Publicat 08/11/2014 14:59

La Fiscalia obre diligències d'investigació per la cessió de locals públics per al 9N

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya, a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, ha obert diligències d'investigació per si de cas la cessió de locals públics, com locals d'Ajuntaments o col·legis, per part de la Generalitat de Catalunya per a la celebració de la consulta del 9N pot ser constitutiva de delicte.

Els fiscals investiguen si la cessió de locals municipals, centres educatius o altres instal·lacions públiques per instal·lar urnes pot constituir un il·lícit penal després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la votació de demà.

El Ministeri Públic està vigilant perquè el Govern català no incompleixi el mandat del Tribunal Constitucional que l'obliga a suspendre el procés participatiu del 9 de novembre ja que si es desatén de manera flagrant, directa i manifesta podria existir un delicte de desobediència, segons han informat a Europa Press fonts fiscals.

L'article 410 del Codi Penal tipifica el delicte de desobediència a una resolució judicial i destaca que es necessita una negativa "oberta" per part de l'autoritat o funcionari públic a donar la causa de compliment de la decisió judicial; en aquest cas, es requereix un incompliment flagrant i directe, segons fonts jurídiques.

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha enviat una carta als ajuntaments catalans en què els assegura que cedir les instal·lacions municipals no contravé la suspensió cautelar dictaminada pel Constitucional. Mentrestant, el moviment Libres e Iguales ha instat avui al Govern de Mariano Rajoy a no permetre la utilització de fons públics al servei d'aquesta causa i que usi l'ajuda dels funcionaris com policies, jutges i fiscals per impedir que s'obrin els col·legis.

Per la seva banda, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha confiat que a partir de dilluns que ve es "recuperi el seny" i ha emplaçat el president de la Generalitat, Artur Mas, al diàleg i a parlar dins del marc constitucional i de la llei.

OBLIGACIÓ DE LA GENERALITAT DE SUSPENDRE EL 9N

El Tribunal Constitucional va suspendre el procés participatiu, un tràmit automàtic en admetre el recurs del Govern espanyol en virtut de l'article 161.2 de la Constitució. I tot i que no detalla un catàleg sobre conductes prohibides ni ha entrat encara en el fons de l'assumpte, sí s'ha dirigit a la Generalitat perquè s'abstingui de cometre qualsevol acte de desenvolupament de la votació.

Tot i que no ha inclòs una advertència expressa sobre l'obligació de complir amb les seves resolucions com demanava l'Advocacia de l'Estat referint-se a l'article 87.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, el tribunal de garanties ha ordenat comunicar la seva providència a la Generalitat i publicar-la al Butlletí Oficial de l'Estat i al Diari Oficial de Catalunya.

L'Advocacia de l'Estat també analitza que la Generalitat ni cap administració pública incompleixi la directriu del tribunal de garanties. "Si la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada, no sembla que calgui requerir al Tribunal Constitucional ni als jutges i tribunals perquè no hi ha infracció de l'ordenament jurídic", ha afirmat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per assegurar que ningú impedirà l'exercici de la llibertat d'expressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés