara creix a l'11%, el doble que la taxa general d'ocupació", ha explicat.

Els aturats de llarga durada han trobat "una oportunitat des del primer moment" i l'ocupació femenina creix per sobre de l'ocupació masculina.

MÉS REFORMES

Báñez ha assegurat que el Partit Popular té un projecte que passa per seguir fent reformes per facilitar la creació de llocs de treball. En aquest punt, ha assenyalat les promeses d'abaixar els impostos en la següent legislatura, la baixada de les cotitzacions socials i l'aposta per la contractació indefinida.

En aquest sentit, ha assenyalat les dues noves mesures anunciades aquest dijous per Rajoy sobre exempcions a la renda: per als que més enllà de l'edat de jubilació es mantinguin actius, "no cobraran la pensió però no pagaran res de l'IRPF mentre es mantingui actius", i els joves que trobin feina no pagaran l'IRPF el primer any.

Preguntada sobre l'exempció de cotització dels primers 500 euros de salari en noves contractacions indefinides, ha aclarit que l'exempció beneficia "tant l'empresa com el treballador" i mostra "el camí per seguir afavorint l'ocupació estable".

REFORMA LABORAL

Preguntada sobre possibles canvis en la reforma laboral, la ministra ha apuntat que aquesta mesura "ja està feta", però que "cal seguir aprofundint en d'altres", com la reforma de les polítiques actives d'ocupació i la reforma de la formació per a l'ocupació.

En aquest punt, ha considerat que la reforma de la formació per a l'ocupació era "capital", ja que "tenim quatre milions de desocupats i dos milions d'aquests no tenen l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i si no es formen tindran molt difícil el seu retorn al mercat laboral". A més, ha explicat que "sis de cada deu que passaven per cursos de formació no aprenien res de nou i només el 19% deia que li servia per trobar un nova feina".

"Amb aquests índexs es veia que el model no era de qualitat. En aquesta legislatura, ho hem canviat amb el suport del 90% del Congrés i el Senat. Cada euro de formació anirà a la formació amb transparència i molts controls, inclòs un nou equip d'inspecció d'aquests cursos."

Preguntada sobre la reforma de la negociació col·lectiva, ha destacat el resultat "positiu" produït amb "més convenis nous i renovats". "Quan vam fer la reforma hi havia convenis dels 90, el de les sales de discoteques i de ball no s'havia renovat i això que havíem passat del vinil. Estava estancada la negociació col·lectiva a Espanya i s'ha modernitzat."

"Avui a Espanya el que decideixin els representants d'empresaris i els representants sindicals va a missa. La negociació col·lectiva és sobirana, el que s'ha fet és donar-li instruments per fer-la més àgil i pròxima a l'empresa i no s'han perdut drets pel camí", ha destacat.

Finalment, qüestionada sobre mesures per als autònoms amb vista a la pròxima legislatura, la ministra ha destacat que aquesta legislatura ha estat "la dels autònoms" i ha assegurat que el suport a aquest col·lectiu per a la següent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés