Actualitzat 17/12/2015 15:07

Rajoy ofereix ara discutir el model de finançament a Catalunya

Mariano Rajoy participa en un acto organizado por Barcelona Tribuna
PP/DAVID MUDARRA

Diu que s'ha reunit moltes hores amb Mas en públic i en privat

   BARCELONA, 17 Des. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Marisa Piqueras) -

   El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dijous que en la pròxima legislatura caldrà fer un "esforç de negociació" sobre el problema català, actuant amb la "raó" perquè amb els sentiments no es poden "conduir" temes tan importants com aquest.

   Ha assenyalat que una vegada que es formi govern "sens dubte caldrà parlar", però ha rebutjat negociar sobre la unitat d'Espanya i la sobirania nacional. "Al final haurem de fer un esforç, però tots", ha abundat.

   En un esmorzar-col·loqui de Barcelona Tribuna, organitzat per La Vanguardia, AED i la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, --a penes 20 hores després de l'agressió que va patir durant un passeig electoral per Pontevedra--, Rajoy ha assenyalat que el 2016 caldrà reformar el model de finançament i "aquí es pot discutir". Segons ha insistit, "normalment els problemes es resolen parlant i dialogant".

   Això sí, Rajoy ha assenyalat que mentre ell sigui president del Govern espanyol la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i el compliment de la llei "no es discutirà ni es posarà a sobre de cap taula de negociació. "Aquesta és la meva posició", ha emfatitzat, per afegir: "Vostès tenen dret a votar sobre el que serà Santiago de Compostel·la i jo tinc dret a votar sobre el que serà Barcelona. Tots els espanyols tenen dret a votar sobre el que passi al seu país", ha proclamat.

   En aquest sentit, ha criticat que Artur Mas arrisqui el compliment de la llei que, segons ha dit, és "sinònim" de civilització. "El president de la Generalitat, pel seu càrrec, té també obligació de complir la llei", ha subratllat, per afegir que aquest compliment és una "obligació" que ell va a "preservar sempre".

UN PROCÉS QUE "VA CONTRA LA HISTÒRIA"

   Rajoy ha atribuït a la crisi d'"enorme complexitat" els passos que ha donat Mas per avançar cap a la independència perquè, segons ha dit, "ha començat bé el seu mandat" ocupant-se dels problemes dels ciutadans. I com prova d'això, ha prosseguit, el PP ha aprovat els seus pressupostos al parlament català.

   Ha assenyalat que davant d'aquestes situacions econòmiques tan complicades, cal "donar la cara i aguantar". Tot i això, ha lamentat que "les coses" canviaran i el president català sol·licitarà un pacte fiscal, cosa que ell no ho podia acceptar. I després, ha prosseguit, ha plantejat un "referèndum" a Catalunya, cosa que tampoc pot autoritzar perquè la sobirania nacional és de tots els espanyols.

   En aquest punt, ha criticat que a Catalunya s'hagi posat en marxa un procés que "va contra la història" i "contra les relacions afectius" que els han unit durant tants segles de convivència.  És més, ha recordat una vegada més que el "món" va a processos d'integració i "un no pot estar aïllat ni fora".

MOLTES REUNIONS AMB ARTUR MAS

   Rajoy, que ha dit que "sempre és bo posar-se al lloc de l'altre", ha admès que les persones tenen "sentiments" i el problema és que aquests sentiments són diferents. "Caldrà fer un esforç de negociació i, per tant, de raó. Amb els sentiments ni es governa ni es pot un conduir en temes tan importants en la vida com aquests. Hi ha sempre que fer un esforç per entendre els altres", ha emfatitzat.

   Així, ha indicat que una vegada que es formi govern a Catalunya "caldrà parlar" i "escoltar" perquè els "problemes normalment es resolen parlant i dialogant" però ha subratllat que mentre ell sigui president no se'n van a discutir la unitat d'Espanya. "Jo proposo parlar, amb els límits als quals he fet referència. A partir d'aquí podem parlar de moltes coses i el 2016 caldrà modificar el model de finançament autonòmic i crec que aquí es pot discutir i es pot parlar", ha ressaltat.

   Rajoy ha dit que és el president amb el qual més reunions ha tingut, "en públic i en privat", en Moncloa i "en altres llocs" i "han durat moltes hores". "Però realment les converses no poden ser sobre la base de 'o ho prens o ho deixes", ha afirmat, per afegir que "així és molt difícil parlar".

"POC EDIFICANT" EL QUE ESTÀ PASSANT

   El cap de l'Executiu espanyol ha dit "desconèixer" quin tipus de govern es formarà a Catalunya, si bé ha subratllat que no podia entendre com encara no n'hi ha quan les eleccions van ser el 27 es setembre. És més, ha assenyalat que tot el que s'està veient aquestes últimes setmanes és "poc edificant".

   Segons la seva opinió, a "ningú" en el seu sa judici li pot agradar el que s'està produint a Catalunya perquè "perjudica" els catalans i el conjunt dels espanyols". I ha lamentat que es pugui deixar "una cosa tan seriosa" com el Govern de la Generalitat "en mans d'un partit extremista" que vol abandonar Europa i l'euro. "Hi ha qui diu que cal fer novament unes eleccions. A mi que m'agradaria? Doncs que sortís un govern normal, de gent sensata i equilibrada", ha manifestat.

   Després de ser preguntat si a Brussel·les li pregunten per Catalunya, el president del Govern espanyol ha indicat que a Europa "no ho comprenen" perquè allà s'està immers en un "debat d'integració". A més, ha recordat que els tractats diuen que si una regió s'independitza, també se'n va d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés