Publicat 13/02/2014 16:40

Homs lamenta que Rajoy supediti la reunió amb Mas a no tractar la consulta

El conseller de Presidencia de la Generalitat, Francesc Homs
EUROPA PRESS

Creu que hi ha una "majoria" a favor de la independència i defensa "negociar" amb l'Estat

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha assenyalat aquest dijous que "no hi ha prevista cap reunió" amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i ho ha atribuït que aquest ha posat com a condició per veure's amb les autoritats catalanes que no es parli de la consulta.

"El que no farem és parlar del temps, no? Ni del futbol", ha ironitzat Homs, després de ser preguntat sobre aquesta trobada en un esmorzar informatiu a Santiago organitzat per 'Fórum Europa. Tribuna Galicia'.

Després d'assegurar que la Generalitat no ha posat "cap" condició per entrevistar-se amb el president del Govern, ha lamentat el plantejament de Rajoy: "Jo no vull rebre al senyor Mas perquè no vull parlar de la consulta, perquè de la consulta ni tan sols es pot parlar", ha resumit.

Davant d'aquesta posició, Homs ha defensat que els governants estan per "parlar dels temes que estan sobre la taula" tot i que, com ha admès, puguin "no agradar".

Així les coses, ha sostingut que li "agradaria" que es produís aquesta reunió i ha expressat que la seva "impressió" és que la posició del president de l'executiu estatal "no és sostenible en el temps" i que "madurarà". "Com tantes coses", ha postil·lat.

"NO ÉS POSSIBLE OBLIDAR-SE DE LA CONSULTA"

El que ha deixat clar, després de ser preguntat directament per aquesta raó, és que "no és possible oblidar-se de la consulta", perquè seria com oblidar-se de que "qualsevol decisió que es prengui no passi per la voluntat del poble català". "I no es pot prescindir de la votació del poble", ha incidit.

En aquest sentit, ha recordat que "la legitimitat democràtica" de Catalunya ja va ser "violentada" el 2010 per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. O, dit d'una altra manera, aquesta sentència "va trencar l'equilibri" que fixa la Constitució entre els principis d'"unitat" i "autonomia", fent prevaler el d'"unitat".

De fet, s'ha mostrat convençut de que la decisió del TC ha estat "un error monumental" i "un acte de força innecessari i irresponsable" que va motivar Catalunya a prendre "consciència de que la via seguida" fins ara, de buscar el seu encaix en "un estat plurinacional", ja "no donava més de sí".

"Després de tres dècades de democràcia, cada vegada més veus consideren fracassat l'estat de les autonomies", ha opinat, en relació amb els qui demanden major autogovern i els qui, com l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, "no volien tant nivell competencial".

LA MAJORIA, "INDEPENDÈNCIA"

En aquest punt, en relació amb la proposta d'"un estat federal asimètric", com havia plantejat el PSOE, ha dit que "ningú" ho ha defensat "en el sistema polític espanyol".

De qualsevol manera, arribats a aquest extrem, ha considerat que ara ha arribat el moment que voti Catalunya. "I tinc la sensació (...) que hi ha una majoria que està per la independència", ha opinat.

A més, el dirigent de CDC ha jutjat que "es pot construir millor una relació des de la independència que des d'una situació de dependència", ja que es basa en "la més absoluta de les llibertats".

COMPETÈNCIA DE LA GENERALITAT

Així, i després d'indicar que la primera llei que s'ha aprovat a Catalunya després del franquisme i per unanimitat ha estat el reconeixement de la seva condició de "nació", Homs ha reivindicat que és "un subjecte polític actiu" i "sobirà" per decidir, a través d'una consulta, "quin camí s'agafa".

Al fil d'això, el conseller ha restat importància a la possibilitat de que el Congrés s'oposi a la realització d'aquest referèndum a Catalunya, ja que l'article 122 de l'Estatut estableix que la Generalitat té competències per organitzar-lo.

CATALUNYA "PRESA LES SEVES DECISIONS"

"Ens agradaria pactar-lo amb l'Estat, però tenim l'habilitació legal", ha resolt, abans de proclamar que "Catalunya és una nació" i, per aquesta raó, "pren ella mateixa les decisions sobre el seu futur".

Sigui com sigui, ha admès que si el resultat de la consulta fos la independència de Catalunya, sí que seria "negociable" la manera com es porti a terme. "Però no la decisió", ha deixat clar, ja que "si un pren la decisió d'independitzar-se, està presa".

El que, segons el parer de Francesc Homs, "seria el correcte" és obrir "un marc de diàleg" posterior per resoldre aquesta situació, a la manera del Govern britànic amb Escòcia.

"DESTROSSES"

També ha opinat sobre les declaracions del president de la CEOE, Juan Rosell, sobre la "destrossa" tant econòmica com a nivell social que causaria la independència de Catalunya.

"El que produeix destrosses és la crisi, voler treballar i no poder fer-ho o tenir fills a càrrec i no poder atendre'ls bé", ha replicat, i ha demanat "asserenar una mica" un debat que "és polític" i "fugir de descripcions amb tanta càrrega emocional i dramatisme".

"SENSE INTERRUPCIÓ"

Sobre el futur d'una Catalunya independent dins la Unió Europea, ha entès que no seria "concebible" que "set milions de persones fossin expulsades" després d'"un plantejament democràtic" tot i que no figuri en "la literalitat" dels tractats comunitaris.

I és que, com ha dit, tampoc recullen les intervencions en països com Grècia o Irlanda a la manera que s'han fet. "El que pesa més a Europa són les necessitats internes", ha argumentat.

Per aquesta raó, Francesc Homs ha augurat que Catalunya es quedaria "dins de la Unió Europea" i ha puntualitzat que ho faria "sense interrupció".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés