Publicat 08/04/2014 19:46

Rubalcaba ofereix una reforma constitucional per seguir vivint junts

Rubalcaba
EUROPA PRESS

Defensa l'autonomia de Catalunya però rebutja de pla el referèndum i la independència

MADRID, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha ofert aquest dimarts una reforma de la Constitució que avanci en el federalisme perquè Catalunya i la resta d'Espanya puguin "seguir vivint junts" i que passa, segons la seva opinió, per incloure les "aspiracions del poble de Catalunya i les seves singularitats".

Davant del Ple del Congrés, Rubalcaba ha advocat per emprendre canvis per solucionar aquestes tensions territorials, però ha rebutjat de ple el dret d'autodeterminació, "que està concebut per anar-se'n", així com la independència d'aquesta comunitat autònoma, subratllant: "Volem seguir vivint junts i decidint junts".

En la seva resposta als delegats del Parlament que han acudit al Congrés per defensar la seva petició de competències per poder fer la consulta sobiranista, Rubalcaba ha defensat el seu rebuig a aquesta possibilitat perquè l'Estat "no pot transferir una competència que no té".

El líder del PSOE ha defensat que el tema polític que existeix de fons en aquesta petició, que ja jurídicament és rebutjable, ha de portar a preguntar-se si existeix un "problema de convivència" entre Catalunya i la resta d'Espanya i, al reconèixer que sí que existeix aquest conflicte en les relacions, ha animat a preguntar-se com es pot arreglar.

Rubalcaba ha pres com seva una declaració del president del Govern, Mariano Rajoy, i li ha donat la raó que Catalunya té quotes "elevadíssimes" d'autonomia política i administrativa, de les quals no havia gaudit mai en la seva història, però ha reconegut també que no es pot negar la "frustració estatutària" a Catalunya, ni tampoc l'existència de campanyes polítiques contra l'Estatut, fent clara referència al PP.

Així, ha recordat que el PSOE ha recolzat totes les decisions que han portat a Catalunya a tenir una major autonomia i "sempre" ha recolzat el seu autogovern. "Hem defensat les seves institucions, la seva cultura, la seva llengua", ha recalcat Rubalcaba, que ha afegit que, en l'elaboració del seu Estatut, també ha donat suport als seus drets històrics.

I això es deu, ha explicat, que els socialistes sempre han entès a Catalunya com "una comunitat plural" i ha defensat que "són catalans els que viuen allà, vinguin d'on vinguin" i siguin la seva llengua o la seva religió les que siguin.

Per això, també ha rebutjat que des de diferents posicions es pretengui fer elegir als ciutadans si són més espanyols que catalans o al contrari, pensant en tots aquests espanyols que "no volen aixecar fronteres per separar sentiments o identitats".

Però, a partir d'aquí, ha reiterat el no del seu partit al procés iniciat des de Catalunya i que, ha recalcat, pretén dirigir-se cap al referèndum d'autodeterminació i la independència, dos extrems amb els quals els socialistes estan "absolutament en desacord".

Rubalcaba ha subratllat que el dret a l'autodeterminació "no figura en cap Constitució del món", entre d'altres coses perquè significa "la inestabilitat permanent" i està "concebut per anar-se'n". I ha rebutjat la independència "per raons històriques, culturals, polítiques, econòmiques i també per raons mida".

"I perquè els socialistes estem defensant a Europa que s'acabin les fronteres i és contradictori amb inventar-nos fronteres a la Península Ibèrica, no estem d'acord", ha dit, entre els aplaudiments dels seus companys de bancada.

CRITIQUES AL DISCURS ECONÒMIC SOBIRANISTA

A més, també ha criticat durament alguns arguments habituals en el discurs nacionalista i s'ha referit en concret a la representant d'ERC en aquest debat, Marta Rovira, per denunciar que es tracti de vincular la independència amb una sortida més ràpida de la crisi econòmica.

Rubalcaba ha denunciat que aquest discurs és "perjudicial, insolidari i en termes econòmics, en una economia global, sense cap fonament", i ha apuntat que sona al qual es fa en alguns països del nord d'Europa cap als del sud.

També ha rebutjat el discurs del 'Espanya ens roba'. "Això no és tolerable i ho hem de rebutjar des d'aquí, no ho és, entre d'altres coses perquè els pressupostos els voten aquí molts diputats de Catalunya i perquè tots els sistemes de finançament que a Espanya s'han aprovat s'han pactat i acordat amb el Govern de Catalunya.

A partir d'aquí, Rubalcaba ha defensat una vegada més la proposta que tenen els socialistes per resoldre aquest conflicte, que passa perquè les forces polítiques se senten a "parlar i buscar solucions per a aquests problemes de convivència" que ha admès que "existeixen".

"DRET A DECIDIR DE TOTS ELS ESPANYOLS"

I l'objectiu, ha dit, ha de ser trobar "noves normes de convivència", que s'emmarquin en una reforma de la Constitució que avanci en el federalisme per permetre a catalans i resta d'espanyols "seguir vivint junts". "Volem una nova Constitució que suposi un nou Estatut que tornin a decidir els catalans", ha explicat Rubalcaba, que ha dit defensar "el dret a decidir de tots els espanyols".

"Tenim un problema seriós de convivència i hi ha dues possibilitats: vostès proposen anem a votar a veure si ens n'anem i nosaltres proposem anem a asseure'ns i acordar veure com seguim vivint junts", ha insistit el líder del PSOE.

En aquest marc, Rubalcaba ha assegurat que els socialistes també volen que els catalans votin, però que ho facin "d'acord amb les regles democràtiques i d'acord amb la llei". Així, ha ofert una reforma de la Constitució en el marc d'un procés "seriós, democràtic, transparent, dialogat, legal i participatiu" que és com el Parlament demana que sigui en la seva iniciativa i que, ha subratllat, precisament ha de fer-se al Congrés.

En concret, ha defensat l'oportunitat de definir millor el repartiment de les competències autonòmiques en la Carta Magna; convertir el Senat en una cambra territorial on les autonomies puguin votar sobre les lleis que els competeixen i fixar els principis bàsics d'un sistema de finançament "just i solidari".

I, a més, ha advocat perquè aquesta reforma federal "reculli les aspiracions del poble de Catalunya i les seves singularitats". "Proposem una reforma que finalment suposi l'actualització d'un pacte territorial, el del titulo VIII de la Constitució, que ens permeti parlar lliurement de cultura federal, que és allò que distingeix la singularitat, però manté la unitat", ha insistit.

Rubalcaba ha defensat que no es tracta d'una reforma constituent, sinó d'un pacte que permeti portar a terme aquests canvis en la Carta Magna que considera necessaris per resoldre aquest problema en les relacions territorials.

I ha culminat insistint que no és "capaç d'imaginar un futur millor que aquell que representa una Catalunya compromesa amb Espanya i una Espanya que entén i vol a Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés