Actualitzat 17/06/2014 16:05

El Govern aprova un decret que blinda els ajuntaments davant de la reforma local de l'Estat

Francesc Homs
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un decret llei que permet als ajuntaments no haver d'aplicar la reforma de l'administració local promoguda des del Govern espanyol.

A l'espera que el Parlament aprovi la llei de governs locals --en tràmit--, la Generalitat ha impulsat un decret llei que atorga "instruments jurídics" als ajuntaments davant la reforma estatal, ha detallat aquest dimarts en roda de premsa el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Ha qualificat la reforma local de l'Estat de "disbarat" i ha assegurat que l'única cosa que fa la Generalitat és actuar en funció de les competències exclusives en règim local que li atorga l'Estatut.

Aquesta norma, feta amb el consens de les dues entitats municipalistes --Federació Catalana de Municipis (FMC) i Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)--, pretén donar una resposta que unifiqui criteris, eviti interpretacions contradictòries i ofereixi garanties del manteniment de l'autonomia local.

Amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) impulsada pel Govern espanyol, Homs ha dit que l'Estat "ha trencat els principis de subsidiarietat, proximitat i col·laboració administrativa".

En canvi, amb el decret llei aprovat ara, "l'administració local pot tenir la cobertura legal per seguir prestant els serveis que ofereix" i que a Catalunya la LRSAL no els afecti, ha afegit.

QUE SEGUEIXIN PRESTANT SERVEIS

Homs considera bàsic que els ajuntaments no deixin de prestar serveis, ja que ara el Govern no pot assumir nous serveis davant la situació financera de la Generalitat, "que està supeditada al compliment dels objectius de dèficit".

El decret concreta que a Catalunya els ens locals estan regulades per una legislació pròpia i específica, que la Generalitat té plenes competències en aquest àmbit i que el Govern pot delegar l'exercici de competències, sempre per millorar l'atenció al ciutadà i simplificar les estructures administratives.

El text recalca que les entitats locals poden assumir competències diferents a les pròpies i les atribuïdes per delegació, sempre que es pretengui satisfer una necessitat veïnal, no es dupliquin competències i l'ajuntament en qüestió tingui suficiència financera per fer-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés