Actualitzat 05/09/2018 19:49

Torra sobre si obrirà les presons si les sentències són condemnatòries: "Serà el poble qui ho contestarà"

Afirma estar disposat a arribar tan lluny com va arribar Puigdemont

BRUSSEL·LES, 5 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimecres a Brussel·les que "serà el poble" qui contesti si s'han d'obrir les presons dels independentistes presos en cas que siguin condemnats pels Tribunals, al mateix temps que ha negat haver plantejat ell mateix aquest escenari.

"En aquest punt no contestaré a cap d'aquestes preguntes, perquè serà el poble de Catalunya qui ho contestarà", ha declarat en una roda de premsa acompanyat per l'expresident Carles Puigdemont, en ser preguntat per si contempla obrir les presons si són condemnats els membres de l'anterior Govern.

"Jo, interpretant el sentir dels catalans en aquests moments, presentaré a la Cambra la decisió que s'ha de prendre", ha afegit. El líder català ha insistit que és el Parlament i els catalans els qui li fixaran el "límit" en les seves actuacions i que seran ells qui li marquin "si obeir o desobeir" les sentències judicials.

Torra ha argumentat que quan ha parlat d'aquest assumpte ho ha fet en resposta a una sèrie de "diferents escenaris" que li han plantejat en una entrevista de Catalunya Radio, i ha atribuït a "fake news" que ell hagi plantejat tal hipòtesi.

El president de la Generalitat ha evitat fins a en quatre ocasions respondre les preguntes que li demanaven aclarir si estaria disposat a obrir o no les presons.

Sobre el risc que el Govern central torni a activar l'article 155 de la Constitució si avança en el procés independentista, Torra ha assegurat que està disposat a arribar "tan lluny com el president Puigdemont, que es va posar a la disposició del poble de Catalunya".

A més ha demanat al Govern de Pedro Sánchez que "abandoni la cultura del 155", per no viciar el procés de negociació.

Torra ha apel·lat a la "legitimitat" del procés independentista assolit, diu, amb el referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independència del 27 d'octubre; al mateix temps que ha acceptat prendre "tots els riscos possibles" per acudir a negociar amb el Govern un referèndum d'autodeterminació "vinculant", consensuat amb l'Estat i reconegut internacionalment.

Per això, ha afegit, demanen al Govern que aclareixi quina és la seva "proposta concreta" per acudir a la taula de negociació. Sobre l'oferta del president del Govern, Pedro Sánchez, per a un referèndum d'autogovern, Torra ha reiterat que aquesta no és una opció, perquè Catalunya ja compta amb un autogovern.

La visita de Torra a Brussel·les és la quarta que realitza a la capital comunitària com a president de la Generalitat, malgrat que en cap d'elles ha fixat una agenda europea per reunir-se amb els presidents de les institucions de la UE, Jean-Claude Juncker (Comissió Europea), Donald Tusk (Consell) i Antonio Tajani (Parlament Europeu).

El líder català ha reconegut "dificultats diplomàtiques" com a conseqüència de la situació a Catalunya, encara que ho ha atribuït a les "regles de la diplomàcia internacional" que fixen els "clubs d'Estats", als quals Catalunya aspira a integrar-se.

En la seva compareixença conjunta, Torra i Puigdemont han aprofitat per cridar els catalans a acudir de manera massiva a la propera Diada, perquè serà una edició que consideren excepcional per la "repressió".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés