Publicat 07/03/2014 18:03

Catalunya és la tercera autonomia a pagar i la dècima a rebre, segons el Govern

La Generalitat veu el model de finançament actual "arbitrari i de resultats incoherents"

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

Catalunya és la tercera autonomia a pagar i la dècima a rebre, segons el document d'anàlisis del model de finançament de les comunitats autònomes elaborat per la Generalitat a petició del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Aquest informe l'han portat a terme totes les autonomies, que ho podien remetre fins a aquest divendres al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i la redacció de la Generalitat assenyala que, en conjunt, les comunitats s'han vist perjudicades amb el sistema de finançament que s'aplica des del 2009.

I és que del 2010 al 2012 "s'ha produït un desequilibri vertical a favor de l'Estat", ja que els seus recursos han augmentat un 22%, mentre que les comunitats ho han fet un 8%, segons l'informe publicat aquest divendres a la web del Govern.

Prenent com a referència el període 2009-2012, la diferència és d'un augment interanual del 7% en els recursos estatals, respecte del 2,5% de les autonomies, ha publicat aquest divendres La Vanguardia.

MAJOR DISPARITAT ENTRE CA

Entre les comunitats, el repartiment de recursos "mostra un progressiu augment de la disparitat" que ha beneficiat encara més les autonomies que ja estaven per sobre de la mitjana el primer any d'aplicació del model, mentre que les altres s'han mantingut per sota de la mitjana o fins i tot han perdut posicions relatives.

Catalunya, Madrid i Múrcia són les úniques comunitats que tenen un índex de recursos per habitant inferior el 2012 que el 2009 i, en conseqüència, han empitjorat la seva posició relativa respecte a la resta d'autonomies.

El Govern lamenta que les autonomies que han exercit una pressió fiscal a l'alça no són les que disposen de més recursos per càpita, i que altres que han portat la pressió fiscal a la baixa disposen de més recursos.

Així, comunitats com Catalunya, Andalusia i Múrcia presenten una pressió fiscal superior a la mitjana i un índex de finançament per habitant inferior, mentre que comunitats com la Rioja, i Castella i Lleó disposen d'uns recursos molt superiors a la mitjana amb una pressió fiscal mitja inferior.

Per a la Generalitat, l'actual model de finançament és un sistema "arbitrari i de resultats incoherents", i afegeix que el fons de suficiència global i els fons de convergència (competitivitat i cooperació) introdueixen fortes distorsions.

PERPETUAR L''ESTATUS QUO'

En el cas del fons de suficiència, el Govern incideix que el fet que asseguri que cap autonomia perdi recursos en termes absoluts respecte l'anterior model "impedeix qualsevol redistribució dels recursos i perpètua l''estatus quo' de les comunitats".

També assenyala que les autonomies, a més dels recursos del model de finançament, disposen de transferències de l'Estat, del Fons de Compensació Interterritorial i dels fons europeus, "recursos que augmenten la poca equitat en la distribució de recursos de les comunitats".

Respecte al sistema d'avanços del model actual, considera que comporta distorsions a la caixa de les comunitats, ja que està subjecte als errors de previsió del Govern espanyol --excepte el 2008 i 2009, els desajustos sempre comporten una infraestimació de recursos de les autonomies-- i es liquiden els recursos amb dos anys de retard.

ESPAI FISCAL REDUÏT

La Generalitat també lamenta que mentre la despesa està molt descentralitzat cap a les autonomies, les decisions sobre els grans impostos --i per tant ingressos-- segueixen a mans de l'administració central i les autonomies "tenen un espai fiscal reduït".

A més, reprotxa que al model de finançament vigent tampoc es tenen en compte els diferents nivells de preus i costos de la vida a les autonomies, i que l'evolució dels recursos per comunitats tampoc ha tingut una relació positiva amb el creixement de la població, ni tampoc amb el de la població ajustada, que és l 'indicador de necessitats de l'actual model.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés