Publicat 24/02/2014 15:18

Margallo creu que Reding "l'encerta" quan es remet als tractats

Ministro de Asuntos Exteriores, José Manuel García Margallo
EUROPA PRESS

Qüestiona el diàleg sense 'línies vermelles' i recorda que el debat només pot ser possible "dins de la norma"

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha considerat que la vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i Comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania de la UE, Viviane Reding, "l'encerta" en recordar que els tractats de la Unió Europea estipulen que qualsevol estat nou haurà de negociar la seva entrada i ha recordat que el Govern espanyol està disposat a dialogar dins de la norma.

Margallo ha assegurat que sempre ha cregut en la llibertat d'opinió, "i molt més dels comissaris europeus", i ha considerat justificat que Reding parli sobre l'eventual independència de Catalunya perquè és un assumpte que afecta els europeus, ja que alteraria la institucionalitat de la UE, "alteraria la marxa de l'euro i la posició de la UE al món".

En aquest sentit, després de les seves declaracions durant la visita d'aquest cap de setmana a Barcelona sobre els plans de consulta de la Generalitat, el ministre ha opinat que Reding "l'encerta en la mesura que repeteix fidedignament, com no podia ser d'una altra manera, el que diuen els tractats", segons els quals qualsevol estat nou hauria de renegociar l'adhesió a la UE.

Tot i això, respecte a la seva crida a dialogar sense 'línies vermelles', Margallo ha recordat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "està obert sempre al diàleg, que no té data de caducitat".

Tot i això, ha aclarit, l'esmentat diàleg "ha de fer-se com als països civilitzats, dins de la norma".

"Dins de la norma qualsevol debat és possible, fora de la norma, cap debat ho és", ha subratllat el cap de la diplomàcia espanyola en roda de premsa conjunta amb el seu homòleg alemany, Frank-Walter Steinmeier.

Com altres vegades, el ministre ha insistit que si Catalunya s'independitzés quedaria "automàticament exclosa de la UE" i hauria de sol·licitar-ne l'adhesió, que hauria d'aprovar-se per unanimitat, cosa complicada tenint en compte que la Constitució espanyola no permet la secessió.

ESCÒCIA, "UN CAS ÚNIC"

En aquest sentit, ha posat èmfasi que el cas d'Escòcia és únic, ja que al Regne Unit no hi ha constitució sinó que és el Parlament britànic el que ha decidit cedir la competència de convocar el referèndum al Parlament escocès, per la qual cosa es tracta d'"un supòsit de secessió acordat i negociat entre les parts".

El cap de la diplomàcia també ha incidit en els problemes que tindria una Catalunya independent per aconseguir el "reconeixement internacional", ja que a l'ONU es prioritza sempre el principi d'integritat territorial.

Ha assegurat que no es respectaria en aquest cas, i que només es tindria en compte si es tractés de "territoris colonials, territoris ocupats militarment o territoris en els quals no es reconeguessin els drets elementals dels ciutadans", "circumstàncies que no concorren a Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés