Actualitzat 16/07/2014 17:19

El Fòrum de les Cultures va costar més de 240 milions públics, més del calculat

Jaume Amat
Foto: EUROPA PRESS

Detecten incompliment de la normativa per elegir patrocinadors i treballadors

   BARCELONA, 16 Jul. (EUROPA PRESS)

El Fòrum de les Cultures de Barcelona 2004 ha tingut un cost de fons públics entre Estat, Generalitat i Ajuntament de més de 240 milions d'euros, davant dels càlculs oficials de 215, segons un informe publicat aquest dimecres per la Sindicatura de Comptes de Catalunya.

   L'ens fiscalitzador ha analitzat els comptes del Consorci i la societat anònima Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 des que es va fundar en 1999 fins a la seva liquidació --acordada el 2005 però encara no conclosa--, a petició del Parlament.

   L'anàlisi també revela incompliments de la normativa de contractació pública tant en l'elecció de patrocinadors com de personal per la falta de "publicitat i concurrència" per seleccionar als elegits i per l'ús d'empreses de treball temporal --que l'organització va justificar per qüestions d'urgència--, així com per conceptes retributius i gratificacions pagades al personal i directius --que ascendeixen com a mínim a més de 5,8 milions que la Sindicatura no veu justificats--.

   La Sindicatura també ha constatat "falta de planificació de les necessitats reals" de l'esdeveniment i sota control de les activitats realitzades pels contractistes, per la qual cosa els comptes de l'esdeveniment van reflectir múltiples sobrecostos milionaris, especialment en obres d'infraestructures i en les grans conferències, exposicions i espectacles.

   L'informe de la Sindicatura desglossa 220,8 milions d'aportacions de les administracions per finançar el Fòrum, dels quals 73 corresponen a l'Ajuntament de Barcelona, 73,4 a la Generalitat i 74,4 a l'Estat.

   A més, la Generalitat va atorgar quatre préstecs a la societat del Fòrum a través de l'institut Català de Finances (ICF) per import de 20 milions entre 2001 i 2004 i amb venciment a deu anys, per la qual cosa l'últim encara no ha arribat a la seva data límit, aquest novembre.

BENEFICIS FISCALS

   La Sindicatura també ha fet una estimació dels beneficis fiscals que es van atorgar a proveïdors, socis i patrocinadors de l'esdeveniment: van obtenir drets de deducció en la quota de l'impost de societats per 165,4 milions.

   A l'apartat d'ingressos, els socis i patrocinadors van contribuir amb 88,8 milions a l'esdeveniment entre aportacions dineràries i no dineràries, pel que han estat la segona font de finançament del Fòrum després de les administracions.

   La venda d'entrades va suposar uns ingressos de 26,6 milions, molt per sota dels 61,9 previstos en el pressupost, a causa de a la menor afluència de públic respecte a l'estimada (3,32 milions de visites respecte dels 5 milions objectiu).

   La Sindicatura ha assenyalat que la data de començament dels treballs de fiscalització ha començat el juliol de 2011, set anys després del Fòrum de les Cultures i 13 des que ha començat la seva preparació en 1998, el que ha suposat "limitacions" per la falta d'interlocutors i de documentació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés