Publicat 28/04/2015 16:26

L'Audiència confirma les condicions del jutge per a la venda de Pedralbes

Palacete de Pedralbes de los Duques de Palma
EUROPA PRESS

Desestima el recurs de Manos Limpias: "No distingeix adequadament entre ser i poder ser, entre la realitat i la ficció"

PALMA DE MALLORCA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de les Balears ha confirmat les condicions que va imposar el jutge José Castro per autoritzar la venda del palauet que els Ducs de Palma posseeixen al barri barceloní de Pedralbes, i que passen perquè el matrimoni dipositi al jutjat els 2,3 milions d'euros que obtindrien per la meitat de l'immoble embargat a Iñaki Urdangarin com a garantia davant de les responsabilitats econòmiques que puguin derivar-se del cas Nóos.

El tribunal de la Secció Segona ha desestimat així el recurs d'apel·lació que Manos Limpias, personada com a acusació popular, va interposar contra l'autorització de la venda.

Entre d'altres motius, el sindicat recriminava que el matrimoni no ha aportat cap tipus de documentació que acrediti que el preu de l'operació immobiliària, 6,95 milions d'euros, és realment el millor preu del mercat, per la qual cosa no pot descartar-se que pugui ser venut a un preu superior.

Davant d'això, la Sala assevera que l'entitat "no distingeix adequadament entre ser i poder ser, entre la realitat i la ficció", en sostenir que "és gairebé segur que el preu concertat no és el millor dels teòricament possibles".

"Si existís una oferta que millorés l'esmentat preu la resolució hauria de ser una altra, però la realitat és la que és", diu l'Audiència, que recrimina que ni Manos Limpias "millora l'oferta ni presenta ningú que ho faci; es limita a assenyalar que no s'acredita que el preu ofert sigui el millor dels possibles. Aquesta acreditació no és possible".

De la mateixa manera, el sindicat al·legava que no s'ha provat ni es provarà la procedència dels 6,95 milions d'euros i que "ha de vigilar-se el seu origen" per prevenir un possible blanqueig de capitals, a la qual cosa el tribunal assenyala que si es cometés aquest delicte "en un futur pròxim, haurà de ser perseguit".

Tot i això, els magistrats recalquen que "les possibilitats de futur que pronostica l'apel·lant no desvirtuen el dret a la presumpció d'innocència que empara els imputats pels fets que se'ls atribueix en aquesta causa, ni justificarien mesures excepcionals de vigilància pròpies d'un dret penal d'autor que no troba acomodament en el nostre ordenament jurídic".

"La prevenció de blanqueig de capitals s'efectuarà conforme al que determina la legislació vigent i no atenent a inconcretes sospites", remarca la Sala en la seva sentència.

Manos Limpas sostenia alhora, en un anterior recurs, que la Infanta Cristina podria incórrer en un delicte d'aixecament de béns amb la venda de la casa, ja que l'operació impediria que l'immoble pugui ser embargat després de no haver fet front, en el seu cas, a la fiança civil de 2,6 milions d'euros que va decretar Castro contra ella.

Per la seva banda, Urdangarin, que també va recórrer davant de l'Audiència la sentència de Castro si bé encara no ha estat resolt, reclama poder abonar a Hisenda 253.705 euros --derivats de l'impagament de l'IRPF del 2009-- amb els fons que obtindria amb l'operació immobiliària.

I és que en la resolució recorreguda, el jutge Castro afirma que el crèdit que Urdangarin pretén pagar a l'Agència Tributària (AEAT) no deriva de la suposada comissió de cap delicte fiscal investigat en el cas Nóos, de manera que l'embargament que hi ha sobre la meitat indivisa del palauet "no té com a finalitat garantir aquest crèdit".

Alhora, assenyalava que la "preferència" que el marit de la Infanta vol donar als diners que obtingui de la venda "podria tenir sentit si el crèdit que ostentés l'AEAT ho fos per raó de tribut que gravés periòdicament la finca a alienar".

Afegia que aquest pagament "hagués pogut gaudir de certa preferència si l'Administració Tributària hagués accedit al Registre de la Propietat i anotat preventivament l'embargament de la finca amb prioritat que ho fes aquest Jutjat".

SENTÈNCIA DE CASTRO "NO AJUSTAT A DRET", SEGONS URDANGARIN

La defensa del Duc assevera, tot i això, que la resolució dictada per Castro amb els termes per portar a terme l'operació immobiliària no s'ajusta a dret i assegura que, en el cas que el magistrat li permetés saldar el seu deute amb Hisenda amb els diners procedents de la venda, podria igualment dipositar al jutjat la suma "gens menyspreable de més de 2,1 milions d'euros", tal com asseverava en un anterior recurs.

És més, l'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, comparava la seva situació amb la de l'exsoci d'aquest, Diego Torres, en recordar com el Jutjat va autoritzar el desbloqueig de 271.272 euros els fons que li van ser intervinguts en un compte de Luxemburg, "que havia resultat prèviament embargat d'un import superior, localitzat i travat a l'estranger".

La meitat del palauet li va ser embargada al Duc després de no haver fet front a la fiança civil de 8,2 milions d'euros, després reduïda a 6,1 milions, que a final del 2013 li va ser imposada de manera conjunta amb Torres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés