Actualitzat 24/01/2014 22:05

Jorge Fernández exigeix a Mas que acati la Constitució com el Govern va acatar la sentència Parot

C.Montoro, A.Sánchez-Camacho y J.Fernández Díaz
EUROPA PRESS

Retreu a Mas que vulgui aixecar un "mur" amb Espanya la mateixa data en què va caure el de Berlín

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha exigit aquest divendres al president de la Generalitat, Artur Mas, que acati la Constitució espanyola igual que el Govern espanyol va acatar la sentència contra la doctrina Parot: "T'agradin o no t'agradin, la sentències s'acaten".

En una intervenció en la convenció política del PP català, ha dit que igual que era "impensable" que l'executiu central no complís amb el que va dictaminar el Tribunal Europeu de drets humans, és impensable ara que Mas pretengui anar contra l'indissoluble unitat de la nació que regula la Constitució.

Fernández ha dit que el Govern va aplicar la sentència tot i que no només no li agradava, sinó que pesava que era injusta i generava "alarma social", i ha sentenciat que ara Mas hauria de fer el mateix camí recorregut per l'executiu, acatar.

"El debat que s'està plantejant és falsari. No hi haurà consulta ni referèndum. No perquè el Govern no ho vulgui, sinó perquè és radicalment inconstitucional. El respecte a la llei és fonamental. Al món civilitzat no es pot viure al marge de la llei", ha sentenciat.

El ministre ha dit que el debat sobiranista instal·lat actualment a Catalunya l'afecta "emocionalment" i l'entristeix perquè suposa una fallida social i emocional que és absolutament destructiva i destructora.

Fernández ha dit que la història si no es repeteix és molt sàvia, i ha retret a Mas que el 9 de novembre de 2014 --data triada per a la consulta-- pretengui aixecar un "mur" entre Catalunya i Espanya, el mateix dia en què es compliran 25 anys de la caiguda del mur de Berlín.

Malgrat que considera que Catalunya s'està fracturant internament, ha dit que és optimista que guanyaran les tesis constitucionals i la independència no arribarà mai: "No tinc una especial preocupació perquè el que desitgen alguns es produeixi".

El ministre ha dit que el dret a decidir no té "ni la mínima solvència ni rigor jurídic", i ha recordat al president de la Generalitat que, com els ministres, alcaldes o molts altres càrrecs públics, ell també ha jurat respectar i fer complir la Constitució.

Ha demanat reivindicar l'esperit de la transició a Catalunya, quan una de les pancartes de les manifestacions multitudinàries era 'Avui més que mai un sol poble', un lema que creu incompatible amb els postulats sobiranistes.

Tot i que ha admès que l'han criticat molt per dir-ho, ha insistit que el debat sobiranista genera "discòrdia i divisió" entre familiars, amics, veïns i companys de feina, per la qual cosa moltes vegades, segons la seva opinió, s'opta per no abordar aquest tema.

LA DIMENSIÓ IMPORTA

El ministre també veu la independència com un projecte fracassat perquè a Europa té "importància la dimensió" dels Estats, i mentre ara Catalunya forma part d'un dels països més poblats, només passaria a ser un país dels petits.

Ha posat d'exemple que la mida d'Espanya li permet estar al selecte club de països coneguts com a G-6 de la seguretat en el qual es reuneixen només els responsables d'Interior de França, Regne Unit, Alemanya, Polònia, Itàlia i Espanya a més dels Estats Units.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés