Publicat 19/01/2015 15:49

El Duc descarta un pacte amb Fiscalia i manté la seva "absoluta innocència"

Iñaki Urdangarín cumple 47 años entre polémica
EUROPAPRESS

PALMA DE MALLORCA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha subratllat a Palma que no preveu arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció en el marc del cas Nóos, en insistir en l'"absoluta innocència" del seu patrocinat, per a qui el Ministeri Públic reclama 19 anys i mig de presó i Manos Limpias, acusació popular en la causa, fins a 26 anys i mig.

Així ho ha posat de manifest a la seva sortida dels Jutjats de Via Alemanya de la capital balear, on aquest dilluns s'ha reunit amb el jutge instructor del cas, José Castro, i amb el magistrat Manuel Penalva, que investiga per part seva la gravació de la Infanta Cristina durant la seva compareixença com a imputada el 8 de febrer del 2014.

En declaracions als mitjans, el lletrat ha assenyalat que ha mantingut una trobada amb els dos jutges per parlar de "tràmits processals", i ha eludit entrar en detalls sobre el que s'ha abordat amb ells.

Després de ser inquirit sobre la possibilitat d'assolir un pacte amb les acusacions, el penalista ha deixat clar que no està entre les seves pretensions, ja que manté la innocència del Duc de Palma.

Alhora, preguntat per la fiança civil de 14,9 milions d'euros que el jutge José Castro va imposar a Urdangarin arran dels perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics i defraudació a Hisenda que presumptament va ordir al costat del seu exsoci Diego Torres, l'advocat ha assenyalat que ara com ara el pagament és impossible, ja que es tracta d'una "fortuna".

La quantitat s'emmarca en el total de 61,3 milions d'euros que el jutge reclama en responsabilitats civils als 17 acusats de la causa, 2,6 milions dels quals els exigeix a la Infanta Cristina.

Els inculpats, des del moment en què a tots ells se'ls hagi notificat la petició --efectuada el passat 22 de desembre--, disposen de vint dies per satisfer les fiances --la Duquessa de Palma ja va efectuar l'ingrés de 587.000 euros, quantitat sol·licitada per la Fiscalia--.

En cas de no fer efectiu el pagament, el jutge els demanarà que designin béns del seu patrimoni amb vista al seu embargament fins a cobrir les quantitats fixades, d'acord amb el que es disposa a l'article 597 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).

Les quantitats responen a la suma de les responsabilitats civils que haurien incorregut els inculpats en el marc d'aquests fets, les multes reclamades per les acusacions i l'increment en un terç de totes elles.

QUANTITATS DEFRAUDADES

Els fons van ser defraudats de les Balears, Comunitat Valenciana i Madrid i, més en concret, entitats controlades per Urdangarin i Torres es van fer amb 1,2 milions d'euros que va costar l'organització, per part de Nóos, del primer Illes Balears Fòrum (2005); 1,085 milions per al segon (2006); els 54.520 euros pagats a Nóos pel Govern balear per al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto; els 174.000 que va pagar la fundació pública Illesport per la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i els 116.566 de l'Ibatur per l'elaboració de material promocional de les Illes Balears.

Alhora, les fiances responen als 1.044.000 milions d'euros públics que van ser abonats per cadascuna de les tres edicions portades a terme de l'esdeveniment Valencia Summit, i al de 382.000 euros que va percebre Nóos per la celebració d'uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Finalment, detalla en la sentència com l'Institut presidit per Urdangarin va cobrar 114.000 euros de la fundació Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital el 2016, tasques que finalment no es van portar a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés