Publicat 26/03/2014 14:47

El Parlament aprova l'impost sobre els dipòsits bancaris

Artur Mas, en el Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

L'aplicació és a l'aire perquè l'Estat ha creat la mateixa figura impositiva

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, i el rebuig de PP i C's, el projecte de llei que crea un impost sobre els dipòsits bancaris i que gravarà les entitats de crèdit que tinguin a Catalunya la seu central, sucursals o oficines operatives.

La llei estableix que l'impost ha de gestionar-lo l'Agència Tributària de Catalunya i que les entitats no poden repercutir-lo sobre els seus clients, però alguns grups qüestionen que sigui així i vaticinen que recaurà sobre els dipositaris.

Però l'aplicació de l'impost és a l'aire: el Govern espanyol ha aprovat el mateix impost, tot i que a tipus impositiu zero --no recaptarà res--, i serà la justícia qui determini quina taxa han d'atendre els bancs.

La llei catalana preveu que l'impost entri en vigor l'endemà de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), però alguns grups partidaris de l'impost han admès que no és clar que arribi a aplicar-se.

El diputat d'ERC Pere Aragonès augura que les entitats de crèdit es dirigiran a la justícia per saber quin impost han de pagar --el del Parlament o de l'Estat a tipus zero--, per la qual cosa la decisió serà en mans dels tribunals.

TRES TRAMS

La norma aprovada pel Parlament estableix tres trams impositius d'acord amb els diners que, en forma de dipòsits de tercers, gestionen les entitats: fins a 150 milions, del 0,3 %; entre 150 i 600 milions, del 0,4; més de 600 milions, del 0,5.

La llei preveu deduccions per cada oficina oberta a Catalunya i pels imports dedicats a obra social, i eximeix de pagar-lo al Banc d'Espanya, al Central Europeu, a l'Europeu d'Inversions, a l'Institut de Crèdit Oficial, a l'Institut català de Finances, a les seccions de crèdit de les cooperatives i a les autoritats de regulació monetària.

CiU es va oposar a aquesta taxa la passada legislatura, quan el seu soci parlamentari era el PP, mentre que ara, amb ERC de soci, ha canviat d'opinió argumentant que és la manera de compensar l'"ofec" al qual l'Estat sotmet les finances públiques catalanes.

La diputada de CiU Montserrat Ribera ha dit que els ingressos d'aquest impost es podran destinar a millorar el benestar dels catalans, i ha acusat el Govern espanyol de portar a terme "argúcies jurídiques" per torpedinar-lo i evitar-ne l'aplicació.

REBUIG

El popular José Antonio Coto ho considera "un impost trampa i una llei inútil" que els catalans no hauran de pagar gràcies a l'executiu de Mariano Rajoy, que ha creat la mateixa taxa a tipus zero.

Jordi Cañas (C's) ha carregat contra la "ingenuïtat" dels grups que avalen l'impost, ja que, segons ell, haurien de saber que seran els clients i no les entitats els que assumiran el cost de la llei.

RETRETS

Josep Vendrell (ICV-EUiA) ha carregat contra CiU i PP: contra els primers, perquè es van negar a impulsar l'impost la passada legislatura, i van evitar recaptar així "1.000 milions d'euros" en dos exercicis; i contra els populars, per incoherència, ja que el mateix impost va ser impulsat pel Govern valencià.

La socialista Alícia Romero ha avalat l'impost malgrat considerar que el tipus impositiu podria haver estat més elevat, i el diputat David Fernández (CUP) ha acusat el PP "de fer fàcil la vida als bancs" i perjudicar la gent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés