Actualitzat 05/03/2021 16:12

Aragonès convoca el ple de constitució del Parlament el divendres 12 a les 10.00 hores

El vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, signa el decret de convocatòria del ple de constitució del Parlament.
VICEPRESIDENCIA DE LA GENERALITAT

La sessió se celebrarà per primera vegada a l'Auditori del Parlament a causa de la pandèmia

BARCELONA, 5 mar? (EUROPA PRESS) -

El ple de constitució del Parlament serà el divendres 12 de març a les 10.00 hores, la qual cosa esgota el termini per celebrar-lo, després que el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, hagi signat aquest divendres el decret de convocatòria, ha informat Vicepresidència de la Generalitat en un comunicat.

Aragonès prèviament ha comunicat la data a Salvador Illa (PSC), Laura Borràs (Junts), Dolors Sabater (CUP), Jéssica Albiach (comuns), Calos Carrizosa (Cs) i Alejandro Fernández (PP) --tots els caps de llista dels partits que han obtingut representació parlamentària excepte Vox--, com també al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres del Govern.

El 12 de març era la data límit en la qual es podia convocar aquest ple de constitució després de les eleccions del 14 de febrer i la sessió la pilotarà la Mesa d'Edat, que presidirà el republicà Ernest Maragall com el diputat de més edat, i l'acompanyaran els dos més joves: el socialista David González, i el diputat de Vox Alberto Tarrades.

El decret de convocatòria que ha signat Aragonès es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) ordinari i Aragonès l'ha signat perquè té les funcions de president de la Generalitat, després que inhabilitessin l'antic cap de l'executiu català Quim Torra.

En el ple, que donarà inici a la XIII legislatura, s'elegirà el president del Parlament i la resta de membres de la Mesa, és a dir, els dos vicepresidents i els quatre secretaris, mitjançant una votació amb paperetes que els diputats dipositen en una urna.

El president del Parlament requereix el suport de la majoria absoluta de la cambra per ser elegit en una primera votació --amb el suport d'almenys 68 diputats--; si no ho aconsegueix, es repeteix la votació i surt elegit el que obté més vots.

A L'AUDITORI, PEL COVID

La sessió se celebrarà a l'Auditori del Parlament per garantir la presència de tots els diputats i complir amb les mesures contra el coronavirus; serà la primera vegada en la història que no es fa al Saló de Sessions, i es col·locaran les 135 cadires dels diputats separades entre si, amb un espai central on se situarà l'urna.

La Mesa de la Diputació Permanent ha pres aquesta decisió i ha atès les prescripcions tècniques del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i les recomanacions de l'equip tècnic dels departaments de Salut i Interior de la Generalitat, i per respectar les limitacions de distància, aforament, ventilació, neteja i desinfecció.

La Mesa que s'elegeixi en el ple de constitució haurà de decidir si manté que l'Auditori també aculli el debat d'investidura del president de la Generalitat, que s'haurà de celebrar a tot estirar el 26 de març.

DIVERSOS ASPIRANTS

Aquesta elecció serà el primer escull que tindran els partits independentistes --que tenen majoria absoluta-- en les negociacions per formar govern, perquè tant Junts com la CUP han mostrat disposició a assumir la presidència del Parlament.

L'última legislatura, com que Junts va ser el partit independentista més votat i es va quedar la presidència de la Generalitat, ERC ha ocupat la presidència del Parlament, i ara que els republicans han quedat per davant aspiren que Pere Aragonès sigui president de la Generalitat, per la qual cosa Junts defensa que el més lògic seria que un dels seus diputats fos el proper president de la cambra catalana.

Però si la CUP entra en l'equació dels pactes, aquesta fórmula pot canviar i, de fet, ERC no s'ha tancat a aquesta possibilitat, perquè la intenció dels republicans és superar la dinàmica de l'última legislatura, en la qual hi va haver crisis constants entre els socis de l'executiu, moltes de les quals van tenir el seu epicentre en la Mesa de la cambra.

La CUP ja ha traslladat a Junts i ERC que està disposada a assumir aquest càrrec i ho ha condicionat únicament al fet que serveixi per garantir la sobirania del Parlament i que es pugui parlar de tot pels possibles litigis judicials durant la legislatura.

No obstant això, ara com ara el PSC i els comuns són els únics que han postulat un diputat per presidir el Parlament: els socialistes --van guanyar les eleccions tot i que van empatar en escons amb ERC-- volen la vice-primera secretària del partit, Eva Granados, i dels comuns el número dos en les eleccions, Joan Carles Gallego.

Totes dues propostes ho tenen difícil per arribar al seu objectiu, tot i que no es poden descartar definitivament, tenint en compte la falta d'acord que a hores d'ara han mostrat les forces independentistes per proposar un candidat de consens i fer valer la seva majoria d'escons a l'hemicicle.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés