Actualitzat 08/11/2014 21:35

Fiscalia pregunta si el Govern intervé en l'ús de locals públics o en l'enviament de propaganda

Dirigeix un ofici urgent al director dels Mossos per saber quins locals acolliran urnes

   MADRID, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que l'informi sobre si el Govern ha ordenat la posada a disposició de centres educatius per fer la consulta del 9N, i ha dirigit un ofici urgent al director general dels Mossos d'Esquadra per saber la relació de locals en els quals es farà el procés participatiu i quines persones són les encarregades de la seva obertura.

   En les diligències d'investigació que ha incoat, a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, remet a més un ofici a l'empresa Unipost S.A perquè li enviï el full d'encàrrec, contracte i els documents que obrin en el seu poder relacionats amb la distribució o la bustiada de la propaganda del procés participatiu.

   A més de demanar el pressupost, la factura proforma o definitiva, vol saber quina persona o entitat ha subministrat a la companyia el llistat de destinataris o el mecanisme pel qual es va obtenir l'esmentat llistat.

   En relació amb l'ofici enviat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, el Ministeri Públic pregunta si s'han convocat reunions amb responsables de centres públics en els que se sol·licita la posada a disposició de les seves instal·lacions per fer la consulta i si existeixen ordres o instruccions per part de la Generalitat per utilitzar-les.

   La Fiscalia Superior ha enviat amb caràcter urgent un ofici al Director General dels Mossos d'Esquadra per saber la relació de locals o edificis de titularitat pública, com instituts, dependències municipals o altres organismes, en els que estigui previst el desenvolupament del procés participatiu. En aquest sentit, demana identificar als responsables de les dependències que hagin autoritzat l'accés als delegats de les entitats convocants del 9N.

   Així ho ha sol·licitat després d'haver obert, a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, diligències d'investigació per si de cas la cessió de locals municipals, centres educatius o altres instal·lacions sota la dependència de la Generalitat de Catalunya és constitutiva d'un il·lícit penal després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la votació.

   Aquesta actuació serà valorada ara per la Justícia que podria ordenar intervenir als Mossos d'Esquadra per precintar els locals públics i que no s'utilitzin per a la votació. El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha assegurat que la policia catalana estaria "al costat de la llei".

DENÚNCIES CONTRA ELS PREPARATIUS

   El Ministeri Públic ha adoptat aquesta mesura després de conèixer diverses denúncies de particulars en jutjats de guàrdia de Catalunya que advertien sobre suposats preparatius que s'estarien portant a terme en aquests locals i davant de la possibilitat que constitueixin actes contraris a la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional.

   L'article 410 del Codi Penal tipifica el delicte de desobediència a una resolució judicial i destaca que es necessita una negativa "oberta" per part de l'autoritat o funcionari públic a donar la a causa de compliment de la decisió judicial; en aquest cas, es requereix un incompliment flagrant i directe, segons fonts jurídiques.

   El Tribunal Constitucional va suspendre el procés participatiu, un tràmit automàtic a l'admetre el recurs del Govern espanyol en virtut de l'article 161.2 de la Constitució. I tot i que no detalla un catàleg sobre conductes prohibides ni ha entrat encara en el fons de l'assumpte, sí s'ha dirigit a la Generalitat perquè s'abstingui de cometre qualsevol acte de desenvolupament de la votació.

   Tot i que no ha inclòs una advertència expressa sobre l'obligació de complir amb les seves resolucions com demanava l'Advocacia de l'Estat referint-se a l'article 87.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, el tribunal de garanties ha ordenat comunicar la seva providència a la Generalitat i publicar-la en el Butlletí Oficial de l'Estat i el Diari Oficial de la Generalitat.

   L'Advocacia de l'Estat també analitza que la Generalitat ni cap administració pública incompleixi la directriu del tribunal de garanties: "Si la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada, no sembla que calgui requerir al Tribunal Constitucional ni als jutges i tribunals perquè no hi ha infracció de l'ordenament jurídic", ha afirmat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per assegurar que ningú impedirà l'exercici de la llibertat d'expressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés